UGC Geography June 2014 Paper 2 Solved paper with Explanation Part 1 of 5 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

In this section we will provide the detailed answers and explanations for the UGC Geography Paper 2 for June 2014 - Part 1 of 5. For detailed explanations visit the Examrace channel at Youtube. Exaamrace under UGC Flexiprep program also provides online classes, postal courses and ebooks. The postal courses are available at the following link.

1. Landscapes produced by single dominant geomorphic processes are called as:

Simple landscape

Compound landscape

Monocyclic landscape

Multicyclic landscape

Answer: A

Simple landscapes are those which are produced by only one single dominant geomorphic processes while compound landscape are produced by multiple geomorphic processes.

2. Flat topped sand ridges with long dimensions extending parallel to the prevailing winds but locking the collapsing fronts are known as

(A) Whalebacks

(B) Seifs

(C) Barchans

(D) Sand drifts

Answer: A

Whalebacks are flat topped sand ridges which extend parallel to the prevailing winds, but lack the collapsing fronts which mark seifs. They have much larger dimensions.

3. The river valleys whose courses are controlled by factors which are not determinable are termed as

(A) Consequent

(B) Subsequent

(C) Insequent

(D) Resequent

Answer: C

Thornbury mentions that river valleys whose courses are controlled by factors which are not determinable. They show no apparent adjustment to structure or initial slope.

4. Match List 1 with List II and select the correct answer from the codes given below:

List -1 (Books)

a Principles of Geomorphology

b. The study of Landforms

c. Unstable Earth

d. Morphology of the Earth

List II (Authors)

LC King

WD Thornbury

RJ Small

JA Steers

Morphology of earth was written by LC King. Principles of geomorphology was written by WD Thornbury. Unstable earth was written by JA Steers and Study of landforms was written by RJ Small.

5. The slope replacement model was propounded by

(A) Wood (B) Davis

(C) Penck (D) Strahler

Answer: C

Slope decline model was given by Davis and it says that upper slope weathers and erodes at faster rate so there is progressive decline of slope angle occurs.

Slope placement model was given by Penck and it explains that original steep slopes is being replaced by lower angle slopes which extends upwards from the base at a constant angle.

Slope retreat or Parallel retreat was given by LC King. This theory of slope retreat is mainly applied to explain slope development in semi-arid areas and also sea cliffs with wave-cut platforms. The maximum angle remains constant as do all slope facets apart from the lower one which increases in concavity.

6. Who among the following observed that summer heating of Tibetan Plateau was the most important factor in the monsoonal circulation over India?

(A) Fohn

(B) Koteswaram

(C) Frost

(D) Halley

Answer: D

Halley gave the concept that summer heating of Tibetan Plateau was the most important factor in the monsoonal circulation over India

7. According to Koppen’s Scheme of climatic classification ‘E’ (Polar or Mountain) type climatic is found in

(A) Nagaland

(B) Arunachal Pradesh

(C) Sikkim

(D) Jammu & Kashmir

Answer: D

Jammu and Kashmir has the polar type of climate as explained by Koppen. Typically found in north of J & K.

8. Which one of the following is not a factor that affects wind?

(A) Pressure gradient

(B) Friction

(C) Magnetism

(D) Coriolis effect

Answer: C

Coriolis effect, friction, and pressure gradients affect wind direction. Wind is due to pressure gradients established between high and low pressure systems that are constantly moving and changing which is due to the Coriolis effect. Coriolis effect turns our high pressure systems clockwise (anticyclonic) and low pressure systems counterclockwise (cyclonic). Since the Coriolis effect is greater with faster moving objects, friction has a direct effect on the deflection of the wind currents.

9. Which one of the locations listed below should have highest annual temperature range?

(A) Equatorial Island

(B) Tropical coast

(C) Polar ice cap

(D) Mid-latitude continental center

Answer: D

Temperature extremes depend upon a number of factors like altitude, latitude, surface conditions, and the density and length of record of observing stations. World’s highest temperatures and greatest range of extremes along with greatest and most rapid temperature fluctuations occur over continental areas in the temperate zones.

10. Which term is used to describe the conversion of a solid directly to a gas, without passing through the liquid State?

(A) Evaporation

(B) Condensation

(C) Sublimation

(D) Freezing

Answer: C

Sublimation is the direct conversion of solid to gaseous state and the best example is camphor.

- Published on: July 11, 2014