CBSE NET Psychology Paper 3 10th July 2016 Solved Paper3 Solutions at Youtube Examrace Que.51 to 75 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

CBSE NET July 2016 psychology paper-3 detailed solutions will be made available at Youtube Examrace channel and for full Examrace CBSE (UGC) NET-JRF Psychology Series visit www.examrace.com. For complete detailed solutions for July 2016 paper you can refer www.doorsteptutor.com.

51) The need for ________ produces active, controlling social behaviour while need for ________

produces more passive, less controlling social behaviour.

a) Affiliation; self-esteem

b) Confidence; intimacy

c) Affiliation; intimacy

d) Intimacy; affiliation

Answer: c

52) According to Triarchic of Intelligence, arrange the correct functional sequence of metacomponents

a) Identification of problem → defining the given, goals & obstacles → choosing appropriate strategy → selection of mental representation → allocation of mental resource → monitoring → evaluation.

b) Identification of problem → defining the given, goals & obstacles → selection of lower order processes →processes → choosing appropriate strategy → selection of mental representation → allocation of mental resource → monitoring → evaluation.

c) Identification of problem → choosing appropriate strategy → defining the given, goals & obstacles → allocation of mental resource → monitoring → selection of mental representation → evaluation.

d) Defining the given, goals & obstacles → Identification of problem → selection of lower order

processes → choosing appropriate strategy → selection of mental representation → allocation of mental resource → monitoring → evaluation.

Answer: a

53) Match List –I with List –II and select the correct answer by choosing from the codes given below

List—I (Method of student discipline)

A. Positive reinforcement

B. Negative reinforcement

C. Presentation punishment

D. Removal punishment

List – II (Author)

i. Decreasing behaviour by presenting aversive stimulus after it

ii. Strengthening behaviour by removing aversive stimulus when behaviour occurs

iii. Decreasing behaviour by removing pleasant stimulus after behaviour occurs.

iv. Strengthening behaviour by presenting desired stimulus after behaviour occurs.

Codes:

A B C D

a) i ii iii iv

b) ii iv i ii

c) iv ii i iii

d) iii i ii iv

Answer: c

54) Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate

your answer using codes given below:

Assertion (A): The child always carries water bottle with him while he goes to school.

Reason (R): The child wants to satisfy his primary need.

Codes:

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

c) (A) is true, but (R) is false.

d) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

55) Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate

your answer using codes given below:

Assertion (A): According to Rogers, ideal condition for the development of a healthy self concept and movement toward becoming fully functioning true unconditional positive regard.

Reason (R): With unconditional positive regard there is incongruence between true self and experience.

Codes:

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

c) (A) is true, but (R) is false.

d) (A) is false, but (R) is true.

Answer: C

56) Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate

your answer using codes given below:

Assertion (A): Managers differ across cultures in their interpersonal styles and skills.

Reason (R): Personal values held by a managers shape his perception of a situation.

Codes:

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

c) (A) is true, but (R) is false.

d) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

57) Which among the following neurotransmitters are found throughout central nervous system?

A. Acetylcholine

B. Norepinephrine

C. Dopamine

D. Serotonin

E. GABA

Codes:

a) (A) and (C) and (D)

b) (C) and (D) and (E)

c) (B) and (C) and (D)

d) (A) and (D) and (E)

Answer: d

58) Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using codes given below:

Assertion (A): As per Guilford’s SOI model, intelligence can be taken as superset of creativity.

Reason (R): Creativity involves divergent production that is just one of five operation of intellect.

Codes:

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

c) (A) is true, but (R) is false.

d) (A) is false, but (R) is true.

Answer: a

59) In which one of the following scaling methods, Law of Comparative judgment is used clearly while computing scale values?

a) Summated ratings

b) Equal appearing intervals

c) JND scales

d) Paired Comparison

Answer: b

60) Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate

your answer using codes given below:

Assertion (A): Japanese subjects detect background changes while U. S. subjects detect focal object changes.

Reason (R): Eastern cultures encourage a holistic view, Western cultures deemphasize context

Codes:

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

c) (A) is true, but (R) is false.

d) (A) is false, but (R) is true.

Answer: a

61) The model of memory most frequently cited consists of Short Term Memory (STM), which serve (s) as gateway to Long Term Memory (LTM). This model was propounded by

a) Ebbinghaus

b) Craik and Lockhart

c) Tulving

d) Atkinson and Shiffrin

Answer: d

62) Which of the following disorder generally show a childhood onset?

