CBSE NET Psychology Paper 2 – 10th July 2016,Solved Paper 2 -Solutions at Youtube Examrace: Part-2 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

CBSE NET 10th July 2016 psychology paper-2 detailed solutions will be made available at Youtube Examrace channel and for full Examrace CBSE (UGC) NET-JRF Psychology Series visit www.examrace.com For complete detailed solutions for July 2016 paper you can refer www.doorsteptutor.com

  1. Match List – I with List – II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List – I (System)

    A. Visual system

    B. Auditory

    C. Neutral system

    D. Messenger system

    List – II (Components)

    i. Hammer, pinna, oval window

    ii. Cornea, vitreous humour, aqueous humour

    iii. GABA, Serotonin, Dopamine

    iv. Glial cells, myelin, Neurillemma

    Codes:

    A B C D

    a) i ii iii iv

    b) ii iii iv i

    c) iii ii i iv

    d) ii i iv iii

    Answer: d

  2. Read each of the following two statement – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using code given below.

    Assertion (A): Organisms learn to perform responses that produced positive reinforcers

    Reason (R): Positive reinforcement strengthens responses that permit escape from or Avoidance of stimulus.

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true and (R) is the not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

  3. One prominent class of theorists of deductive reasoning believe that deduction depends on ________ of inference akin to those of ________.

    a) informal rules; logical calculus

    b) formal rules; analytical calculus

    c) procedural rules; logical calculus

    d) formal rules; logical calculus

    Answer: d

  4. Read each of the following two statement – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using code given below.

    Assertion (A): Ideas lose their original identity in fusion into more complex ideas.

    Reason (R): Mind sometimes is analogous to chemical laws.

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true and (R) is the not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: a

  5. What type of cell is responsible for the reproduction of other cells of the body?

    A. Blood cells

    B. Stem cells

    C. Neurons

    D. Basal cells

    Codes:

    a) a only

    b) b only

    c) c & d only

    d) d & a only

    Answer: B

  6. If the bones of the middle ear begins to deteriorate, the person will suffer difficulty in

    A. Loudness

    B. Timbre

    C. Conduction

    D. Stimulation

    Codes:

    a) a only

    b) b and c only

    c) c only

    d) c and d only

    Answer: c

  7. What is the correct sequence of products in Guilford’s Structure of Intellect Model (SOI)?

    a) Unit → Class → System → Relations → Implication → Transformation

    b) Class → Unit → System → Relations → Transformation → Implication

    c) Unit → Class → Relations → System → Transformation → Implication

    d) Unit → Relations → Class → System → Transformation → Implication

    Answer: c

  8. The light passes through the eye in which of the following sequence?

    a) Cornea, Pupil, Lens, Retina

    b) Cornea, Lens, Pupil, Retina

    c) Lens, Cornea, Pupil, Retina

    d) Pupil, Cornea, Lens, Retina

    Answer: a

  9. Which one of the following statement is true in the context of item analysis?

    a) Item – total correlation = Item - remainder correlation

    b) Item – total correlation is greater than or equal to Item - remainder correlation

    c) Item – total correlation is smaller than or equal to Item - remainder correlation

    d) Item – total correlation cannot be negative

    Answer: b

  10. Match List – I with List – II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List – I

    (Concept)

    A. Mental Age

    B. Intelligence

    C. Mental Test

    D. Tetrad Equation

    List – II (Psychologists)

    i. Stern

    ii. Binet

    iii. Spearman

    iv. J. M. Cattell

    Codes:

    A B C D

    a) i ii iii iv

    b) ii i iv iii

    c) iii ii i iv

    d) iv iii ii i

    Answer: b

  11. The difference in image in the two eyes is greater for objects that are close and smaller for distant objects is an example of

    a) Binocular Disparity

    b) Convergence

    c) Accommodation

    d) Relative Size

    Answer: a

  12. Read each of the following two statement – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using code given below.

    Assertion (A): Information is transferred from STM to LTM

    Reason (R): Information maintained in the rehearsal buffer is prevented from decaying in STM

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true and (R) is the not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: b

  13. Arrange the parts of C. N. S. in ascending order:

    I. Thalamus

    II. Medulla oblongata

    III. Spinal cord

    IV. Frontal lobe

    Codes:

    a) I, II, III, IV

    b) II, I, III, IV

    c) IV, II, I, III

    d) III, II, I, IV

    Answer: d

  14. Shaping in instrumental conditioning means

    a) Teaching a complex sequence of behaviours by first shaping the final response in the sequence and then working backwards

    b) A continuous reinforcement schedule is used for establishing new behaviours

    c) It involves reinforcing successive approximations of the final desired behaviour

    d) Consistent occurrence of a behaviour in the presence of discriminative stimulus

    Answer: c

  15. According to trichromatic theory of colour vision, which of the following are the three types of cones?

    a) Red, Yellow and Blue

    b) Red, Blue and Green

    c) Yellow, Blue and Green

    d) Yellow, red and blue

    Answer: b

  16. Read each of the following two statement – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using code given below.

