UGC Geography June 2014 Paper 2 Solved paper with Explanation Part 2 of 5 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

In this section we will provide the detailed answers and explanations for the UGC Geography Paper 2 for June 2014 - Part 2 of 5. For detailed explanations visit the Examrace channel at Youtube. Exaamrace under UGC Flexiprep program also provides online classes, postal courses and ebooks. The postal courses are available at the following link.

11. The main Source of carbon monoxides, as air pollutants, is

(A) Thermal decomposition of fats

(B) Dye-making

(C) Blast furnaces

(D) Gasoline motor exhausts

Answer: D

The primary man-made source of CO is the incomplete combustion of fuels such as gasoline. However, the highest source of carbon monoxide pollution is by natural means like volcanoes.

12. The vertical movement of cold water from deeper oceanic layers to replace warmer surface water is called as

(A) Turbidity

(B) Emergence

(C) Upwelling

(D) Halocline

Answer: C

Upwelling is the rising of cold water from deeper layers to replace warmer surface water that has been moved.

13. Which one of the following types of sea floor sediments includes calcareous and siliceous oozes?

(A) Fluvial

(B) Terrigenous

(C) Biogenous

(D) Hydrogenous

Answer: C

Biogenous sediments are of two types calcareous and siliceous oozes. Most biogenous sediments come from planktonic organisms that obtain siliceous (silica) and calcareous (calcium carbonate) compounds from seawater. These compounds help to form shells or skeletons, that later on settle to the bottom as sediment when the organisms die.

14. Vast numbers of herbivorous animals and carnivorous such as lions, Jackals and hyenas are found in

(A) Equatorial rainforest

(B) Taiga

(C) Campos of Brazil

(D) Savannas of Africa

Answer: D

Vast numbers of herbivorous animals and carnivorous such as lions, Jackals and hyenas are found in Savannas of Africa or the tropical grasslands.

15. Match list 1 with list 2 in the question given below

List 1

Green plants

Animal Parasites

Plant Parasites

Fungi

List 2

Decomposer

Primary consumer

Secondary consumer

Producer

Green plants are producers. Fungi are decomposers. Animals that feed on primary consumers are called secondary consumers like animal parasites and plant parasites are primary consumers.

16. Nomothetic approach in geography emphasizes upon?

(A) Inductive study

(B) Law making study

(C) Ideographic study

(D) Empirical study

Answer: D

Nomothetic approach is based tendency to generalize as explained by Kant. It describes the effort to derive laws that explain objective phenomena in general.

17. Which one of the following pairs does not match correctly?

Author & Book

(A) Ibn Khaldun Muqaddimah

(B) Al-Balakhi - Kitabul Ashkal

(C) Al-Masudi Routes and Realms

(D) Al-Biruni Kitab-al-Hind

Answer: C

Al Biruni wrote Kitab al-Hind which gives a graphic account of the historical and social conditions of the Indian sub-continent. Ibn Khurradadhbih’s Book of Routes and Realms described the earth in length and breadth. Muqaddimah means ‘introduction’; this was ibn Khaldun’s introduction to his volumes of world history. Al-Balakhi based on climatic date and information gathered from Arab travelers, prepared the first climatic Atlas of the world entitled-Kitabul-Ashkal.

18. Match List 1 with List II

List – I (Geographers)

I. F. Ratzel

II. C. Ritter

III. R. Hartshone

IV. O. Schluter

ListII (Concepts Developed)

a. Landscape Science

b. Areal differentiation

c. Teleological view

d. Social Darwinism

Richard Hartshorne gave the concept of areal differentiation. Ritter gave the teleological approach. Schluter gave the concept of Landschaftskunde (landscape science). Ratzel introduced concepts that contributed to Lebensraum and Social Darwinism.

19. Which one of the following in correct sequence in the development of German geographical thought.

(A) Troll, Peschel, Hettner, Ratzel

(B) Peschel, Ratzel, Hettner, Troll

(C) Peschel, Troll, Hettner, Ratzel

(D) Ratzel, Peschel, Troll, Hettner

Answer: B

Peschel was taken over by Richthofen. Ratzel replaced von Richthofen. Then came Hettner and finally Troll in the postwar period.

20. Who coined the term “Cosmography” and divided it into uranography and geography?

a) O. Peschel

b) C. Ritter

c) B. Varenius

d) A. Humboldt

Answer: D

Humboldt coined the term cosmography (study of universe) and divided it into uranography and geography. Uranography is descriptive astronomy while geography talks about terrestrial parts.

- Published on: July 11, 2014