Solved! CBSE NET June 2015 Paper 1-(48-60)Answer Key Below, Explanations at Examrace Youtube Channel [ CBSE NET-JRF Updates ]


Fully Solved Set of 48-60 questions asked in CBSE NET June 2015 examination - all questions - mental ability, communication, venn diagram, age and blood relations all answered below. These solutions are fully explained in the video at Examrace YouTube Channel.

49. Which of the codes given below contains only the correct statement? Select the code:


Venn diagram represents the arguments graphically

Venn diagram can enhance our understanding

Venn diagram may be called valid or invalid

Venn diagram in clear method of notation


(1) (b), (c) and (d) (2) (a), (c) and (d)

(3) (a), (b) and (c) (4) (a), (b) and (d)

Answer: (a), (b) and (d)

50. Assertion (A): Formal communication tends to be fast and flexible

Reason (R): Formal communication is a systematic and orderly flow of information.

(A) is correct but, (R) is false

(A) is false but, (R) is correct

Both (A) and (R) correct and (R) is correct explanation of (A)

Both (A) and (R) correct but (R) is not correct explanation of (A)

Answer: (A) is false but, (R) is correct

51. When the purpose of a definition is to explain the use or to determine ambiguity the definition is called :

(1) Lexical (2) Persuasive (3) Stipulative (4) Theoretical

Answer: Theoretical

52. Inductive reasoning is grounded on:

(1) Uniformity of nature (2) Harmony of nature

(3) Integrity of nature (4) Unity of nature

Answer: Integrity of nature

53. One day Prakash left home and walked 10km towards south, turned right and walked 5km, turned right and walked 10km and turned left and walked 10km. How many km will he have to walk to reach his home straight?

(1) 15 (2) 30 (3) 10 (4) 20

Answer: 15

54. The next terms in the series is :

2, 5, 9, 19, 37, ?

(1) 78 (2) 80 (3) 73 (4) 75

Answer: 75

55. In an examination 10,000 students appeared. The results revealed the number of students who have:

Passed in all five subjects=5583

Passed in three subjects only=1400

Passed in two subjects only =1200

Passed in one subjects only = 735

Failed in English only =75

Failed in Physics only=145

Failed in Chemistry only=140

Failed in Mathematics only=200

Failed in Bio-science only=157

The number of students passed in at least four subjects is:

(1) 7300 (2) 7900 (3) 6300 (4)6900

Answer. 6300

56. Which of the following is not a principle of effective communication?

(1) One-way transfer of information (2) Strategic use of grapevine

(3) Persuasive and convincing dialogue (4) Participation of the audience

Answer: One-way transfer of information

57. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is related to girl as:

(1) Nephew (2) Son (3) Brother (4) Uncle

Answer: Brother

58. In certain code MATHURA is coded as IXQEROX. The code of HOTELS will be


Answer: ELQBIP

59. In communication, the language is

(1)The symbolic code (2) The non-verbal code

(3) The verbal code (4) Intrapersonal

Answer: The verbal code

60. At present a person is 4 times older than his son and is 3 years older than his wife. After 3 years the age of the son will be 15 years. The age of the person’s wife after 5 years will be:

(1) 45 (2) 50 (3)42 (4) 48

Answer: 50

- Published on: June 30, 2015