CBSE NET Paper 1 J&K 2016: Solved Paper 1 Q 1-30, Part-1 of 2 - Full Explanations at DoorStepTutor [ CBSE NET-JRF Updates - Exam Tips ]


CBSE NET Paper 1 was held separately for J&K in August. Following are solved questions 1-30. Detailed solutions are available at DoorStepTutor. Most of the questions on GS were from topics on environmental science and polity. Fortunately, environmental science, polity and basic geography, teaching and research aptitude are covered extensively in Examrace paper-1 postal course. A lot of topics are covered in our YouTube videos

1. Which of the following is meteorological hazard?

(1) Avalanche                           

(2) Coastal crosion

(3) Landslide                             

(4) Blizzard

Answer: 3

2. Which of the following universities/institutes is ranked first in the India Rankings 2016?

(1) Jawaharlal Nehru University, New Delhi

(2) Central University, Hyderabad

(3) Indian Institute of Science, Bangalore

(4) Institute of chemical Technology, Mumbai

Answer: 3

3. Which of the following statements are correct about distance education in India?

(a) It supplements formal education.

(b) It reduces the cost of education.

(c) It replaces the formal education.

(d) It enhances access to education.

Select the correct answer from the codes given below:


(1) (a),(b),(c) and (d)            

(2) (a), (c) and (d)

(3) (a), (b) and (d)                  

(4) (b), (c) and (d)

Answer: 1

4. Assertion (A): The problems of environmental sustainability are difficult to resolve.

Reason (R): Our understanding how environment works and how different human choices affect environment is inadequate.

Choose the correct code:

(1)Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(2)Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(3)(A) is true and (R) is false.

(4) (A) is false and (R) is true.

Answer: 1

5. The percentage share of electrical power from solar energy in the total electric power generation from all renewable energy source sought to be achieved by Indian government by the year 2022, is

(1) ~57.1%                 

(2) ~65.5%

(3) ~47.5%                 

(4) ~75%

Answer: 3

6. As part of Intended Nationally Determined contributions, India government through additional forest and tree cover has resolved to create an additional carbon sink (in terms of carbon dioxide equivalent) by year 2030 to the extent of

(1) 3.5 to 4 billion tons                       

(2) 2.5 to 3 billion tons

(3) 1.5 to 2 billion tons                       

(4) 1 to 1.5 billion tons

 Answer: 2

7. In which of the following cases, the principle of natural justice (hear the other party) must be followed?

(a) Dismissal of an employee

(b) Supersession of municipality

(c) Threat to national security

(d) Disciplinary action against a student or an employee

Select the correct answer from the codes given below:


(1) (a) and (b)                                        

(2) (a) and (d)

(3) (a), (b) and (d)                                

(4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: 3

8. Which of the following are statutory bodies?

(a) Election Commission of India

(b) University Grant Commission (UGC)

(c) All India Council for Technical Education (AICTE)

(d) National Assessment and Accreditation Council (NAAC)

Select the correct answer from the codes given below:


(1) (a), (b) and (c)                                

(2) (b),(c) and (d)

(3) (b) and (c)                                        

(4) (b) and (d)

Answer: 2

9. Which of the following statements are not correct in respect of Rajya Sabha?

(a) It has same power as those of Lok Sabha.

(b) It can pass a vote of no-confidence against the Council of Ministers.

(c) It can amend a money bill.

(d) It can be dissolved during emergency.

Select the correct answer from the codes given below:


(1) (b) and  (c)                                       

(2) (b), (c) and (d)

(3) (a), (b) and (d)                                

(4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: 4

10. Which of the following statement(s) is/are correct the powers of the Governor of a State?

(a) He has the power to dissolve the Legislative Assembly.

(b) He has the power to appoint judges of the State High Court.

(c) He has the power to grant pardon in case of death sentence.

(d) He has diplomatic powers.

Select the correct answer from the codes given below:


(1) (a) only                                

(2) (a) and (b)

(3) (a), (b) and (d)                  

(4) (a), (b) and (c)

Answer: 4

11. Which of the following set of statements reflects the basic characteristics of teaching? Select the correct alternative from the codes:

(a) Teaching is the same as training.

(b) Teaching is related to learning.

