CBSE UGC NET JRF Psychology December 2014 Paper 2 Solutions Part 2 of 3 Answer Key [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

The video solutions for CBSE NET Psychology Paper 2 December 2014 are available at Youtube Examrace Channel. The complete postal course for CBSE NET Psychology is available at Postal course in Psychology by Examrace for CBSE NET. The set of practice papers and MCQs with solutions can be found at Subscribe at Doorsteptutor.com for Psychology Solved MCQs.

16. A numerical ability test with 50 items has a Cronbach alpha of .80. If the test is randomly divided into two halves of the some length, the expected correlation between the two halves would be

(A) .40

(B) .56

(C) .67

(D) .80

Answer: C

17. Organizing items into familiar, manageable units, often automatically, is termed

(A) Priming (B) Chunking

(C) Shaping (D) Encoding

Answer: B

18. Match List - I with List - II and select the correct answer by choosing from the code given below:

List- I (Memory Module)

p. Episodic memory

q. Semantic memory

r. Autobiographical memory

s. Procedural memory

List- II (Description)

1. Memory system that retains information we cannot readily express verbally

2. Memory for factual information that we acquired at a specific time

3. Memory system that stores general abstract knowledge about the world

4. Memory for information about events in our own life

Answer: Memory for information about events in our own life is known as Autobiographical memory. Memory for factual information that we acquired at a specific time is known as episodic memory. Memory system that stores general abstract knowledge about the world is known as semantic memory. Memory system that retains information we cannot readily express verbally is known as procedural memory.

19. Match List - I with List - II and select the correct answer by choosing from the codes given below:

List - I (Scaling Techniques)

p. Paired comparison

q. Equal appearing interval

r. Scalogram analysis

s. Summated ratings

List II (Features)

1. Assesses unidimensionality of the scale

2. Suitable for assessing multidimensional attitudes

3. Suitable for scaling a large number of attitude items

4. Employs Z scores as the measure of scale values

Answer: Thurstone’s equal appearing intervals are suitable for large set of statements. Paired comparisons employs Z as measure of scale value. Scalogram analysis - unidimensional scale. In summated ratings, you can assess multidimensional attitudes.

20. Among the following concepts which are related to Alfred Adler’s theory of personality?

1. Organ inferiority

2. Psychoticism

3. Archetypes

4. Masculine protest

Codes:

(A) 1 and 4

(B) 2 and 3

(C) 1 and 2

(D) 4 and 3

Answer: A

21. Which of the following are true of short term memory?

1. Limited capacity

2. Brief storage of information.

3. Unlimited capacity.

4. Duration of storage less than twenty seconds.

Codes:

(A) 1, 3 and 4

(B) 3 and 4

(C) 1, 2 and 4

(D) 2 and 4

Answer: C

22. Match List- I with List- II and mark your answer using the codes given below :

List - I List - II

(Theory)

p. James-Lange

q. Cannon-Bard

r. Opponent Process

s. Two-factor

List II (Description)

1. Triggering the feeling of pleasure and pain simultaneously

2. Emotional experience comprise of the physiological arousal and its cognitive labelling

3. Emotion arising stimulus simultaneously triggers physiological responses and the subjective experience of emotion

4. Emotional experience refers to our awareness of our physiological responses to emotion arousing stimuli

Answer: The idea that an emotional-arousing stimulus simultaneously triggers physiological response and the subjective experience of emotion is given by Canon-Bard. Two-factor theory, to experience an emotion one must be physically aroused and cognitively label that arousal as an emotion. The James-Lange theory proposes that the experience of emotion derives from our awareness of our physiological responses to emotion-arousing stimuli. Triggering the feeling of pleasure and pain simultaneously is explained by opponent process theory.

23. A view of memory suggesting that the greater the effort expended in processing information will be recalled later represents

(A) Neural network models of memory.

(B) Levels of processing model of memory.

(C) Multiple components model of memory.

(D) Three stage model of memory.

Answer: B

24. Match List- I with List II and indicate your answer by using the codes given below:

List I (Concept)

p. Morpheme

q. Grammar

r. Semantics

s. Syntax

List II (Description)

1. The set of rules by which we derive meanings from morphemes, words and sentences

2. The rules for combining words into grammatically sensible sentences

3. The system of rules that enables-us to communicate with and understand others

4. The smallest unit that carries meaning, may be a word or a part of word.

Answer: The set of rules by which we derive meanings from morphemes, words and sentences is known as semantics. The system of rules that enables-us to communicate with and understand others is known as grammar. The rules for combining words into grammatically sensible sentences are known as syntax. The smallest unit that carries meaning may be a word or a part of word is known as morpheme.

