CBSE NET Psychology Paper 2 - 10th July 2016, Solved Paper 2 -Solutions at Youtube Examrace:Part-1 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

CBSE NET July 2016 psychology paper-2 detailed solutions will be made available at Youtube Examrace channel and for full Examrace CBSE (UGC) NET-JRF Psychology Series visit www.examrace.com. For complete detailed solutions for July 2016 paper you can refer www.doorsteptutor.com.

  1. A procedure that establishes a sequence of responses which lead to a reward following the final response and then working backwards is called

    a) Shaping

    b) Stimulus control

    c) Chaining

    d) Stimulus generalization

    Answer: C

  2. In a study on scaling of attitude items, eleven statements were included. What would be the number of pairs of attitude statements?

    a) 21

    b) 55

    c) 110

    d) 121

    Answer: b

  3. Who first attempted to describe personality traits in terms of Lexican descriptors?

    a) Ross Stagner

    b) Allport and Odbert

    c) R. B. Cattell

    d) Coasta and McCrae

    Answer: 2

  4. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using codes given below:

    Assertion (A): Classical conditioning is quick when UCS is presented immediately after CS rather than before.

    Reason (R): According to cognitive perspective, classical conditioning occurs because CS provides expectancy about the coming of UCS.

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true and (R) is the not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: a

  5. Which of the following have been explained by Freud in his psycho-analytic theory of motivation?

    A. Homeostasis

    B. Drives

    C. Hedonism

    D. Instincts

    Codes:

    a) a, b and d only.

    b) a, c and d only.

    c) b, c and d only.

    d) a, b and c only.

    Answer: b

  6. Match List – I with List – II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List – I

    (Concept)

    A. Trait

    B. Type

    C. System

    D. Temperament

    List II (Explanation)

    i. Specific emotional and behavioural qualities of personality that are thought to be biologically based

    ii. A collection of highly interconnected traits or disposition which determine personality integration

    iii. Clustering of many stable and enduring dispositions or Qualities.

    iv. Consistent pattern of emotional and behavioural reaction person displays across variety of situations.

    A B C D

    a) i ii iii iv

    b) ii i iii iv

    c) iii ii iv i

    d) iv iii ii i

    Answer: d

  7. Which of the following is correctly arranged?

    a) Encoding – retrieval – storage

    b) Encoding – storage – retrieval

    c) Storage - encoding – retrieval

    d) Retrieval - encoding – storage

    Answer: b

  8. Which one of the following does not contribute to memory?

    a) Interesting/disinteresting learning material

    b) Goal behind learning

    c) Gender

    d) Some rest after learning

    Answer: C

  9. In terms of efficiency in scanning information, which one of the following strategies is considered be the best?

    a) Conservative focusing

    b) Focus gambling

    c) Simultaneous scanning

    d) Successive scanning

    Answer: a

  10. In retrograde amnesia, which of the following kind of problem is seen:

    a) Problem with recalling previously learned material

    b) Problem with face recognition.

    c) Difficulty finding routes.

    d) Poor encoding of verbal material.

    Answer: a

  11. Read each of the following two statement – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using code given below.

    Assertion (A): Extraverted individuals are sociable, impulsive and like excitement.

    Reason (R): Brains of extraverts react excitement by approaching the environment.

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true and (R) is the not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: a

  12. Match List – I with List – II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List – I

    (Concept)

    A. Personality Structure

    B. Personality Process

    C. Personality Development

    D. Psychopathology and Change

    List II (Explanation)

    i. psychological reaction and motives that change dynamically over relatively brief periods.

    ii. Stable and enduring qualities that define the Individual and distinguish individual from one another

    iii. People sometimes change and sometimes resist Change or are unable to change accordingly

    iv. Everybody comes up to be a unique individual by adulthood

    Codes:

    A B C D

    a) i ii iii iv

    b) ii iii iv i

    c) ii i iv iii

    d) iii i ii iv

    Answer: c

  13. Match List – I with List – II and indicate your answer using the codes given below:

    List – I List – II

    (Concept) (Explanation)

    A. Artificial concepts i. Representation of objects

    B. Natural concepts ii. Clearest objects in the physical world

    C. Prototypes iii. Defined by set of rules

    D. Visual images iv. Not based on precise properties

    Codes:

