CBSE UGC NET JRF Geography December 2014 Paper 3 Solutions Part 1 of 3 Answer Key [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

The video solutions for CBSE NET Geography Paper 3 December 2014 are available at Youtube Examrace Channel. The complete postal course for CBSE NET Geography is available at Postal course in Geography by Examrace for CBSE NET. The set of practice papers and MCQs with solutions can be found at Subscribe at Doorsteptutor.com for Geography Solved MCQs.

1. The most fundamental principle of Earth Science “Uniformitarianism” for the first time presented in the book entitled

(A) Principles of Geology (B) Geomorphology from the Earth

(C) Unstable Earth (D) Theory of the Earth

Answer: A

2. Which of the following phrased the concept “Landscape is function of process, structure and stage”?

(A) W.M. Davis (B) L.C. King

(C) A.N. Strahler (D) Thornbury

Answer: A

3. What are the evidences in favour of the Continental Drift Theory?

i. Zig-Saw fit

ii. Trans current faults

iii. Fossils in different areas

iv. Convection in mantle

Codes:

(A) i and iv

(B) ii and iv

(C) i and iii

(D) i and ii

Answer: C

4. The theory of sea-floor spreading was proposed by

(A) Holmes and Davis (B) Airy and Pratts

(C) Hess and Dietz (D) Wegner and Ratzel

Answer: C

5. Match the List- I with List - II and select the correct answer from the codes given below :

List- I (Agents of Erosion)

a. Running water

b. Moving ice

c. Blowing wind

d. Dashing wave

List – II (Erosional Features)

1. Hanging valley

2. Incised meander

3. Head and Bay

4. Barchan

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 4 3

(C) 1 2 4 3

(D) 2 1 3 4

Answer: B

6. The net result of water inputs and water outputs in Earth’s hydrosphere is in a

(A) Steady-state equilibrium

(B) Dynamic equilibrium

(C) Quasi-steady-state equilibrium

(D) Quasi-dynamic equilibrium

Answer: A

7. Which of the following condition is not essential for a limestone landscape to develop into karst topography?

(A) The limestone formation must contain 100% calcium carbonate for solution processes.

(B) Complex patterns of joints in the otherwise impermeable limestone.

(C) There must be an aerated zone between the ground surface and the water table

(D) Good vegetation cover

Answer: A

8. Identify the correct sequence of terminology used for denoting different parts along a sloping and from top to bottom:

i. Debris slope

ii. Waning slope

iii. Waxing slope

iv. Free face

Codes:

(A) 2, 3, 1, 4

(B) 3, 2, 4, 1

(C) 3, 4, 2, 1

(D) 3, 4, 1, 2

Answer: D

9. Which one of the following places on the earth is the hottest?

(A) Quetta (B) AI Aziza

(C) Jacobabad (D) Jaisalmer

Answer: B

10. Match the following List - I with List - II and select the correct answer from the codes given:

List - 1

a. Westerlies

b. Doldrum

c. Horse latitudes

d. Monsoon

List- II

1. Between trade wind and westerlies

2. Seasonal wind

3. Roaring forties

4. Equatorial belt

Codes:

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 1 2

(C) 2 3 4 1

(D) 4 2 1 3

Answer: B

11. Find the sequence of the onset of South West monsoon of the following areas from the earlier to later dates:

1. Kerala

2. Mumbai

3. Andaman-Nicobar

4. Odisha

Codes:

(A) 1 2 3 4

(B) 3 1 2 4

(C) 2 3 4 1

(D) 4 2 1 3

Answer: B

12. Find the incorrect statement from the following:

(A) Equatorial regions receive heavy convectional rain.

(B) High rainfall totals are linked to westerlies in both hemispheres.

(C) There is an increase of precipitation at an altitude above 2 kms.

(D) On the eastern side of the ocean in the sub-tropical region are dry regions.

Answer: C

13. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): Transhumance type of population movement is noticed in Kashmir valley.

Reason (R): Rainfall in Kashmir valley during winter is due to Westerly disturbances.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the reason of (A).

(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not reason of (A).

(C) (A) is correct, but (R) is incorrect.

(D) (A) is not correct but (R) is correct.

Answer: B

14. Which of the two following cyclones did occur in India in 2014?

1. Hudhud

2. Phailin

3. Nilopher

4. Lehar

(A) 1 and 2

(B) 1 and 3

(C) 2 and 3

(D) 3 and 4

Answer: B

15. Match the following List - I with List - II and select the correct answer from the codes given:

List - I

a. North America

b. South America

c. Africa

d. Europe

List II

1. The Steppes

2. The Velds

3. The Prairies

4. The Pampas

Codes:

a b c d

(A) 3 4 1 2

(B) 1 2 3 4

(C) 2 3 4 1

(D) 3 4 2 1

Answer: D

16. Which of the following is a cold current?

(A) Brazil current (B) Gulf stream

(C) Benguela current (D) Agualhas current

Answer: C

17. The term brine is applicable to

(A) Arabian Sea

(B) Baltic Sea

(C) China Sea

(D) Sargasso Sea

Answer: B

18. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason ( R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): The Sahara desert enjoys a dry climate.

Reason (R): The eastern side of ocean in sub-tropics along with cold oceanic current.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: A

19. The Challenger Expedition of 1874 was headed by the country:

(A) United States of America (B) United Kingdom

(C) U.S.S.R. (D) India

Answer: B

20. Which of the following group of statements are correct?

1. Tropical grassland located in Brazil are known as Llanos and Campos.

2. Savana is a type of equatorial rainy forest in Africa.

3. Temperate grassland in Argentina is known as Pampas.

4. Selvas is a coniferous of Europe and Asia.

(A) 1 and 2 (B) 2 and 3

(C) 3 and 4 (D) 1 and 3

Answer: D

21. Match the following List - I with List - II and select the correct answer from the codes given:

List - 1 (Region)

a. Tundra

b. Savanna

c. Australia

d. Antarctica

List II (Animals)

1. Kangaroo

2. Penguin

3. Zebra

4. Reindeer

Codes :

a b c d

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 1 2

(C) 3 4 2 1

(D) 2 1 4 3

Answer: B

22. Which one of the following marine ecosystems has the highest primary production?

(A) Open seas (B) Tidal estuaries

(C) Continental shelves (D) Algae beds and reefs

Answer: D

23. Hekistothermal plants are found in

(A) Mediterranean climate

(C) Equatorial climate

(B) Hot desert

(D) Cold desert

Answer: D

24. Who wrote the book ‘Civilization and Climate’?

(A) Jefferson (B) Semple

(C) Trewartha (D) Huntington

Answer: D

25. The term ‘anthropogeographic’ was coined by Ratzel and was used by him for the

(A) Geography of man in terms of individuals and races.

(B) Geography of man and his works in relation to earth’s surface.

(C) Organic theory of society and state.

(D) Study of harmonious reciprocal relation of man and nature.

Answer: C

- Published on: January 12, 2015