CBSE UGC NET JRF December 2014 Paper 1 Solutions Part 4 of 4 [ CBSE NET-JRF Updates ]


Know your score!! The most comprehensive explanations for CBSE UGC NET JRF 2014 Paper 1 December 2014 Answer Key. Click here for the free video solutions and detailed explanations for CBSE NET December 2014 Paper 1 - Part 4 of 4 Comprehensive Solutions.

Set Y - Read the following passage carefully and answer questions 44 to 48:

The literary distaste for politics, however, seems to be focused not so much on the largely murky practice of politics in itself as a subject of literary representation but rather more on how it is often depicted in literature, i.e., on the very politics of such representation. A political novel often turns out to be not merely a novel about politics but a novel with a politics of its own, for it seeks not merely to show us how things are but has fairly definite ideas about how things should be, and precisely what one should think and do in order to make things move in that desired direction. In short, it seeks to convert and enlist the reader to a particular cause or ideology; it often is (in an only too familiar phrase) not literature but propaganda. This is said to violate the very spirit of literature which is to broaden our understanding of the world and the range of our sympathies rather than to narrow them down through partisan commitment. As John Keats said, ‘We hate poetry that has a palpable design upon us’.

Another reason why politics does not seem amenable to the highest kind of literary representation seems to arise from the fact that politics by its very nature is constituted of ideas and ideologies. If political situations do not lend themselves to happy literary treatment, political ideas present perhaps an even greater problem in this regard. Literature, it is argued, is about human experiences rather than about intellectual abstractions; it deals in what is called the ‘felt reality’ of human flesh and blood, and in sap and savour. (rasa) rather than in and lifeless ideas. In an extensive discussion of the matter in her book Ideas and the Novel, the American novelist Mary McCarthy observed that ‘ideas are still today felt to be unsightly in the novel’ though that was not so in ‘former days’, i.e., in the 18th and 19th centuries. Her formulation of the precise nature of the incompatibility between ideas on the one hand and the novel on the other betrays perhaps a divided conscience in the matter and a sense of dilemma shared by many writers and readers: ‘An idea cannot have loose ends, but a novel, I almost think, needs them. Nevertheless, there is enough in common for the novelists to feel… the attraction of ideas while taking up arms against them most often with weapons of mockery.’

44. The constructs of politics by its nature is

(A) Prevalent political situation

(B) Ideas and Ideologies

(C) Political propaganda

(D) Understanding of human nature

Answer: B

45. Literature deals with

(A) Human experiences in politics

(B) Intellectual abstractions

(C) Dry and empty ideas

(D) Felt reality of human life

Answer: D

46. The observation of the novelist, May McCarthy reveals

(A) Unseen felt ideas of today in the novel

(B) Dichotomy of conscience on political ideas and novels

(C) Compatibility between idea and novel

(D) Endless idea and novels

Answer: C

47. According to the passage, a political novel often turns out to be a

(A) Literary distaste for politics

(B) Literary representation of politics

(C) Novels with its own politics

(D) Depiction of murky practice of politics

Answer: C

48. A political novel reveals

(A) Reality of the things

(B) Writer’s perception

(C) Particular ideology of the readers

(D) The spirit of literature

Answer: B

49. Warrior is related to sword, carpenter is related to saw, farmer is related to plough. In the same way, the author is related to

(A) Book

(B) Fame

(C) Reader

(D) Pen

Answer: D

50. Given below is a diagram of three circles A, B and C over-lapping each other? The circle A represents the class of honest people, the circle B represent the class of sincere people and circle C represents the class of politicians. p, q, r, s, U, X, Y represent different regions. Select the code that represents the region indicating the class of honest politicians who are not sincere.

(A) X

(B) q

(C) p

(D) s

Answer: D

51. “A man ought no more to value himself for being wiser than a woman if he owes his advantage to a better education, than he ought to boast of his courage for beating a man when his hands were tied.” The above passage is an instance of

(A) Deductive argument

(B) Hypothetical argument

(C) Analogical argument

(D) Factual argument

Answer: C

52. By which of the following proposition, the proposition “wise men are hardly afraid of death” is contradicted?

(A) Some wise men are afraid of death.

(B) All wise men are afraid of death.

(C) No wise men is afraid of death.

(D) Some wise men are not afraid of death.

Answer: A

53. When in a group of propositions, one proposition is claimed to follow from the others, that group of propositions is called

(A) An argument

(B) A valid argument

(C) An explanation

(D) An invalid argument

Answer: A

54. Namita and Samita are brilliant and studious. Anita and Karabi are obedient and irregular. Babita and Namita are irregular but brilliant. Samita and Kabita are regular and obedient. Who among them is/are brilliant, obedient, regular and studious?

(A) Samita alone

(B) Namita and Samita

(C) Kabita alone

(D) Anita alone

Answer: A

For a country CO2 emissions (million metric tons) from various sectors are given in the following table. Answer the questions (55 to 60) base on the data given

55. By what percentage (%), the total emissions of CO2 have increased from 2005 to 2009?

(A) ~89.32%

(B) ~57.62%

(C) ~40.32%

(D) ~113.12%

Answer: A

56. What is the average annual growth rate of CO2 emission in power sector?

(A) ~12.57%

(B) ~16.87%

(C) ~30.81%

(D) ~50.25%

Answer: A

57. What is the percentage contribution of power sector to total CO2 emission in the year 2008?

(A) ~30.82%

(B) ~41.18%

(C) ~51.38%

(D) ~60.25%

Answer: B

58. In which year, the contribution (%) of industry to total sectoral CO2 emission was minimum?

(A) 2005

(B) 2006

(C) 2007

(D) 2008

Answer: A

59. What is the percentage (%) growth of CO2 emission from power sector during 2005 to 2009?

(A) 60

(B) 50

(C) 40

(D) 80

Answer: A

60. Which sector has recorded maximum growth in CO2 emission during 2005 to 2009?

(A) Power

(B) Industry

(C) Commercial

(D) Agriculture

Answer: D

As discussed in the video tutorials, most of the questions could be solved by using techniques from Examrace CBSE NET Paper 1 Postal Course . In the video topicwise analysis for each section is given along with the comparative analysis of Dec 2014, June 2014 and Dec 2013 exam for paper 1 - Check this free video June 2015 NET Exam Paper 1 Guidance .

- Published on: December 30, 2014