UGC Solved Paper 1 29th June 2014 Set X Part 5 of 10 [ CBSE NET-JRF Updates ]

()

Examrace under Examrace UGC Paper 1 Series covers the complete topics and subtopics that were asked in the June UGC paper 1 examination. In this section we will discuss questions 21 to 30 from Set X for 29th June 2014 UGC NET examination. All the questions discussed will contain the correct answers and explanations for the same.

21. The population of India is 1.2 billion. Take the average consumption of energy per person per year in India as 30 Megajoules. If the consumption is met by carbon based fuels and the rate of carbon emissions per kilojoule is 15x106 kgs, the total carbon emission per year from India will be:

a) 54 million metric tons

b) 540 million metric tons

c) 5400 million metric tons

d) 2400 million metric tons

Answer: b)

Explanation: 30 megajoules will be 30 x 103 Kilojoules and total will be 30 x 103 x 15 x 106 kilojoules = 450 x 109 Kilojoules. So total emission will be 450 x 109 x 1.2 x 109 = 540 x 1018 now dividing it by 109, the answer would be 540 x 109 million metric tons.

22. National Disaster Management Authority functions under the Union Ministry of:

a) Environment

b) Water Resources

c) Home Affairs

d) Defense

Answer: c)

Explanation: National Disaster Management Authority is a division of Ministry of Home Affairs which is independent, autonomous, and constitutionally established body for disaster preparedness.

23. Match List I and List II with the correct code:

a. Flood 1. Lack of rainfall of sufficient duration

b. Drought 2. Tremors produced by passage of vibratory waves through rocks of earth

c. Earthquake 3. A vent through which molted substance comes out

d. Volcano 4. Excess rainfall and uneven distribution of water

Code:

a) 4 1 2 3

b) 2 3 4 1

c) 3 4 2 1

d) 4 3 1 2

Answer: a)

Explanation: Flooding is the excess of rainfall, drought is lack of sufficient rainfall. Volcano is coming out of magma from a vent or opening and earthquake is the tremors or vibrations that shake the ground.

24. Which of the following greenhouse gases has the shortest residence time in atmosphere?

a) Chloroflurocarbon

b) carbon dioxide

c) methane

d) nitrous oxide

Answer: c)

Explanation: Average residence time of carbon dioxide is 30-95 years, methane 12 years, CFC is 45 years and nitrous oxides is 114 years.

25. In order to avoid catastrophic consequence of climatic change, there is general agreement among the countries of the world to limit the rise in average temperature of the earth compared to preindustrial times by:

a) 1.5 to 2 degree Celsius

b) 2 to 3.5 degree Celsius

c) 0.5 to 1 degree Celsius

d) 0.25 to 0.5 degree Celsius

Answer: a)

Explanation: Countries usually agree to limit the temperature rise to 1.5 to 2 degree Celsius as compared to pre-industrial times.

26. Who among the following is the defacto executive head of Planning Commission?

a) Chairman

b) Deputy Chairman

c) Minister of State Planning

d) Member Secretary

Answer: b)

Explanation: The Prime Minister of India is the ex-officio chairman of the Planning Commission and Deputy Chairman is the defacto executive head of Planning Commission

27. Education as a subject of legislation figures in

a) Union list

b) State list

c) Concurrent list

d) residuary powers

Answer: c)

Explanation: Education is a subject of concurrent list implies that it comes under both state and central government.

28. Which of the following is central university?

1. Pondicherry University

2. Viswa Bharati

3. HNB Garhwal University

4. Kurukshetra University

Codes:

a) 1, 2 and 3

b) 1, 3 and 4

c) 2, 3 and 4

d) 1, 2 and 4

Answer: a)

Explanation: Pondicherry university, Viswa Bharati and HNB Garhwal university all come under central universities.

29. Consider the statements and select the correct answers from the codes given below:

1. Rajasthan receives highest solar radiations in the country

2. India has the fifth largest wind power in the world.

3. Maximum amount of wind power is contributed by Tamil Nadu

4. Primary source of uranium is Jaduguda.

Codes:

a) 1 and 2

b) 1, 2 and 3

c) 2 and 3

4) 1 and 4

Answer: b)

Jaduguda uranium mine is an important mine that lies in the district of Singhbhum East, Jharkhand but is not the primary source. The remaining statements are correct.

30. Which of the following universities have adopted meta university concept?

a) Assam university

b) Delhi university

c) Hyderabad theory

d) Pondicherry university

Answer: b)

Explanation: Delhi University now offers meta-university concept which is similar to metadata meaning data about data. This will mean students are not bound to either the courses available in one college or even a discipline. For instance, a student can pick a major from a college from the liberal arts stream and combine it with a pure science or commerce stream offered by another college.

- Published on: June 30, 2014