UGC Geography June 2014 Paper 3 Solved with Explanations: Part 6 of 7 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

In this section we will provide the detailed answers and explanations for the UGC Geography Paper 3 for June 2014 - Part 6 of 7. For detailed explanations visit the Examrace channel at Youtube. Examrace under UGC Flexiprep program also provides online classes, postal courses and ebooks. The postal courses are available at the following link.

51. Given below are two statements one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select your answer from the codes given below:

Assertion (A): A planning region should be large enough to contain a range of resources, conditions and attributes so as to serve a desired degree of economic viability.

Reason (R): Its resource position should be such that a satisfactory level of product combination for consumption and for exchange would be feasible.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B, Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true but (R) is false.

(D) (R) is true but (A) is false.

Assertion is correct and reason is the correct explanation for the same. Planning region should contain resources, attributes and conditions and must be combination of consumption and exchange.

52. Preparation of Sub-plans on regional basis was taken up in:

(A) Fourth plan (B) Fifth plan

(C) Sixth plan (D) Seventh plan

Answer: C

Sub-plans on regional basis were given in sixth five year plan.

53. Who among the following presented a framework of economic regions of different orders following the soviet concept of economic regions and production specialization?

(A) P. Sen Gupta

(B) V. Nath

(C) S. P. Chatterjee

(D) Bhat and Prakasa Rao

Answer: A

Following the Soviet concept of economic regions and production specialization , P.Sen Gupta presented a framework of economic regions of different order with 7 macro and 42 meso regions.

54. Which one of the following states experienced the lowest growth rate of literates during 2001-2011?

(A) Tamil Nadu (B) Nagaland

(C) Kerala (D) Goa

Answer: B

The lowest growth rate in literacy has been recorded for Nagaland at 6.02% from 2001-2011.

55. Which of the following places in India does not get vertical rays of the sun?

a) Srinagar

b) Mumbai

c) Chennai

d) Thiruvananthapuram

Answer: A

Srinagar’s latitude is approximately 34 degree north. The sun’s apparent movement towards north will be only up to 23.5 degree north (that is, up to the tropic of cancer).All other places mentioned above lie between the equator and the tropic of cancer and hence they will get sun’s vertical rays twice in a year.

56. Which one of the following atomic power stations is located in Tamil Nadu?

(A) Tarapur (B) Kota

(C) Kalpakkam (D) Narora

Answer: C

Kalpakkam is a small town in Tamil Nadu, India, situated on the Coromandel Coast 70 kilometres south of Chennai, known for nuclear power station.

57. Which one of the following matches is not-correct?

(A) Himadri - Greater Himalaya

(B) Siwaliks - Outer Himalaya

(C) Western Ghats Peninsular India

(D) Gondwanaland - Lesser Himalaya

Answer: C

Gondwana sediments are found in Lesser Himalayan and the Tethyan Himalayan belts. Siwaliks are the outer Himalayas and Himadri is the greater Himalayas. The Western Ghats are a mountain range that runs almost parallel to the western coast of Indian peninsula.

58. Which one of the following major seaports of India does not have natural harbor?

(A) Mumbai (B) Cochin

(C) Marmagao (D) Paradeep

Answer: D

Except Paradeep, all are natural harbours from the given choices. The Port of Paradip has an artificial lagoon type harbour protected by two rubble mound “Breakwaters” and approached by the dredged Channel.

59. The member of agro-climatic regions in India as per Planning Commission is

(A) Twelve (B) Thirteen

(C) Fourteen (D) Fifteen

Answer: D

Planning commission has proposed 15 agro-climatic regions in India.

60. About three-fourth of manganese ore reserves of India are found in:

(A) Orissa, Madhya Pradesh, Maharashtra, Goa

(B) Karnataka, Orissa, Madhya Pradesh, Maharashtra

(C) Karnataka, Madhya Pradesh, Goa, Andhra Pradesh

(D) Madhya Pradesh, Maharashtra, Andhra Pradesh, Jharkhand

Answer: B

About three-fourths of Manganese reserves in India are distributed in Orissa (33%), Karnataka (24%), Madhya Pradesh (19%), and Maharashtra (20%). India is the fifth largest producer manganese ore after Brazil, Gabon, South Africa and Australia.

- Published on: July 16, 2014