CBSE UGC NET JRF December 2014 Paper 1 Solutions Part 3 of 4 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

Know your score!! The most comprehensive explanations for CBSE UGC NET JRF 2014 Paper 1 December 2014 Answer Key. Click here for the free video solutions and detailed explanations for CBSE NET December 2014 Paper 1 - Part 2 of 4 Comprehensive Solutions.

31. When academicians are called to deliver lecture or presentations to an audience on certain topics or a set of topics of educational nature, it is called

(A) Training Program

(B) Seminar

(C) Workshop

(D) Symposium

Answer: B

32. Media is known as

(A) First Estate

(B) Second Estate

(C) Third Estate

(D) Fourth Estate

Answer: D

33. The mode of communication that involves a single source transmitting information to a large number of receivers simultaneously, is called

(A) Group Communication

(B) Mass Communication

(C) Intrapersonal Communication

(D) Interpersonal Communication

Answer: B

34. A smart classroom is a teaching space which has

(i) Smart portion with a touch panel control system.

(ii) PC/Laptop connection and DVD/VCR player.

(iii) Document camera and specialized software

(iv) Projector and screen

Select the correct answer from the codes given below:

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iv) only

(C) (i), (ii) and (iii) only

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: D

35. The term “Yellow Journalism” refers to

(A) Sensational news about terrorism and violence

(B) Sensationalism and exaggeration to attract readers / viewers.

(C) Sensational news about arts and culture.

(D) Sensational news prints in yellow paper.

Answer: B

36. In the classroom, the teacher sends the message either as words or images. The students are really

(A) Encoders

(B) Decoders

(C) Agitators

(D) Propagators

Answer: B

37. The next term in the series: AB, ED, IH, NM, is

(A) TS

(B) ST

(C) TU

(D) SU

Answer: A

38. If STREAMERS is coded as UVTGALDQR, then KNOWLEDGE will be coded as

(A) MQPYLCDFD

(B) MPQYLDCFD

(C) PMYQLDFCD

(D) YMQPLDDFC

Answer: B

39. A is brother of B. B is the brother of C. C is the husband of D. E is the father of A. D is related to E as

(A) Daughter

(B) Daughter-in-law

(C) Sister-in-law

(D) Sister

Answer: B

40. Two numbers are in the ration 3:5. If 9 is subtracted from the numbers, the ratio becomes 12:23. The numbers are

(A) 30, 50

(B) 36, 60

(C) 33, 55

(D) 42, 70

Answer: C

41. The mean of the ages of father and his son is 27 years. After 18 years, father will be twice as old as his son. Their present ages are

(A) 42, 12

(B) 40, 14

(C) 30, 24

(D) 36, 18

Answer: A

42. Digital Empowerment means

(i) Universal digital literacy

(ii) Universal access to all digital resources

(iii) Collaborative digital platform for participative governance.

(iv) Portability of all entitlements for individuals through cloud.

Choose the correct answer from the codes given below:

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iii) only

(C) (i), (ii) and (iii) only

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Answer: D

43. The next term in the series: 2, 7, 28, 63, 126, is

(A) 215

(B) 245

(C) 276

(D) 296

Answer: A

As discussed in the video tutorials, most of the questions could be solved by using techniques from Examrace CBSE NET Paper 1 Postal Course. In the video topicwise analysis for each section is given along with the comparative analysis of Dec 2014, June 2014 and Dec 2013 exam for paper 1 - Check this free video June 2015 NET Exam Paper 1 Guidance.

- Published on: December 29, 2014