(c) Teaching is a ‘task’ word while learning is an ‘achievement’ word.

(d) Teaching means giving information.

One may teach without learning taking place.


(1) (i), (ii) and (iii)                  

(2) (iii),(iv) and (vi)

(3) (ii), (iii) and (v)                

(4) (i), (iv) and (vi)

Answer: 3.

12. Which of the following factors affect teaching?

(i) Teacher’s internal locus of control.

(ii) Learner- motivation.

(iii) Teacher’s biographical data.

(iv) Teacher’s self-efficacy.

(v) Learner’s interest in co-curricular activities.

(vi) Teacher’s skill in managing and monitoring.

(vii) Teacher’s knowledge of the subject including general knowledge.


(1) (i),(ii), (iv), (vi) and (vii)                           

(2) (i), (ii), (iii), (iv) and (v)

(3)(iii), (iv), (v), (vi) and (vii)                                       

(4) (ii), (iii), (iv), (v) and (vi)

Answer:  1

13. Which combination of methods of teaching is likely to optimize learning?

(1) Lecturing, discussions and seminar method

(2) Interactive discussions, planned lectures and PowerPoint based presentations

(3) Interactive lecture sessions followed by buzz sessions, brainstorming and projects

(4) Lecturing, demonstrations and PowerPoint based presentations

Answer: 3.

14. For advancing knowledge, the latest strategy used by mankind is

(1) consulting an authority               

(2) deductive reasoning

(3) scientific thinking                         

(4) inductive reasoning

Answer: 4

15. There are two sets given below, Set-I consists of methods of research and Set-II indicates their procedural characteristics. Match the two sets and choose your answer from the codes given below:

Set-I (Research method)

(a) Experimental method

(b) Ex-post facto method

(c) Descriptive method

(d) Symbolic interactionism

(e) Action research

Set-II (Procedural Characteristics)

(i) Interventions to ameliorate a given situation

(ii) Explaining patterns of behavior in terms of meanings and their representations which people share.

(iii) Manipulating an independent variable in controlled conditions and measuring its effect on dependent variable.

(iv) Depending on primary and secondary sources of data.

(v) Obtaining information concerning the current status of phenomena.

(vi) Observing the effect on dependent variable and making probes into factors/variables which explain it.

(vii) Exegetic analysis.


Codes for question 15

Codes for question 15





































Title: Codes for question 15

Description: Codes for question 15

Answer:  4

16. Assertion (A): Teaching aids have to be considered as effective supplements to instruction.

Reason (R): They keep the students in good humor.

Choose the correct answer from the codes given below:


(1) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(2) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(3) (A) is true, but (R) is false.

(4) (A) is false, but (R) is true.

Answer:   3

17. The purpose of formative evaluation is to

(1) Grade students’ learning outcomes.

(2) Accelerate students’ learning performance.

(3) Check student’ performance graph.

(4) Provide feedback to teacher effectiveness.

Answer:  1

18. Which of the following learner characteristics are likely to influence the effectiveness of teaching aids and evaluation systems to ensure positive results?

(1) Leaner’s family background, age and habitation.

(2) Learner’s parentage, socio-economic background and performance in learning of the concerned subject.

(3) Learner’s stage of development, social background and personal interests.

(4) Learner’s maturity level, academic performance level and motivational dispositions.

Answer:  4

19.  Research ethics has a direct connection more often with which stages of research?

(1) Defining and delimiting the scope of research.

(2) Problem formulation and reporting of research findings.

(3) Defining the population and deciding the sampling technique for research.

(4) Deciding about statistical techniques and data analysis.

Answer:  2

20. In a Ph.D. thesis which one is the correct sequence for showing scheme of Chapterisation?

(1)Survey of related studies, Introduction, Design of study, Data-Analysis and interpretation, Conclusions and generalizations, suggested further study, References, Appendix

(2)Introduction, Design of study, Data Analysis and Interpretation, Generalizations, Conclusions and Survey of related studies and suggestions for further research, References and Appendix

(3)Introduction, Survey of related studies, Design of study, Data-presentation; analysis & Interpretation, Formulation of generalization & Conclusions, Suggestions for further research, References & Appendix

(4)Survey of related studies, References, Introduction, Design of study, Data analysis and interpretation, Conclusions and generalizations, Suggestions for further research, Appendix

Answer: 3

21. Which of the following is not the critical feature of qualitative research?

(1) Actual settings are the direct source of data.