    Assertion (A): gf and gc correlate positively across the age levels with moderate magnitude.

    Reason (R): gf being neural is invested in the cultivation of gc and both are having different growth patterns.

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true and (R) is the not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: a

  17. Read each of the following two statements – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using code given below.

    Assertion (A): The creators of three dimensional movie simulate convergence by photographing a scene with two cameras placed a few inches apart.

    Reason (R): Convergence is a binocular cue for perceiving depth by the extent to which the extent to which the eyes converge inwards when looking at an object.

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true and (R) is the not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: b

  18. In heightened emotional states, the following functions are NOT triggered by sympathetic

    Nervous System activity:

    A. Perspiration

    B. Heightened pulse rate

    C. Digestion

    D. Pupillary dilation

    Codes:

    a) c alone

    b) both c and d

    c) a, b, and c

    d) a, c, and d

    Answer: a

  19. Match List – I with List – II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

    List – I (Type of Conditioning)

    A. Delayed conditioning

    B. Trace conditioning

    C. Simultaneous conditioning

    D. Backward conditioning

    List II (Explanation)

    i. The onset of UCS precedes the onset of the CS and the UCS goes off before CS comes on

    ii. The CS and UCS come on and go off at the same time

    iii. The onset of CS precedes the onset of the UCS and the CS goes off before the onset of UCS

    iv. The onset of the CS precedes the onset of the UCS and the CS remains on for the initial of UCS

    Codes:

    A B C D

    a) i ii iv iii

    b) iv ii iii i

    c) iv iii i ii

    d) iv iii ii i (4 3 2 1)

    Answer: d

  20. Which of the following statement/s is/are true, when the Eysenck Personality Questionnaire (EPQ or EPQ-R) and Costa and McCrae’s NEO-PI-3 are compared?

    A. EPQ-R Psychoticism (P) scale is uncorrelated with Five-Factor Agreeableness (A) and Contentiousness (C) Scale.

    B. P scale is positively correlated with A and C scales.

    C. P scale is negatively correlated with A and C scale.

    D. EPQ-R has Lie scale, NEO-PI-3 has no lie scale

    E. Both EPQ-R and NEO-PI-3 have lie scale.

    Codes:

    a) a and d only

    b) b and e only

    c) c and d only

    d) a and e only

    Answer: c

  21. The variable ‘intelligence’, in the above study, can be labelled as

    A. Behavioural variable

    B. Organismic variable

    C. Continuous variable

    D. Controlled variable

    Codes:

    a) a and d only

    b) b and c only

    c) a, c and d only

    d) b, c and d only

    Answer: d

  22. Which one of the following conclusion can be drawn on the basis of the above study?

    a) The researcher’s hypothesis has been accepted.

    b) The researcher’s hypothesis has been rejected.

    c) The researcher’s hypothesis has been partially accepted.

    d) Inadequate data to evaluate researcher’s hypothesis.

    Answer: b

  23. Read each of the following two statement – Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using code given below.

    Assertion (A): In the above study, the subject have been randomly assigned to the three group

    Reason (R): Random assignment of the subjects enables the experimenter to manipulate the independent variable effectively.

    Codes:

    a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

    b) Both (A) and (R) are true and (R) is the not correct explanation of (A).

    c) (A) is true, but (R) is false.

    d) (A) is false, but (R) is true.

    Answer: c

  24. Match List — I with List —II in the context of the above study, select the correct answer choosing from the codes given below:

List-I (Types of Variable)

A. Independent variable

B. Dependent variable

C. Controlled variable

D. Discrete variable

List-II (Variables)

i. Subject’s education

ii. Subject’s gender

iii. Noise level

iv. Number of numerical problems

correctly solved by subject

Codes:

A B C D

a) iii iv i ii

b) iv iii i ii

c) iv iii ii i

d) iii iv ii i

Answer: a

25. In the above study, the researcher’s hypothesis would be labelled as

A. Directional

B. Non-directional

C. Causal

D. Correlational

Codes:

a) a only

b) a and c only

c) b and c only

d) b and d only

Answer: b

- Published on: July 15, 2016

Discussions & Questions