25. During Resting Potential, cell membrane is

1. Almost permeable to Sodium

2. Almost permeable to Potassium

3. Almost impermeable to Sodium

4. Almost impermeable to Potassium

Codes:

(A) 1 and 4

(B) 2 and 3

(C) 1 and 2

(D) 3 and 4

Answer: B

26. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Females score higher than males with respect to verbal activities, while males tend to score higher on visual-spatial abilities.

Reason (R): Gender differences in different abilities are due to interplay of heredity and environment.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

27. Mental grouping of similar objects, events or people is called

(A) Cognition

(B) Concept

(C) Prototype

(D) Thinking

Answer: B

28. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): A neuron without an Axon cannot transmit information even to other neurons immediately adjacent to it.

Reason (R): Dendrite receives information from other neurons and Axons transmit it forward.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: D

29. A form of conditioning in which the onset of the Conditioned Stimulus (CS) precedes the onset of the Unconditioned Stimulus (UCS) and the presentation of CS and UCS does not overlap is termed as

(A) Backward conditioning

(B) Delayed conditioning

(C) Trace conditioning

(D) Simultaneous conditioning

Answer: C

30. Match List –I with List -II and select the correct answer using the codes given below:

List - I (Procedure)

p. Positive reinforcement

q. Negative reinforcement

r. Positive punishment

s. Negative punishment

List - II (Behavioral Outcome)

1. Learn to perform responses that produce pleasant outcome.

2. Learn to suppress responses that lead to unpleasant outcome.

3. Learn to suppress responses that lead to loss or postponement of desired stimulus.

4. Learn to perform responses that permit to avoid or escape an unpleasant event.

Answer: Learn to perform responses that produce pleasant outcome is known as positive reinforcement. Learn to suppress responses that lead to unpleasant outcome is known as negative reinforcement. Learn to suppress responses that lead to loss or postponement of desired stimulus is known as negative punishment. Learn to perform responses that permit to avoid or escape an unpleasant event is known as positive punishment.

31. Match List- I (Term) with List- II (Description) and indicate your answer with the codes given below:

List- I (Term)

p. Accommodation

q. Critical Fusion Frequency

r. Visual angle

s. Colour perception

List II (Description)

1. Certain minimum frequency of intermittent light necessary to be perceived as continuous.

2. Refers to the level of vision formed by the target on the retina.

3. Discrimination between lights of different wavelength compositions

4. Variable refractive capacity of the lens of the eye.

Answer: Color vision is the ability of an organism or machine to distinguish objects based on the wavelengths (or frequencies) of the light they reflect, emit, or transmit or discrimination between lights of different wavelength compositions. Accommodation is the adjustment of the optics of the eye to keep an object in focus on the retina as its distance from the eye varies or refers to the level of vision formed by the target on the retina. The visual angle is the angle a viewed object subtends at the eye, usually stated in degrees of arc or variable refractive capacity of the lens of the eye. Critical fusion frequency is certain minimum frequency of intermittent light necessary to be perceived as continuous.

32. Match the items of List- I (Concepts) with List- II (Originator) and indicate your answer with the help of the codes given below:

List - I (Concept)

p. Locus of Control

q. Learned helplessness

r. Deficiency need

s. Archetypes

List - II (Originator)

1. C.G. Jung

2. Abraham Maslow

3. Martin Seligman

4. Julian Rotter

Answer: The theory of learned helplessness - E.P. Seligman. Deficiency needs was given by Maslow. Carl Jung - archetypes. Julian Rotter - locus of control.

33. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Shaping and Chaining can be used to establish any form of behavior in any organism.

Reason (R): ‘Instinctive drift’ is a tendency to return to the type of behavior the organism displays under natural conditions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: D

34. Read each of the following two statements -Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Motion Parallax is the relative apparent motion of objects in the visual field as the viewer moves his head.

Reason (R): Motion Parallax is a monocular spatial cue.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Answer: B

- Published on: January 9, 2015