(2) Data take the forms of words or pictures.

(3) Seeking to establish relationships among measured social facts.

(4) Research becomes immersed in the situation, present or past related to the phenomena.

Answer: 4

22.  A detailed description of methodology of research is required in

(1) Thesis/Dissertation

(2) Symposium/Workshop

(3) Seminar paper/Articles

(4) Conference and Seminar Papers

Answer: 1

Read the following passage carefully and answer questions from 23 to 28:

Many aspects of the motion-picture industry and its constituent companies are dissimilar to those observable in advanced-technology industries and firms. For instance, company longevity does not represent a consistent concern across the two organisational contexts. In the advanced-technology company for example, one new-product innovation – which is expected to generate financial returns to the firm- is insufficient for the company to be successful.

Rather, a stream of new product innovations is required, By contrast with the independent production company of this case, each new film – which is expected to generate financial returns to the principals – is sufficient for the company to be successful. Any subsequent new films involving the firm’s participants will be produced by a different independent company.

As another instance, people’s learning is expected to have different contributors and beneficiaries across the two organizational contexts. In the advanced-technology company, for example, each new product innovation provides an opportunity for participants on the project team to learn and acquire experience, and this same company intends to retain such participants, hence, benefit from their increased experience on the next project. By contrast with the independent production company, each new film provides an opportunity for participants on the project team to learn and acquire this experience also, but this same company has little or no expectation of retaining such participants, and hence, benefitting from their increased experience in the next project.

Experience is paramount in the motion-picture industry. Generally, on film projects, budgets are very tight, and schedules are very demanding. People are hired largely based on their experience and are expected to perform well immediately when called to do so. There is negligible slack time or margin for learning through trial and error, but experienced people learn exactly through trial and error. Because experience is valued so highly and film-production house have such short time horizons, entry into the industry is very difficult for most people. Further, the role played by school and colleges is minimal in this industry. Some skills and techniques can be learned and refined through formal education (e.g., acting schools, theatre, film degree), but the majority come through direct experience. Mentoring plays an important role. True, the film business focuses heavily on exploitation over exploration. Yet success of the industry as a whole is critically dependent upon learning and exploration overtime.

Answer the following questions:

23. What is not the expectation of an independent production company in the case of its participants?

(1) Absence from the next project                             

(2) Retention for the next project.

(3) Participation in the current project.

(4) Use of opportunity to acquire experience.

Answer: 2

24. Why do film production houses value experience highly?

(1) Because of the importance of trial and error methods.

(2) Because of the margin for learning.

(3) Because of short time horizons.

(4) Because it allows easy entry to everyone into the film world.

Answer: 3

25. According to the author, what has been the focus of film business?

(1) Formal education             

(2) Mentoring

(3) Exploitation                       

(4) Indirect experience

Answer: 2

26. What is not a consistent concern across the two organisational contexts?

(1) Dissimilarity                       

(2) Product package

(3) Financial return                

(4) Company longevity

Answer: 4

27. What will be sufficient for an independent production company to be successful?

(1) New product innovations

(2) Financial returns from each new film

(3) Active role by firm’s participants

(4) Organisational context

Answer: 2

28. What does an advanced-technology company expect from the learning experience of its participants?

(1) Benefit for the next project                     

(2) Opportunity for more learning

(3) Little expectation of retaining them

(4) Help in marketing the previous product

Answer: 1

From the passage: “In the advanced-technology company, for example, each new product innovation provides an opportunity for participants on the project team to learn and acquire experience, and this same company intends to retain such participants, hence, benefit from their increased experience on the next project”

29. As a good classroom communicator, you are supposed to know your

(1) audience emotions                       

(2) silent cues

(3) artful pauses                     

(4) counter arguments

Answer: 3

30. Figure out the components of non-verbal communication in a classroom from the following:

(1) Facial expression, cultural space and seating arrangement

(2) Speed of utterance, feel good factor and acoustics

(3) High sound, physical ambience and teacher-learner distance

(4) Facial expression, kinesics and personal space

Answer: 4

- Published on: September 11, 2016