CBSE NET Psychology Paper 3 10th July 2016 Solved Paper 3 Solutions atYoutube Examrace Que. 26 to 50 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

CBSE NET July 2016 psychology paper-3 detailed solutions will be made available at Youtube Examrace channel and for full Examrace CBSE (UGC) NET-JRF Psychology Series visit www.examrace.com. For complete detailed solutions for July 2016 paper you can refer www.doorsteptutor.com.

26. Which of the following techniques can be used to study activities in a living human brain?

A) Computerized Tomography

B) Ablation and Lessoning

C) Stereotaxic Procedures

D) Functional Magnetic Resonance Imaging

a) Only (a) and (d)

b) Only (c) and (d)

c) Only (b), (c) and (d)

d) Only (a), (c) and (d)

Answer: a

Explanation:

27. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate

your answer using codes given below:

Assertion (A): Preoperational child has irreversible thought.

Reason (R): The preoperational child fails to perform conservation tasks.

Codes:

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

c) (A) is true, but (R) is false.

d) (A) is false, but (R) is true.

Answer: a

28. Sleep disorders can be categorized as

a) Paraphilias and Dysfunctions

b) Insomnia and Hypersomnia

c) Parasomnias and Dyssomnias

d) Serotonergic and Dopaminergic

Answer: c

29. Match List — I with List — II and select the correct answer by choosing from the codes

given below:

List—I (Goals in educational achievement)

A. Mastery

B. Task involvement

C. Performance improvement

D. Ego involvement

List – II (Description)

i. Solving problem at hand gains importance.

ii. Students intend to maximize ability, regardless of short term failure.

iii. Students focus on how they are judged by others.

iv. Students intend to increase competence.

Codes:

A B C D

a) ii i iv iii

b) i ii iii iv

c) iii iv ii i

d) iv iii ii i

Answer: B

30. Which of the following phenomena result from failures in attentional capture?

A. Inattentional blindness

B. Change detection

C. Flicker paradigm

Codes:

a) Only (a) and (c)

b) Only (a) and (b)

c) Only (b) and (c)

d) (a), (b) and (c)

Answer: a

31. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate

your answer using codes given below:

Assertion (A): Individuals high in self-esteem have a relatively weak desire for social rewards.

Reason (R): Social anxiety and loneliness are both associated with unrewarding social interactions.

Codes:

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

c) (A) is true, but (R) is false.

d) (A) is false, but (R) is true

Answer: B

32. Which of the following statement/s is/are true about cultural fair tests?

A. They attempt to minimize the use of language.

B. Suitable different versions of the test are devised for different cultural group.

C. They are composed of materials to which all sociocultural group have been presumably exposed.

D. They attempt to assess the effects of culture on people’s intellectual and creative skills.

Codes:

a) (a) only

b) (a) and (c) only

c) (a), (b) and (c) only

d) (b), (c), and (d) only

Answer: b

33. Which is the correct sequence of the stages involved in creative thinking?

a) Preparation; orientation; illumination incubation; verification

b) Preparation; incubation; illumination: orientation; verification

c) Orientation; preparation; incubation; illumination; verification

d) Orientation; preparation; illumination; incubation; verification

Answer: c

34. Selective attention in vision and audition respectively have been dubbed as

a) ‘Optic’ and ’haptic

b) ‘Spotlight’ and ‘gateway’

c) ‘Spatial’ and ‘acoustic’

d) ‘Central’ and ‘peripheral’

Answer: C

35. Match List — I with List — II and select the correct answer by choosing from the codes

given below:

List—I (Intervention model)

A. Eye Movement Desensitization and Retraining

B. Client Centered Therapy

C. Rational Emotive Behaviour Therapy

D. Behaviour Therapy

List – II (Use primarily for)

i. Ventilation

ii. Cognitive Restructuring

iii. Post-traumatic Stress

iv. Desensitization

Codes:

A B C D

a) ii iii iv i

b) i ii iii iv

c) iii i ii iv

d) iv iii ii i

Answer: c

36. Which is not the part of “on the job training”?

a) Orientation training

b) Job instruction training

c) Role playing

d) Apprentice training

Answer: c

37. Match List - I with List — II and select the correct answer by choosing from the codes given

below:

List—I

A. Symbolizing

B. Forethought

C. Self-regulatory

D. Self-reflective

List – II

i. Employee’s belief that how successfully they can accomplish the task in future.

ii. Employees process visual experiences that guide for their future actions

iii. Employees plan their actions anticipating their desired performance level

iv. Employees actions by setting internal standards for their performance.

