Solved! CBSE NET June 2015 Paper 1(1-15), Answer Key Below, Explanations at Examrace Youtube Channel [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

Fully Solved Set of first 15 questions asked in CBSE NET June 2015 examination - all questions - data interpretation, research, teaching aptitude and current events all answered below. These solutions are fully explained in the video at Youtube Examrace Channel.

1. A deductive argument is invalid if

Its premises are false but its conclusion is true

Its premises and conclusions are all true

Its premises and conclusions are all false

Its premises are true but its conclusion is false

Answer. Its premises are true but conclusions are false

2. Which of the following are the characteristic features of communication?

Communication involves exchange of ideas, facts and opinions.

Communication involves both information and understanding.

Communication is a continuous process.

Communication is a circular process.

Select the correct answer from the codes given below:

(1)(b),(c)and (d) (2)(a), (b),(c)and (d)

(3) (a),(b)and (c) (4) (a),(b)and (d)

Answer. (a), (b),(c)and (d)

3. Effectiveness of communication can be traced from which of the following?

Attitude

Performance records

Students attendance

Selection of communication channel

Select the correct answer from the codes given below:

(1)(b),(c)and (d) (2)(a),(b)and (d)

(3) (a),(b), (c)and (d) (4) (a),(b)and (c)

Answer. (a),(b)and (d)

4. The term ‘grapevine’ is also known as

Upward communication

Horizontal communication

Downward communication

Informal communication

Answer: Informal communication

5. If we want to seek new knowledge of facts about the world, we must rely on reason of the type:

Demonstrative

Physiological

Inductive

deductive

Answer: Inductive

6. Among the following statements two are contradictory to each other. Select the correct code that represents them:

Statements:

All poets are philosophers.

Some poets are philosophers.

Some poets are not philosophers.

No philosopher is a peot.

Codes:

(1)(a) and (c) (2) (b) and (c) (3) (a) and (b) (4) (a) and (d)

Answer: (a) and (c)

Question numbers 7 to 12 are based on the tabulated data given below:

A company has 20 employees with their age (in years) and salary (in thousand rupees per month) mentioned against each of them.

employees with their age and salary

employees with their age and salary

A company has 20 employees with their age (in years) and salary (in thousand rupees per month)

7. What is the average salary (in thousand per month) in the age group 40-50 years?

(1)40.5 (2) 36.5 (3) 35 (4) 42.5

Answer:42.5

8. What is the fraction of employees getting salary less than the average salary of all the employees?

(1)55% (2) 47% (3) 45% (4)50%

Answer:55%

9. What is the average age of the employees?

(1)47.2 years (2)45.3 years (3) 40.3 years (4) 38.6years

Answer. 40.3 years

10. Classify the data of age of each employee in class interval of 5 years. Which class interval of 5 years has the maximum average salary?

(1) 45-50years (2) 50-55 years (3) 35-40 years (4) 40-45 years

Answer: 50-55years

11. What is the frequency (%) in the class interval of 30-35 years?

(1)30% (2) 35% (3) 20% (4) 25%

Answer: 35%

12. What is the fraction (%) of employees getting salary >=40,000 per month?

(1)35% (2) 32% (3)45% (4) 50%

Answer: 45%

13.Which is the following represents one billion characters?

(1)Gigabyte (2)Terabyte (3)Kilobyte (4)Megabyte

Answer: Gigabyte

14.The University Grants Commission was established with which of the following aims?

Promotion of research and development in higher education

Identifying and sustaining institutions of potential learning

Capacity building of teachers

Providing autonomy to each and every higher educational institution in India

Select the correct answer from the codes given below:

(1)(b),(c)and (d) (2)(a), (a),(b)and (d)

(3) (a),(b), (c)and (d) (4) (a),(b)and (c)

Answer. (3) (a),(b), (c)and (d)

15. The south Asia University is situated in the city of:

(1) New Delhi (2) Kathmandu (3) Colombo (4) Dhaka

Answer: New Delhi

- Published on: June 29, 2015