CBSE UGC NET JRF December 2014 Paper 1 Solutions Part 2 of 4 [ CBSE NET-JRF Updates ]


Know your score!! The most comprehensive explanations for CBSE UGC NET JRF 2014 Paper 1 December 2014. Click here for the free video solutions and detailed explanations for CBSE NET December 2014 Paper 1 - Part 2 of 4 Comprehensive Solutions.

16. Right to privacy as a Fundamental Right is implied in

(A) Right to Freedom

(B) Right to Life and Personal Liberty

(C) Right to Equality

(D) Right against Exploitation

Answer: B

17. Which of the following organizations deals with “capacity building program” on Educational Planning?





Answer: D

18. Which of the following powers, the President has in relation to Lok Sabha?

1. Summoning

2 Adjournment- sine die

3. Prorogation

4. Dissolution

Select the correct answer from the codes given below:

(A) 1 and 4

(B) 1, 2 and 3

(C) 1, 3 and 4

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: C

19. The interval between two sessions of parliament must not exceed

(A) 3 months

(B) 6 months

(C) 4 months

(D) 100 days

Answer: B

20. Maximum participation of students during teaching is possible through

(A) Lecture method

(B) Demonstration method

(C) Inductive method

(D) Textbook method

Answer: C

21. Diagnostic evaluation ascertains

(A) Students performance at the beginning of instructions.

(B) Learning progress and failures during instructions.

(C) Degree of achievements of instructions at the end.

(D) Causes and remedies of persistent learning problems during instructions.

Answer: A

22. Instructional aides are used by the teacher to

(A) Glorify the class

(B) Attract the students

(C) Clarify the concepts

(D) Ensure discipline

Answer: C

23. Attitude of the teacher that affects teaching pertains to

(A) Affective domain

(B) Cognitive domain

(C) Connative domain

(D) Psychomotor domain

Answer: A

24. “Education is the manifestation of perfection already in man” was stated by

(A) M. K. Gandhi

(B) R. N. Tagore

(C) Swami Vivekananda

(D) Sri Aurobindo

Answer: C

25. Which of the following is not a prescribed level of teaching?

(A) Memory

(B) Understanding

(C) Reflective

(D) Differentiation

Answer: D

26. The core elements of dissertation are

(A) Introduction; Data Collection; Data Analysis; Conclusions and Recommendations

(B) Executive Summary; Literature review; Data gathered; Conclusions; Bibliography

(C) Research Plan; Research Data; Analysis; References

(D) Introduction; Literature Review; Research Methodology; Results; Discussion and Conclusion

Answer: D

27. What is a Research Design?

(A) A way of conducting research that is not grounded in theory.

(B) The choice between using qualitative or quantitative methods.

(C) The style in which you present your research findings e.g. a graph.

(D) A framework for every stage of the collection and analysis of data.

Answer: D

28. “Sampling Cases” means

(A) Sampling using a sampling frame

(B) Identifying people who are suitable for research

(C) Literally the researcher’s brief case

(D) Sampling of people, newspapers, television programs etc.

Answer: B

29. The frequency distribution of a research data which is symmetrical in shape similar to a normal distribution but center peak is much higher, is

(A) Skewed

(B) Mesokurtic

(C) Leptokurtic

(D) Platykurtic

Answer: C

30. When planning to do a social research, it is better to

(A) Approach the topic with an open mind

(B) Do a pilot study before getting stuck into it

(C) Be familiar with literature on the topic

(D) Forget about theory because this is a very practical

Answer: C

As discussed in the video tutorials, most of the questions could be solved by using techniques from Examrace CBSE NET Paper 1 Postal Course.

- Published on: December 29, 2014