CBSE UGC NET JRF Psychology December 2014 Paper 2 Solutions Part 3 of 3 Answer Key [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

The video solutions for CBSE NET Psychology Paper 2 December 2014 are available at Youtube Examrace Channel. The complete postal course for CBSE NET Psychology is available at Postal course in Psychology by Examrace for CBSE NET. The set of practice papers and MCQs with solutions can be found at Subscribe at Doorsteptutor.com for Psychology Solved MCQs.

35. Major connections in the visual system of the brain are

1. Optic Chiasm

2. Lateral geniculate nucleus of thalamus.

3. Medial geniculate nucleus

4. Superior colliculus

5. Inferior colliculus

Codes:

(A) 1, 2 and 4

(B) 1, 2 and 5

(C) 1, 3 and 4

(D) 2, 3 and 4

Answer: A

36. Ceci’s Bioecological theory proposes that there are ___ rather than a single underlying ___ intelligence.

(A) multiple cognitive potentials, general.

(B) metacomponents; perceptual.

(C) performance components, heritable.

(D) knowledge components, environmental.

Answer: A

37. Match List - l and List- II and select the right answer by picking one code

List – I (Classification of Developmental delay)

p. Mild

q. Profound

r. Severe

s. Moderate

List- II (Range of IQ Scores)

1. 25-40

2. 55-70

3. Below 25

4. 40 – 55

Answer: Mild is considered with IQ 55 to 70. Moderate has an IQ 40 to 55, severe with IQ 25 to 40 and profound with IQ below 25.

38. According to ethological theory, species-specific behavior has following characteristics:

1. Fixed-action pattern

2. Instinctive

3. Unlearned

4. Innate

Codes:

(A) 1, 3 and 4

(B) 2, 3 and 4

(C) 1, 2 and 3

(D) 1, 2, 3 and 4

Answer: D

39. Read the following two statements - Assertion (A) and Reason (R). Indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Operant conditioning emphasized the study of overt, observable behavior, environmental conditions and the processes which determine behavior.

Reason (R): Operant conditioning deals with the function of behavior rather than the structure of personality. It is deterministic theory in which there is no free will.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: A

40. Which of the following statements are true about the EPQ-R (Revised Eysenck Personality Questionnaire) and the NEO-PI-R (Revised NEO Personality Inventory)?

1. Both the tests measure Openness to Experience.

2. The Psychoticism scale of the EPQ-R correlates negatively with the Agreeableness and the Conscientiousness scales of the NEO-PI-R.

3. EPQ-R has a Lie scale; NEO-PI-R does not have a Lie Scale.

4. Extraversion and Neuroticism scales of the EPQ-R positively correlate with the corresponding NEO-PI-R scales.

Codes:

(A) 1 and 2 only

(B) 2 and 4 only

(C) 3 and 4 only

(D) 2, 3 and 4 only

Answer: D

41. Match the items List- I (Theory) with List- II (Theorist) and mark your answer with the help of codes given below:

List-I (Theory)

p. Dialectical humanism

q. Avoidance-Avoidance conflict

r. Behaviorism

s. Functional Autonomy

List – II (Theorist)

1. J.B. Watson

2. Gordon Allport

3. Erich Fromm

4. Dollard and Miller

42. Mr. A goes out one frosty morning and finds that his car is covered with a thick layer of frost. He needs to get to work and looks for his ice scraper. Unable to find it, he thinks a moment, goes into the house, and returns with a hard plastic spatula from the kitchen. In using the spatula as a make shift ice scraper Mr. A has overcome

(A) Confirmation fixedness

(B) Confirmation bias

(C) Creativity bias

(D) Functional fixedness

Answer: D

43. Read each of the following two statements: Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Radiant energy is propagated in continuous wave form, which can be described by its wavelength.

Reason (R): Radiant energy also behaves as if it is emitted as discrete quanta of energy.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true; but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, and (R) is true

Answer: B

44. Byrne believed sexual motivation results from the interplay of __ , environment and ____.

(A) genes; experience

(B) genes; imagination

(C) physiology; imagination

(D) physiology; lust

Answer: C

45. Read each of the following two statements: Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Lazarus believes our cognitive appraisal of a situation always precedes emotion.

Reason (R): Emotions influence thinking.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: D

Instructions for Q. Nos. 46 to 50: Read the following paragraph and answer the five questions that follow:

The research process usually begins with the identification and formulation of research problem. Once the problem is identified, the appropriate hypotheses are developed. The hypotheses are tentative solutions to the problem and represent the conjectural statements of relationship among two or more variables. The hypotheses could be classified in various ways, such as directional vs. non-directional, correlational vs. causal etc. Edwards classified the variables in psychological research as stimulus variables, organismic variables and behavioral variables. The variables are classified as the continuous variables and discrete variables, the latter having two subtypes - the real discrete variables and artificially discrete variables. The variables in research need to be properly operationalized. Robinson classified the psychological studies in four categories - Laboratory experiments, Field experiments; Ex post facto field studies and Ex post facto analysis of experiment (slightly modified). The fourth category, on its own, is accorded less respect but is essential for the advancement of science.

46. Which of the following hypothesis/hypotheses are non-directional hypotheses?

1. Males and females differ on anxiety

2. Intelligence and academic achievement are negatively related.

3. Anxiety disrupts academic performance of the students

4. Stress and work output are related.

Codes:

(A) 2 only (B) 1 and 3 only

(C) 3 and 4 only (D) 1 and 4 only.

Answer: D

47. Which one of the following is an example of artificially discrete organismic variable?

(A) Examination result as pass or fail.

(B) Nationality

(C) Classification of students as low, average and high intelligent

(D) Gender

Answer: C

48. Which one of the following cannot be employed as the dependent variable in a psychological experiment?

1. Heart rate

2. Learning rate

3. Reaction time

4. Age

Codes:

(A) 4 only

(B) 1 and 2 only

(C) 3 and 4 only

(D) 1, 2 and 4 only

Answer: A

49. Arrange the following three types of investigation in ascending order in terms of the researcher’s ability (usually) to control secondary variance.

1. Laboratory experiments

2. Field experiments

3. Ex post facto field studies

(A) 3, 1, 2

(B) 1, 2, 3

(C) 2, 1, 3

(D) 2, 3, 1

Answer: 3, 2, 1 (closest is D)

50. After the catastrophic earthquake, the researcher interviewed a group of subjects to understand whether the earthquake has changed their attitude towards fate. This can best labelled as an example of

(A) Ex post facto field study (B) Field experiment

(C) Attitude change experiment (D) Ethological study

Answer: A

- Published on: January 12, 2015