UGC Geography June 2014 Paper 2 Solved paper with Explanation Part 5 of 5 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

In this section we will provide the detailed answers and explanations for the UGC Geography Paper 2 for June 2014 - Part 4 of 5. For detailed explanations visit the Examrace channel at Youtube. Exaamrace under UGC Flexiprep program also provides online classes, postal courses and ebooks. The postal courses are available at the following link.

41. Who has defined that “there is only one region the surface of the earth on which mankind finds its home”?

(A) Minshull

(B) Vidal de la Blache

(C) Fenneman

(D) Herbertson

Answer: A

“There is only one region the surface of the earth on which mankind finds its home” is the statement given by Roger Minshull. The problem of region in geographic thought, its definition, applicationand development has been vigorously debated. Roger Minshull tries to analyze concepts of formal, functional, and city regions in an attempt to clarify the issue of region.

42. The agricultural region is a

(A) Homogenous region

(B) Functional region

(C) Nodal region

(D) Natural region

Answer: A

Agricultural region is a kind of homogeneous region.

43. Which one of the following sequences of the Himalayan ranges from South to North is correct?

(A) Karakoram Ladakh Zaskar Pir Panjal

(B) Ladakh Zaskar Pir Panjal Karakoram

(C) Zaskar – Pir Panjal Karakoram - Ladakh

(D) Pir Panjal Zaskar Ladakh Karakoram

Himalayan system splits into four distinct ranges, which are, from south to north, the Pir Panjal Range, the Zaskar Range, and the Ladakh Range and finally Karakoram in the north.

Answer: D

44. The oldest and the richest coal field of India with respect to quantity of production is

(A) Bokaro

(B) Jharia

(C) Raniganj

(D) Makum-Nazira

Answer: C

Raniganj is the oldest and richest coal field of India. Raniganj Coalfield covers an area of 443.50 square kilometres (171.24 sq mi) and has total coal reserves of 8,552.85 million tonnes.

45. The highest and the lowest population density difference during 2001 and 2011 was recorded respectively in

(A) Haryana and Arunachal Pradesh

(B) Uttar Pradesh and Tamil Nadu

(C) West Bengal and Nagaland

(D) Bihar and Nagaland

Answer: D

The lowest accounts for Nagaland (120 in 2001 to 119 in 2011) and highest change in population density is for Bihar (from 881 in 2001 to 1102 in 2011).

46. The most important source of irrigation in Great Indian Desert (Thar) is

(A) Canal

(B) Well

(C) Tube-well

(D) All of the above

Answer: A

In Thar desert, the main source if irrigation is Indira Gandhi Canal.

47. The longest west flowing Peninsular river is

(A) Godavari (B) Krishna

(C) Narmada (D) Tapti

Answer: C

Of the three major west following rivers, Narmada, Tapti and Mahi; Narmada is the longest.

48. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

List I (Spectral Bands)

Visible region

Near Infrared

Microwave

Thermal infrared

List II (Wavelength)

8-12 micrometers

1 mm to 1 meter

0.7 to 3 micrometer

0.4 to 0.7 micrometer

Visible is 0.4 to 0.7 micrometer. Thermal infrared is from 8 to 12 micrometer. Near infrared is 0.7 to 3 micrometer and microwave is from 1mm to 1 meter.

49. Flow maps are used to show the which type of distribution of following data?

(A) Line

(B) Area

(C) Point

(D) Volume

Answer: A

Lines are used to symbolize the flow and are part of making flow maps.

50. Cumulative frequency distribution is shown by

(A) Histogram

(B) Frequency Curve

(C) Ogive

(D) Pie diagram

Answer: C

Ogive is a plot of cumulative values while frequency polygon is a plot of values themselves.

- Published on: July 11, 2014