Solved! CBSE NET June 2015 Paper 1-(31-48)Answer Key Below, Explanations at Examrace Youtube Channel [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

Fully Solved Set of 31 to 48 questions asked in CBSE NET June 2015 examination - all questions - reading comprehension, achievement test, hypothesis and teaching aptitude all answered below. These solutions are fully explained in the video at Examrace YouTube Channel.

31. A good thesis writing should involve:

Reduction of punctuation and grammatical errors to a minimum

Careful checking of references

Consistency in the way the thesis is written

A clear and well written abstract

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 4

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2, 3 and 4

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

32. Achievement tests are commonly used for the purpose of:

Identifying strengths and weakness of learners

Assessing the amount of learning after teaching

Making selections for a specific job

Selecting candidates for a course

Answer: a

33. A good teacher is one who

Gives printed notes to students

Inspires students to learn

Gives useful information

Explains concepts and principles

Answer: b

34. Techniques used by a teacher to teach include:

Lecture

Interactive lecture

Group work

Self-study

Select the correct answer from the codes given below:

(a)2, 3 and 4

(b)1, 2 and 4

(c)1, 2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: a

35. Jean Piaget gave theory of cognitive development of humans on the basis of his:

(1) Action Research (2) Evaluation Research

(3)Fundamental Research (4) Applied Research

Answer: a

36. Which of the following statements about teaching aids are correct?

They help in retaining concepts for longer duration

They help student learn better

They make teaching learning process interesting

They enhance rote learning

Select the correct answer from the codes given below:

(a)2, 3 and 4

(b)1, 2 and 4

(c)1, 2, 3 and 4

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

37. Which of the following statements regarding the meaning of research are correct?

Research refers to a series of systematic activity or activities undertaken to find out the solution of a problem

It is asystematic, logical and an unbiased process wherein verification of hypothesis, data analysis, interpretation and formation of principles can be done

It is an intellectual enquiry or quest towards truth

It leads to enhancement of knowledge

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 3 and 4

(b)1, 2, 3 and 4

(c)1, 2 and 3

(d) 2, 3 and 4

Answer.(b)

38. The conclusions /findings of which type of research cannot be generalized to other situations?

(1)Experimental Research (2) Causal Comparative Research

(3) Historical Research (4)Descriptive Research

Answer: d

39. Which of the following steps are required to design a questionnaire?

Writing primary and secondary aims of the study

Review of the current literature

Prepare a draft of questionnaire

Revision of the draft

Select the correct answer from the codes given below:

(a)2, 3 and 4

(b)1, 2, 3 and 4

(c)1, 2 and 3

(d) 1, 3 and 4

Answer: (d)

40. Which of the following is the highest level of cognitive ability?

(1) Analyzing (2) Evaluating (3) Knowing (4) Understanding

Answer: (1)

41. Which of the following factors does not impact teaching?

Socio-economic background of teachers and students

Learning through experience

Teacher’s knowledge

Class room activities that encourage learning

Answer: Socio-economic background of teachers and students

42. “Male and female students perform equally well in a numerical aptitude test”. This statements indicates a:

(1) directional hypothesis (2) statistical hypothesis

(3) research hypothesis (4) null hypothesis

Answer: directional hypothesis

Directions: Answer question 43 to 48 based on the reading comprehension passage given below:

Story telling is not in our genes. Neither it is an evolutionary history. It is the essence of what makes us Human. Human beings progress by telling stories. One event can result in a great variety of stories being told about it. Sometimes those stories differ greatly. Which stories are picked up and repeated and which ones are dropped and forgotten often determines how we progress. Our history, knowledge and understanding are all the collections of the few stories that survive. This includes the stories that we tell each other about the future. And how the future will turn out depends partly, possibly largely, on which stories we collectively choose to believe. Some stories are designed to spread fear and concern. This is because some story-tellers feel that there is a need to raise some tensions. Some stories are frightening, they are like totemic warnings: “Fail to act now and we are all doomed.” Then there are stories that indicate that all will be fine so long as we leave everything upto a few especially able adults. Currently, this trend is being led by those who call themselves “rational optimists”. They tend to claim that it is human nature to compete and to succeed and also to profit at the expense of others. The rational optimists however, do not realize how humanity has progressed overtime through amiable social networks and how large groups work in less selfishness and in the process accommodate rich and poor, high and low alike. This aspect in story-telling is considered by the ‘Practical Possibles’, who sit between those who say all is fine and cheerful and be individualistic in your approach to a successful future, and those who ordain pessimism and fear that we are doomed. What the future holds for us is which stories we hold on to and how we act on them

43. Humans become less selfish when:

(1) they listen to cheerful stories (2) they work in solitude

(3) they work in large groups (4) they listen to frightening stories

Answer: they work in large groups

44. Story telling is :

(1) in our genes (2) the essence of what makes us human

(3) an art (4) a science

Answer: the essence of what makes us human

45.’Practical Possibles’ are the ones who:

(1) are self-centered (2) are cheerful and carefree

(3) follow Midway Path (4) are doom-mongers

Answer: are self-centered

46. Our knowledge is a collection of:

A few stories that survive

Some important stories

All stories that we have heard during our life-time

Some stories that we remember

Answer: A few stories that survive

47.Rational optimists:

(a)Look for opportunities

(b) Are sensible and cheerful

(c) Are selfishly driven

Indentify the correct answer from the codes given below:

(1) (a) and (b) only (2) (b) and (c) only

(3) (a), (b) and (c) (4) (a) only

Answer: (a) only

48. How the future will turn out to be, depends upon the stories?

Designed to spread fear and tension

Designed to make prophecy

We collectively choose to believe in

Which are repeatedly narrated

Answer: We collectively choose to believe in

- Published on: June 30, 2015