UGC Geography June 2014 Paper 2 Solved paper with Explanation Part 3 of 5 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

In this section we will provide the detailed answers and explanations for the UGC Geography Paper 2 for June 2014 - Part 3 of 5. For detailed explanations visit the Examrace channel at Youtube. Exaamrace under UGC Flexiprep program also provides online classes, postal courses and ebooks. The postal courses are available at the following link.

21. The book entitled Perspective on “Nature of Geography (1959)” was authored by

(A) Ellen Churchill Semple

(B) Rudolf Kjellen

(C) Richard Hartshorne

(D) Isaih Bowman

Answer: C

Richard Hartshorne in 1959 published the book called as “Nature of Geography”.

22. Net population change is determined by

(A) Mortality

(B) Migration

(C) Fertility

(D) Both (A) and (C)

Answer: D

Net change in population is determined by people added and people subtracted, therefore, includes mortality, fertility and migration is the correct answer.

23. Rural house is an index of the

(A) Environment

(B) Racial Element

(C) Fashion and Style

(D) Modern Architectural Design

Answer: A

Rural house typically indicate the environmental conditions in the region.

24. The stages of inception in the dynamics of urban growth refers to

(A) The factor which gives rise to a city in a particular place.

(B) The process through which separate functional districts are carved out

(C) The outward, often radial, movement of activities from the centre.

(D) The pattern of forcing activities out of an area.

Answer: A

Stages of inception in the dynamics of urban growth imply factors that give rise to city in a particular place.

25. The chief means of transportation in Tundras is:

Answer: C

a) camel

b) horse

c) sledge

d) donkeys

The most common means of transportation in Tundras is sledge. Sledge is a vehicle on runners for conveying loads or passengers over snow or ice and is mainly pulled by draught animals.

26. Development of Chennai-Bengaluru corridor is based on

a) Automobile and IT industries

b) Cotton textile and garment industry

c) Pharmaceutical and chemical industries

d) residential and retail development

Answer: A

Chennai-Bangalore Industrial Corridor Project is mega infrastructure project of Government of India that includes Chennai, Sriperumbudur, Ponnapanthangal, Ranipet, Chittoor, Bangarupalem, Palamaner, Bangarpet, Hoskote and Bangalore. It aims to boost commerce between south India and East Asia by enabling quicker movement of goods from these places to the Chennai and Ennore ports. Although, the corridor will have food processing, automobiles, chemicals and petrochemicals, metallurgical industries, machinery, electronics, textiles, pharmaceuticals, electrical machinery and IT and financial services, the most appropriate choice in this case would be automobile and IT industries.

27. Of late, the major focus in urban industrial development is of

(A) Nodal Development

(B) Cluster Development

(C) Port-City Oriented Development

(D) Both (A) and (C)

Answer: B

The old form of urban development was compact and nodal. While nowadays the shift has been to emergence of new clusters.

28. High level managerial and executive administrative position fall in the category of

(A) Primary activities

(B) Secondary activities

(C) Tertiary activities

(D) Quaternary activities

Answer: D

Quaternary sector of the economy is a way to describe a knowledge-based part of the economy which typically includes services such as high level managerial and executive administrative position, information generation and sharing, information technology, consultation, education, research and development, financial planning, and other knowledge-based services.

29. Which of the following statements are correct?

1. Lignite and low grade bituminous coal were formed during quaternary period.

2. Dolomite is used as refractory material and flux in iron and steel industry.

3. Solar energy, wind, hydel power and biogas are renewable resources.

Select the correct answer using codes given below:

(A) 1, 2 and 3 (B) 1 and 2

(C) 2 and 3 (D) 1 and 3

Answer: A

Dolomite is used in iron and steel industry as refractory raw materials and a flux. Solar energy, wind, hydel power and biogas are renewable resources. Poor quality brown coal lignite and low grade bituminous coal was produced as late at the Quaternary Period.

30. What are the three bases for spatial interaction as described in Edward Ullman’s model?

(A) Complementarity, Transferability and intervening opportunities

(B) Complementarity, commodity specific relationship and surplus deficit relationship

(C) Complimentarity, convenience and residential neighborhood

(D) Human behavior, convenience and transferability

Answer: A

The three principles of spatial interaction are complementarity, intervening opportunity, and transferability a given by Edward Ullman.

- Published on: July 11, 2014