UGC Geography June 2014 Paper 3 Solved with Explanations: Part 7 of 7 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

In this section we will provide the detailed answers and explanations for the UGC Geography Paper 3 for June 2014 - Part 7 of 7. For detailed explanations visit the Examrace channel at Youtube. Examrace under UGC Flexiprep program also provides online classes, postal courses and ebooks. The postal courses are available at the following link.

61. Match list 1 with list 2

List 1

1. Standard distance

2. Nearest neighbor

3. Correlation

4. Eigen value

List 2

a. principal component

b. scatter diagram

c. settlement pattern

d. centrographic measure

Nearest neighbor analysis is used for settlement pattern. Eigen value uses principal component analysis. Correlation is shown by means of scatter diagram and Standard distance implies centrographic measure.

62. Which of following is a GIS operation?

(A) Image displaying

(B) Contrast stretching

(C) Map overlaying

(D) Map designing

Answer: B

Contrast stretching is a GIS operation that increases the contrast in an image by expanding its grayscale range to the range of the display device. In remote sensing and GIS, applying operations to raster data to improves appearance or usability by making specific features more detectable. Such operations can include contrast stretching, edge enhancement, filtering, smoothing, and sharpening.

63. Which of the following diagrams is used to show proportion of different land uses in an area?

(A) Pie (B) Wind rose

(C) Line (D) Flow-Chart

Answer: A

The best method to depict different land use in any area is by means of pie graph.

64. Mean, median and mode coincide if the distribution of values is

(A) Negatively skewed

(B) Normal

(C) Positively skewed

(D) Poisson

Answer: B

In normal distribution curve, mean, median and mode coincide with each other.

65. The contour interval followed in SOI Toposheet with 1:150,000 scale is:

(A) 20 Metres (B) 50 Metres

(C) 100 Metres (D) 150 Metres

Answer: C

For 1:150000 scale toposheeet, contour interval is 100 meters

66. Match list 1 with list 2

List 1 (Instrument)

1. GPS base

2. Plantograph

3. Planimeter

4. Stereoscope

List 2 (Function)

a. Distance and area

b. 3-D vision

c. Global location

d. Reduction and enlargement

GPS base helps to provide global location. Planimeter is an instrument to measure distance and area in planar region. Stereoscope is meant for 3-D vision and pantograph is an instrument that does reduction and enlargement of maps.

67. The most appropriate sampling technique to represent the heterogeneous population of a region is:

(A) Cluster

(B) Random stratified

(C) Systematic

(D) Purposive

Answer: B

Stratification improves estimates of characteristics of the whole population. It may be possible to divide a heterogeneous population into sub-populations, each of which is internally homogenous. Therefore, random stratification is considered as most appropriate sampling technique for heterogeneous population of a region.

68. Which one of the following characteristic features of Indian federalism does not have a geographical base?

(A) Vast area size

(B) Physical and cultural diversities

(C) Regional inequalities in socio economic development

(D) Division of powers and functions between Union and states

Answer: D

Division of powers between union and state does not have to do with the geographical base but political and managerial aspects. In rest all choices, spatial aspect plays an important role.

69. Which of the following countries is known as a Unique assemblage of human races in the world?

(A) Union of South Africa

(B) U.S.A.

(C) Indonesia

(D) India

Answer: D

India is a unique assemblage of human races of the world. According to Haddon Pre-Dravidians were the first to occupy this territory. P. Mitra considers Proto-Negroid to be the first settlers, while D.N. Mazumdar gives this credit to Proto-Australia’s. According to B.S. Guha Neuritis races were the first to appear on this land and were followed by Proto-Australians, Pre-Dravidians, Mediterranean’s and Nordics.

70. ‘Geostrategic model’, dividing the world into ten regions, was propounded by:

(A) P. J. Taylor (B) John Short

(C) John Agnew (D) Saul Cohen

Answer: D

Today geographers now view the world in terms of spatial patterns that are not containable within national boundaries. They see the world as an interdependent system and the nation-state as part of a world that is a shared area. Saul Cohen wrote Geography and Politics in a World Divided. Cohen divides the world into two geostrategic regions viz., trade dependent maritime region and and Eurasian Continental Realm, which is interior in direction along with 10 geopolitical regions.

71. Match list 1 with list 2

List 1 (Administrative unit)

1. District

2. Department

3. County

4. Kreise

List 2 (Country)

a. France

b. India

c. Germany

d. Great Britain

In India, administrative unit is known as district. In Britain, it is known as counties. Districts of Germany are known as Kreise while those in France are called as Departments.

72. For measuring the success of changes in electoral boundaries we use concept of:

(A) Representation

(B) Malapportionment

(C) Legitimate participation

(D) Non-legitimate participation

Answer: A

Representation- electoral boundaries are done base on one representative per “some number of people”. This “some number of people” is kept same nationwide- at least that’s an objective.

73. Welfare approach in geographic studies emphasizes spatial variation in

(A) socio economic development

(B) Public-private partnership in development

(C) Infrastructural development

(D) Quality of life

Answer: D

Welfare approach in geography aims at betterment or improvement in quality of life.

74. The ‘Cultural Turn’ in geography has been responsible for:

(A) Bringing social and cultural geography closer to each other

(B) Social geography taking over cultural geography

(C) Creating void between social and cultural geography.

(D) Reducing the significance of Social geography.

Answer: A

The cultural turn marks a reorientation of human geography’s interdisciplinary concerns toward the wide field of cultural studies. Culture in this context means the social process in which people make their identities, define the values and beliefs they have and make sense of their own world.

75. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below :

List – I (industry)

a. Aluminum

b. Copper smelting

c. Zinc smelting

d. Silk

List – II (Location)

i. Mysore

ii. Renukoot

iii. Vishakhapatnam,

iv. Khetri

Khetri is the copper smelting center in Rajasthan. Renukoot is the aluminum industry. Mysore is famous for silk and Vishakhapatnam is known for zinc smelting.

- Published on: July 16, 2014