CBSE UGC NET JRF Geography December 2014 Paper 3 Solutions Part 2 of 3 Answer Key [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

The video solutions for CBSE NET Geography Paper 3 December 2014 are available at Youtube Examrace Channel. The complete postal course for CBSE NET Geography is available at Postal course in Geography by Examrace for CBSE NET. The set of practice papers and MCQs with solutions can be found at Subscribe at Doorsteptutor.com for Geography Solved MCQs.

26. Find the sequence of the following contributions by geographers:

1. The origin of species

2. Cosmos

3. Anthropogeographic

4. Erdkunde

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 2 1

(C) 2 4 1 3

(D) 4 3 1 2

Answer: C

27. Who among the following is the protagonist of Neo-Determinism?

(A) Blache (B) Griffith Taylor

(C) Bruhnes (D) Saur

Answer: B

28. Match the following List - I with List - II and select the correct answer from the codes given:

List – 1 (Modern name of River)

a. Sutlej

b. Brahmaputra

c. Indus

d. Jhelum

List – II (Name of River in Rig Veda)

1. Lauhitya

2. Sindhu

3. Vitasta

4. Sutudri

Codes:

A b c d

(A) 4 2 3 1

(B) 4 1 2 3

(C) 2 3 4 1

(D) 4 2 1 3

Answer: B

29. Who was the author of Cosmos?

(A) Ritter

(B) Humboldt

(C) Ratzel

(D) Bruhnes

Answer: B

30. Which of the following region does have the highest population density as per 2011 Census?

(A) Punjab Plain (B) Upper Ganga Plain

(C) Ganga Delta (D) Brahmaputra Valley

Answer: C

31. Match the following List - I with List - II and select the correct answer from the codes given:

List – I (Ackerman-Population Resource Region)

a. U.S. type

b. Europe type

c. Brazilian type

d. Egyptian type

List – II (Name of the Countries)

1. India

2. Malaysia

3. Australia

4. South Korea

Codes:

A B C D

(A) 1 2 3 4

(B) 3 4 2 1

(C) 2 1 4 3

(D) 4 3 2 1

Answer: B

32. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A) : Amazon basin has very low density of population.

Reason (R) The Amazon basin is endowed with hot and humid climate that led to luxuriant selvas.

Codes :

(A) (A) is correct, but (R) is false.

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are correct and (R) explains the (A).

(D) Both (A) and (R) are correct but (R) does not explain (A).

Answer: C

33. Which one of the following is the correct sequence of stages of urban development as postulated by Lewis Mumford?

1. Polis

2. Ecopolis

3. Megapolis

4. Metropolis

Codes:

(A) 2 1 4 3

(B) 1 2 3 4

(C) 3 4 2 1

(D) 4 3 1 2

Answer: A

34. What is the trend of Urbanization in India?

(A) Urban population is rising slowly.

(B) Urban population is rising rapidly.

(C) Growth rate of urban population is lower than total.

(D) Urban population is falling.

Answer: B

35. Which one of the following densely populated areas of the world does not rely basically on agriculture?

(A) The Nile Valley of Egypt

(B) The Plains of Mainland China

(C) The Island of Java

(D) The North Eastern U.S.A.

Answer: D

36. Both Ulanbator in Mongolia and Lagos in Nigeria are example of

(A) Primate cities (B) World cities

(C) Enclaves (D) Edge cities

Answer: A

37. Which of the following is an example of a quinary-sector of economic activity?

(A) Working at a cash register McDonald’s

(B) Serving as a researcher for human cloning.

(C) Serving on the U.S. President’s Cabinet.

(D) Converting crude oil into gasoline.

Answer: C

38. In which country of the world petroleum is treated as ‘source of power not the economy’?

(A) United States of America (B) Saudi Arabia

(C) Iraq (D) Kuwait

Answer: A

39. Which one of the following types of agriculture of India is classified in the world agriculture system by D. Whittellesey?

(A) Nomadic Herding (B) Livestock Ranching

(C) Intensive Subsistence Agriculture (D) Commercial Agriculture

Answer: D

40. On the map of Mexico given below at which point ‘maquiladra’ is most likely to be found?

(A) Point A

(B) Point B

(C) Point C

(D) Point D

Answer: A

41. Consider the following costs and revenue lines of four firms located in a region:

Select the best location of maximizing the profit of a firm:

(A) b (B) a

(C) d (D) c

Answer: C

42. All of the following have been considered growing industrial countries except:

(A) India (B) Indonesia

(C) Brazil (D) China

Answer: B

43. Consider the following road network diagram of an area:

Select the correct connectivity matrix for the above network

Answer: A

44. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): Air transport is a very useful means of transport in mountainous and hilly regions.

Reason (R): It is very difficult to construct roads and railways in mountainous regions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: A

45. Which of the following significantly weaken the strength of Mackinder’s geopolitical heartland theory?

(A) Ascendance of the United States international influence after World War II

(B) Existence of a pivot area.

(C) Growth of Soviet power in Eastern Europe.

(D) Rise of Nazi Germany

Answer: A

46. The relationship among power structures, the environment and economic inequalities is termed as

(A) Political ecology (B) Gerrymandering

(C) Ecoterrorism (D) Cultural diffusion

Answer: A

47. A primary differentiation between a state and a nation is that a State is a

(A) Political abstract, whereas a nation is a human group.

(B) Mutable concept, whereas a nation is permanent.

(C) Fixed geographical item whereas a nation is not linked to a territory.

(D) Product of history, whereas a nation is a product of people.

Answer: A

48. The following question, consist of two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as a Reason (R). Examine the two statements and select the correct answer using the codes given below:

Assertion (A): There is hardly any pure race even in the remotest and isolated areas of the world.

Reason (R) All human being comprise a single species they manifest differences in certain physical traits and being from one species, all members a mutually fertile.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and, (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: A

49. Match List - I with List - II and select the correct answer using the codes given below the list :

List - I

a. Caucasoid

b. Negroid

c. Mongoloid

d. lndic

List II

1. European

2. African

3. Oriental

4. Hindu

Codes:

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 3 2 4 1

(D) 1 4 3 2

Answer: A

50. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer using the codes given below:

Assertion (A) : Central Asia has a number of groups such as Mongols, Kazakhs, Uzbeks and Kirghiz.

Reason (R) : Most of these people are herders and great horsemen.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (A) is false but (R) is true.

Answer: B

- Published on: January 12, 2015

Discussions & Questions