A. Delusional disorder

B. Asperger’s syndrome

C. Attention-deficit hyperactivity disorder

D. Mild Cognitive Impairment

Codes:

a) (C) and (D) only

b) (B) and (C) only

c) (A, (B) and (C) only

d) (B), (C) and (D) only

Answer: b

63) The phenomenon of clinging to one’s initial conceptions after the basis on which they were formed and had been discredited refers to:

a) Belief bias

b) Belief perseverance

c) Over confidence

d) Framing decisions

Answer: b

64) Long Term Potentiality involves

a) Release of nitric oxide

b) Increase in cell bodies

c) Increase number of NMDA (N-methyl-d-aspartic acid) receptors

d) Increase sensitivity of NMDA (N-methyl-d-aspartic acid) receptors

Answer: d

65) Mechanistic and Cognitive approaches to motivation differ in the extent to which________

are invoked to account for the initiation, direction, intensity and persistence of goal directed behavior.

a) Dynamic traits

b) Higher mental processes

c) Drives

d) Instincts

Answer: c

66) Which of the following are the correct explanation of discrimination and stimulus generalizations?

A. Learning to respond to one stimulus but not to the other similar stimuli.

B. Learning to respond to one stimulus but not to the other different stimuli.

C. Stimuli similar to the one used during conditioning also elicit the conditioned response.

D. Stimuli different to the one used during conditioning also elicit the conditioned response.

Codes:

  1. A and C

  2. A and D

  3. B and C

  4. B and D

Answer: 1

67) Training and development offer competitive advantage to a firm by

A. Removing performance deficiency

B. Minimizing accidents and damage

C. Making employees stay long

D. Meeting employees’ personal needs

Codes:

a) (A), (C), (D)

b) (B), (C), (D)

c) (A), (B), (D)

d) (A), (B), (C)

Answer: d

68) Which of the following is the term for describing a child’s one word utterance?

a) Over extensions

b) Under extensions

c) Holophrases

d) Telegraphic speech

Answer: c

69) Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate

your answer using codes given below:

Assertion (A): People have tendency to recall experiences that are consistent with their current moods.

Reason (R): Moods and memories are congruent.

Codes:

a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

c) (A) is true, but (R) is false.

d) (A) is false, but (R) is true.

Answer: a

70) Match List –I with List –II and select the correct answer by choosing from the codes given below

Table showing the match List - I with List - II

Show the match List - I with List - II

List – I

(Approach to perception)

List – II

(Description)

A. Computational

B. Constructivist

C. Ecological

D. Feature analysis

I. Fragments of sensory information from reality

II. Direct reception of information from environment

III. Separate recognition of visual features

iv. Manipulate incoming signals to understand world

Codes:

Table showing the code of match List - I and List - II

Show the code of match List - I and List - II

A

B

C

D

a)

i

ii

iii

iv

b)

iv

i

ii

iii

c)

iii

iv

i

ii

d)

ii

iii

iv

i

Answer: b

Insert passage

Read the following paragraph and answer the five questions which follow:

Industrial psychologist wanted to study the job efficiency of the company executives in relation to MBA marks, selection test scores, evaluation score at the end of inhouse training. Job efficiency correlated with MBA marks (r = 0.40), selection test scores (r = 0.50) and the evaluation scores at the end of inhouse training (r = 0.60). All the three correlation were statistically significant. The multiple regression was computed using job efficiency as the criterion and the other three variables as the predictors. The three Predictors explained 56.25 percent of variance in the job efficiency. The industrial psychologist further thought that the communication skills assessment would enhance the predictability of-job efficiency. As such the communication skills of the respondents were also assessed, which correlated with job efficiency by 0.35, again a statistically significant value. However when communication skills were added as the fourth predictor in the multiple regression, the change in R2 (squared multiple correlation) was found to be insignificant.

71) What percent of variance in job efficiency is explained by evaluation scores at the end of training?

a) 36 percent

b) 40 percent

c) 60 percent

d) 64 percent

Answer: a

72) What would be the multiple correlation between the job efficiency and the three predictors (MBA marks, selection test scores, and the evaluation scores at the end of inhouse training)?

  1. 0.5

  2. 0.65

  3. 0.75

  4. Inadequate data

Answer: 3

73) Which one of the following conclusion can be drawn on the basis of above study?

A. All the four predictors (M. B. A. marks, selection test scores, evaluation scores at the end of inhouse training, and the communication skills) are individually valid.

B. Out of the above four, all except communication skills, are individually valid.

C. Communication skills assessment has satisfactory incremental validity.

D. Communication skills assessment has unsatisfactory incremental validity.

a) (B) only

b) (A) and (C) only

c) (A) and (D) only

d) (B) and (D) only

Answer: c

74) The b coefficient obtained in multiple regression is

a) Partial correlation coefficient

b) Correlation coefficient

c) Regression coefficient

d) Partial regression coefficient

Answer: d

75) Which one of the following conclusion can be drawn on the basis of above paragraph?

a) All the four predictors (MBA marks, selection test scores, evaluation score at the end of inhouse training and communication skills) are uncorrelated with each other.

b) Out of the four predictors, at least some are correlated with each other.

c) Communication skills scores are uncorrelated with other predictors.

d) The four predictors theoretically appear to be correlated, but we cannot infer about their inter correlations from the data provided.

Answer: b

- Published on: July 27, 2016