CBSE UGC NET JRF Geography December 2014 Paper 2 Solutions Part 2 of 3 Answers [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

Know your score!! The most comprehensive explanations for CBSE UGC NET JRF 2014 Geography Paper 2 December 2014 Answer Key. Click here for the free video solutions and detailed explanations for CBSE NET Geography Paper 2 December 2014 - Part 2 of 3.

18. Match the following List I with List II and select the correct answer from the codes given:

List I

a. Unity in Diversity

b. Social Determinism

c. Terrestrial Whole

d. Interaction

List II

i. VidaI-de-la Blache

ii. Jean Brunhes

iii. Carl Ritter

iv. Friedich Ratzel

Codes:

a b c d

(A) iii ii iv i

(B). iv ii i iii

(C) iii iv i ii

(D) ii i iv iii

Answer: C

19. The concept of ‘Spread’ and ‘Backwash’ effects was introduced by

(A) A.O. Hirschman (B) Gunnar Myrdal

(C) Gunder Frank (D) Sameer Amin

Answer: B

20. The philosophical view advocating that man is responsible for making his own nature is known as

(A) Positivism (B) Functionalism

(C) Existentialism (D) Pragmatism

Answer: C

21. Match the following List I with List II and select the correct answer from the codes given:

ListI (Authors)

a. Christaller

b. Galpin

c. Losch

d. Weber

List II (Settlements)

i. Market Centres

ii. Industrial Nodes

iii. Central Places

iv. Urban Centres

Codes:

a b c d

(A) iii iv i ii

(B) iv iii ii

(C) i ii iii iv

(D) ii i iv iii

Answer: C

22. Match the following List I with List - II and select the correct answer from the codes given:

List I (State)

a. Arunachal Pradesh

b. Jammu & Kashmir

c. West Bengal

d. Kerala

List II (Tribes)

i. Adiyam, Kammar, Kondkappu

ii. Asur, Birhor, Lepcha, Korwa

iii. Dafla, Khampti, Singpho

iv. Garra, Gaddi

Codes:

a b c d

(A) iv iii i ii

(B) iv i iii ii

(C) iii iv ii

(D) iii ii iv i

Dafla, Khampti, Singpho are the tribes of Arunachal Pradesh. Adiyam, Kammar, Kondkappu are the tribes of Kerala. Garra, Gaddi are the tribes of Jammu and Kashmir. Asur, Birhor, Lepcha, Korwa are the tribes of West Bengal.

23. Which State in India has recorded the lowest growth rate during 2001-2011 Census?

(A) Kerala (B) West Bengal

(C) Rajasthan (D) Bihar

Answer: A

24. Read Assertion (A) and Reason (R) and find the correct answer from the codes given below:

Assertion (A): The very high population density of more than 400 persons / km2 extends from upper Indus-Sutlej-Ganga Brahmaputra Valley and Delta.

Reason (R): This phenomena is attributed to rich alluvial soils, flat land, rice and wheat cultivation, irrigation facilities and favorable climatic conditions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is correct.

Answer: A

25. The decadal growth of population (1991-2001) according to the 2001 Census is

(A) 23.86% (B) 21.34%

(C) 24.66% (D) 24.80%

Answer: B

26. Among the following natural resources which resource is providing more livelihoods to the people?

(A) Water (B) Land

(C) Forest (D) Mineral

Answer: B

27. Which one of the following factors is more crucial for agricultural development?’

(A) Tractors (B) Fertilizers

(C) Irrigation (D) Gentle slope

Answer: C

28. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): China has the very fast growing economy of the world.

Reason (R): China has rich mineral resources and huge diversified labor force.

Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation.

Answer: D

29. What is the ideal minimum temperature for growth of sugarcane?

(A) 10 degree Celsius (B) 15 degree Celsius

(C) 20 degree Celsius (D) 25 degree Celsius

Answer: A

30. Who developed the technique to measure the agricultural efficiency?

(A) S.S. Bhatia (B) R.L. Singh

(C) S.M. Rafiullah (D) L.D. Stamp

Answer: D

31. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): Panchayati Raj Act empowered local bodies’ participation in planning process.

Reason (R): Panchayati Raj institutions are having three tier systems in planning and executing development projects within their jurisdiction.

Codes:

(A) (A) is correct, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is correct.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct. but (R) is not the correct explanation of(A).

Answer: D

32. Who propounded the Heartland Theory used in political geography?

(A) Alfred Mackinder (B) O.H.K. Spate

(C) Arthur Geddes (D) J.A. Steers

Answer: A

33. What do you mean by ‘Lebensraum’ in political geography?

(A) Dead space (B) Living space

(C) Administrative unit (D) Religious organization

Answer: B

34. Which one of the following factors affecting more at present to the voting behavior in India?

(A) Development (B) Caste system

(C) Religion base (D) Old base of political parties

Answer: A

35. Which of the following names of shifting cultivation in Orissa is correct?

(A) Podu (B) Bewar

(C) Pendo (D) Jhum

Answer: A

As discussed in the video tutorials, most of the questions could be solved by using techniques from Examrace CBSE NET Geography Series 5 Volumes . In the video topicwise analysis for each section is given along with the comparative analysis of Dec 2014, June 2014 and Dec 2013 exam for paper 1 - Check this free video June 2015 NET Exam Paper 1 Guidance

- Published on: January 7, 2015