    A B C D

    a) ii iii iv i

    b) iii iv ii i

    c) iii ii iv i

    d) iv iii i ii

    Answer: b

  14. According to Master and Johnson following is the correct sequence of human sexual response:

    a) Excitement → Orgasm → Plateau → Resolution

    b) Excitement → Plateau → Orgasm → Resolution

    c) Excitement → Arousal → Orgasm → Resolution

    d) Arousal → Excitement → Orgasm → Resolution

    Answer: b

  15. In graphical representation showing stress levels on X axis and performance on Y axis, best performance can be expected at.

    a) Lower end of X axis

    b) Middle portion of X axis

    c) Higher and of X axis

    d) None of the above

    Answer: b

  16. Lesions of the ventromedial nuclei in the hypothalamus produce

    a) Anorexia

    b) Obesity

    c) Low level of Leptin

    d) Hypoinsulinemia

    Answer: b

  17. Match List – I with List – II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List – I

    (Attitude Scaling Technique)

    A. Paired comparison

    B. Scalogram

    C. Equal appearing intervals

    D. Summated ratings

    List II (Computational Features)

    i. Computes median category as scale values

    ii. Computes Z – scores as estimates of scale values

    iii. Computes coefficient of reproducibility

    iv. Computes routine measures of item analysis like item-remainder correlation to select item

    Codes:

    A B C D

    a) iii ii i iv

    b) i iv ii iii

    c) ii iii i iv

    d) ii iii iv i

    Answer: c

  18. When the action potential reaches the end of the axon terminals, it causes the release of

    a) An electric spark that sets off next neuron

    b) Positively charged ions that excite the next cell

    c) Negatively charged ions that inhibit the next ball

    d) Neurotransmitters that excite or inhibit the next ball.

    Answer: d

  19. According to Freud following are the characteristics of instinct:

    A. A source in some bodily deficit.

    B. An aim that focuses on gratification of need.

    C. An impetus that propels the person to act.

    D. An object through which instinct achieves its aim.

    Codes:

    a) a and b only

    b) a, b and d only

    c) b, c and d only

    d) a, b, c and d

    Answer: d

  20. Guilford initially started his work extending Thurston’s theory of primary abilities but later diverged on the grounds:

    A. Obtained factors were not primary (independent) rather related to each other

    B. Thurston’s factor analysis was mainly oriented to get simple structure

    C. It was difficult to name the abilities (factors)

    D. Guilford also found second-order and higher-order factors.

    Codes:

    a) a and b only

    b) b and c only

    b) a, b and c only

    d) a, b, c and d

    Answer: d

  21. AIDS attack a number of very different population; young gay men, intravenous drug users, hemophiliacs, Haitians, infants and recipients of blood transfusion, but commonly among them is the decrease in T lymphocytes, so it is an example of

    a) Inductive reasoning

    b) Deductive reasoning

    c) Analogical reasoning

    d) Syllogism

    Answer: a

  22. Match List – I with List – II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List – I

    A. Reintegrative memory

    B. Recall

    C. Recognition

    D. Relearning

    List II

    i. Familiarity that we have met it before

    ii. There is some residue from the past to learn easily

    iii. Activity of some performance learned in the past

    iv. To check details of the recovery of events in the personal past

    Codes:

    A B C D

    a) iv iii i ii

    b) iv i iii ii

    c) i ii iv iii

    d) i iv ii iii

    Answer: a

  23. A 40 years old person in having the mental age of 20 years. What would be his IQ?

    a) 100

    b) 50

    c) 80

    d) 150

    Answer: b

  24. Muller – Lyer illusion is likely to occur more in cultures characterised by

    a) People living in rectangular and square buildings

    b) People living in buildings which are around and have few corners

    c) People living in open spaces

    d) People living in caves

    Answer: a

  25. Read each of the following two statement – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using code given below.

Assertion (A): According to Classical Test Theory (CTT), reliability can be conceptualized as the ratio of true score variance to the observed score variance

Reason (R): According to the CTT, the random error of measurement is assumed to be uncorrelated with the true score.

Codes:

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true and (R) is the not correct explanation of (A).

c) (A) is true, but (R) is false.

d) (A) is false, but (R) is true.

Answer: a

- Published on: July 15, 2016