CBSE UGC NET JRF Psychology December 2014 Paper 3 Solutions Part 3 of 5 Answer Key [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

The video solutions for CBSE NET Psychology Paper 3 December 2014 are available at Youtube Examrace Channel - Part 3 of 5 of Psychology Paper 3 December 2014 The complete postal course for CBSE NET Psychology is available at Postal course in Psychology by Examrace for CBSE NET. The set of practice papers and MCQs with solutions can be found at Subscribe at Doorsteptutor.com for Psychology Solved MCQs.

31. Read the following two statements: Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): A major function of the perceptual system is to keep the appearance of objects the same inspite of change in the stimuli.

Reason (R): The posterior brain system selects objects on the basis of location, shape or color and the anterior system is responsible for guiding the process.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true; but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: B

32. Social Psychology focuses on ___ and their ____.

(A) Individuals; feelings (B) Groups; experiences

(C) People; feelings (D) People; thoughts

Answer: D

33. Arrange the following stages of Friendship in the order given by Selman:

1.Two-way fair-weather cooperation

2. Momentary playmateship.

3. Autonomous interdependence.

4. Intimate, mutually shared relationship.

5. One-way assistance.

Codes:

(A) II, IV, V, III, I

(B) I, III, V, IV, II

(C) II, V, I, IV, III

(D) V, I, IV, III, II

Answer: C

34. Memory problem that people with dementia, including Alzheimer’s, typically have is called:

(A) Psychogenic amnesia

(B) Reterograde amnesia

(C) Reteroactive amnesia

(D) Anterograde amnesia

Answer: D

35. Problem solving comprise of different stages which refer to the sequence of

(A) Preparation; illumination; incubation; verification.

(B) Incubation; preparation; illumination; verification.

(C) Preparation, incubation; illumination, verification.

(D) Preparation, incubation, verification, illumination.

Answer: C

36. Which one of the following theories predicts that work motivation will be low if employee perceives that increased effort will have little or no effect on his/her performance?

(A) Just World Theory (B) Need Drive Theory

(C) Expectancy Theory (D) Normative Theory

Answer: C

37. In which of Piaget’s stages of development would a child be when he has just developed object permanence?

(A) Sensorimotor

(B) Pre-operational

(C) Concrete operational

(D) Formal operational

Answer: A

38. Read each of the following two statements - Assertion (A) and Reason (R) and indicate your answer using the codes given below:

Assertion (A): Individuals who display dis-executive syndrome are unable to take decisions, are easily distracted and show tendency toward perseveration.

Reason (R): Individuals with extensive injuries to the temporal lobes show deficits in their executive functions.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: C

39. A psychologist wanted to study marital love between husbands and wives in arranged and love marriages. Fifty arranged marriage couples and fifty love marriage couples were randomly chosen and both, the husbands and wives, were administered Marital Love Scale. The data should be analyzed by

(A) Factorial ANOVA for independent groups.

(B) Factorial ANOVA for repeated measures.

(C) Mixed factorial ANOVA

(D) Randomized one-way ANOVA

Answer: C

40. Match List- I with List- II and indicate your answer with the help of the codes given:

List- I (Roles)

p. Liaison

q. Disseminator

r. Negotiator

s. Entrepreneur

List - II (Description)

1. Transmits information to different members of the organization

2. Responsible for representing the organization at major transactions

3. Maintains a network of outside contacts who provide favors and information to the organization

4. Searches around for opportunities and also starts innovative projects

Codes:

p q r s

(A) 3 1 2 4

(B) 4 2 1 3

(C) 1 3 4 2

(D) 2 1 3 4

Answer: A

- Published on: January 19, 2015