Codes:

A B C D

a) i ii iii iv

b) ii iii iv i

c) iii iv i i

d) iv i ii iii

Answer: b

38. “Pygmalion effect” in educational settings suggests:

a) Exceptional progress by student as a result of high teacher expectations.

b) Basis creeping into summative assessment

c) Authenticity factors in classroom assessment

d) Influences on curricular structure.

Answer: a

39. Match List — I with List — II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

List—I (Psychologist)

A. Vygotsky

B. Piaget

C. Bronfenbrenner

D. Bowlby

List – II (Concept/approach)

i. Ethological approach

ii. Ecological approach

iii. Zone of proximal development

iv. Epistemological approach

Codes:

A B C D

a) iii iv ii i

b) iii i ii iv

c) i iv iii ii

d) iv i ii iii

Answer: a

40. Which of the following is not a diagnosable sleep disorder:

a) Somnambulism

b) Somniloquy

c) Sleep terror

d) Insomnia

Answer: d

41. A field experiment at the Bronx Zoo illustrated the potential importance of ________ indicating that an individual has legitimate authority. Fill in the blank from given below.

a) Gender

b) Uniforms

c) Age

d) An authoritarian personality

Answer: b

42. Self-actualizers are characterized as

A. They have more efficient perception of reality than non-actualisers.

B. They show greater acceptance of themselves, others, and nature than do non-actualisers.

C. They tend to be more concerned with undertaking tasks that will benefit themselves.

D. They also have some Weaknesses.

Codes:

a) (A), (B) and (C) only

b) (A), (B) and (D) only

c) (B), (C) and (D) only

d) (A), (C) and (D) only

Answer: a

43. Thinking is a complex set of collaborations between ________ and ________ representations and processes.

a) Linguistic; semantic

b) Linguistic; verbal

c) Semantic; non-linguistic

d) Linguistic; non-linguistic

Answer: d

44. Match List — I with List — II and select the correct answer by choosing from the codes

given below:

List—I

A. Autistic thinking

B. Creative thinking

C. Deterministic thinking

D. Cognitive thinking

List – II

i. Planning

ii. Fantasy

iii. Illusion (illumination)

iv. Dreams

Codes:

A B C D

a) i ii iii iv

b) iv iii ii i

c) iv i ii iii

d) i iv iii ii

Answer: B

45. Signal detection depends upon

a) Motivation and expectations

b) Signal intensity and noise

c) Sensitivity and response criterion

d) Absolute and relative thresholds

Answer: c

46. Which of the following does not present with symptoms of mental retardation?

a) Cri du chat syndrome

b) Down’s syndrome

c) Fugue

d) Trisomy-21

Answer: c

47. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): Neurons cannot fire during absolute refractory period.

Reason (R): A neuron can release only one neurotransmitter.

Codes:

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

c) (A) is true, but (R) is false.

d) (A) is false, but (R) is true.

Answer: c

48. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): When method of equal appearing intervals is employed to scale attitude items, median is usually used as an estimate of scale value.

Reason (R): Under normal distribution, mean, median and mode are identical.

Codes:

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

c) (A) is true, but (R) is false.

d) (A) is false, but (R) is true.

Answer: b

49. Match List –I with List –II and select the correct answer by choosing from the codes given below

List—I (Books)

A. Towards a Psychology of Being

B. A Way of Being

C. Man’s Search for Meaning

D. Love and Will

List – II (Author)

i. May

ii. Maslow

iii. Rogers

iv. Frankl

Codes:

A B C D

a) i ii iii iv

b) ii iii iv i

c) iii ii i iv

d) iv i ii iii

Answer: b

50. Therapist suggested to Sunil that while trying to give up the habit of washing hands unnecessarily, he should wear a rubber band around his wrist and snap it everytime, he feels like washing his hands. What therapy he is using?

a) Systematic desensitization

b) Aversion behaviour

c) Flooding

d) Modelling

Answer: b

- Published on: July 27, 2016