UGC Geography June 2014 Paper 3 Solved with Explanations: Part 5 of 7 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

In this section we will provide the detailed answers and explanations for the UGC Geography Paper 3 for June 2014 - Part 5 of 7. For detailed explanations visit the Examrace channel at Youtube. Examrace under UGC Flexiprep program also provides online classes, postal courses and ebooks. The postal courses are available at the following link.

41. Which one of the following crop practices refers to crop rotation?

(A) Cultivating more than one crop in the same field in different seasons.

(B) Cultivating the same crop in the same field in different seasons.

(C) Cultivating many crops in the same field in one season.

(D) Cultivating one crop in one season followed by a different crop in the next season in the same field.

Answer: D

Crop rotation is the practice of growing a series of dissimilar/different types of crops in the same area in sequential seasons.

42. When the raw material used in an industry is gross and ubiquitous, the location of the firm will be:

(A) Near the source of raw material

(B) Anywhere between the source of raw material and market

(C) Near the market

(D) Near the capital

Answer: B

Ubiquitous means universal. While gross material losses weight, so least cost location could be anywhere between market and raw material source. If mass of product is greater than localized raw material, least cost location is at market while if it is less it is at source of raw material.

43. In Great Britain a little pulp is produced but paper making is important, while in Sweden pulp manufacture is far more important than paper making because

(A) Great Britain is technologically advanced as compared to Sweden.

(B) Pulp making is raw material oriented, paper making is more market oriented.

(C) Sweden is a poor country.

(D) Great Britain has plenty of forest resources for paper making.

Answer: B

The main reason for decline in paper industry in Sweden is demand and therefore, paper making is market oriented while pulp is bulky and hard to transport and therefore is raw material oriented.

44. Match list 1 with list 2

List 2

1. Detroit

2. Yokohama

3. Akron

4. Glasgow

List 1

a) Iron and steel

b) Synthetic rubber

c) Ship building

d) Automobile

Detroit is known for automobile industry. Akron in Ohio is known for rubber and rather called as “Rubber City” and “Rubber capital of World”. Glasgow is known for shipbuilding industry. Yokohama is known for iron and steel industry.

45. Break-Of-bulk point is a place:

(A) Where large sized and bulky goods are crushed into.

(B) Where goods are referred from one mode of transport to emphasize the policy oriented another.

(C) Where packaging of the bulky and goods is carried out at large scale

(D) The place meant for transport of bulky goods

Answer: B

A break-in-bulk point is a place where goods are transferred from one mode of transport to another, for example the docks where goods transfer from ship to truck.

46. Consider the following road network diagram

Connectivity Matrix Diagram

Connectivity Matrix Diagram

Connectivity road matrix diagram

Select the correct connectivity matrix from the following

Answer: B

The correct question should be

Correct tabular represeentation

Correct tabular represeentation

Correct tabular represeentation for matrix

Therefore, in this it’s simple, C is related by 1 to A, B, D and E. A is related to B, D and C. B is related to C and A. E is related to only C. So the correct matrix would be this.

47. Which of the following theories emphasizes the policy oriented concepts such as propulsive firms, leading industries and agglomerations?

a) Central place theory

b) Theory of industrial location

c) Growth pole theory

d) Theory of spatial organization

Answer: C

Growth pole theory overemphasized the use of policy oriented concepts like propulsive firms, leading industries, polarization, agglomeration and its spread effects.

48. The techniques usually employed for actual delineation of functional regions are:

(A) Flow and gravitational analysis

(B) Simple correlation analysis

(C) Composite index method analysis

(D) Ranking coefficient method analysis

Answer: A

Various techniques for delineation of functional regions include flow and gravitational analysis. Other popular methods include Network analysis (Origin-Destination Matrix) and spatial analysis (Inverse Distance Weighted interpolation).

49. The gravity principle in identification of nodal regions states that the interaction between two geographic points is directly related to:

(A) Their masses

(B) Their distance

(C) Their mode of transport

(D) Their size of settlements

Answer: A

The gravity principle in identification of nodal regions states that the interaction between two geographic points is directly related to masses and inversely related to distance.

50. Match the following:

List-I (regional planners)

1. V Nath

2. Bhat and Rao

3. Sengupta and Sdasyuk

4. CS Chandrasekhar

List II (Number of planning regions identified in India)

a. 13

b. 19

c. 11

d. 15

V Nath gave 15 main and 48 sub regions based at the homogeneity in physical factors, and agricultural land use and cropping pattern. CS Chandrasekhar gave 13 micro and 35meso planning regions based on criteria of physical economic and ecological factors to demarcate the macro planning regions. Bhat and Rao proposed a regional framework for resource development and gave 11 major regions. Sen Gupta and Sdasyuk gave 3 macro regions and 19 sub-regions based on population resource.

- Published on: July 16, 2014