CLAT 2012 Solved Paper (Part 9 of 27)

  1. Light year is a unit of

    1. Distance

    2. Time

    3. Sound

    4. Light intensity

    Answer: a

  2. The IV summit of BRICS was held in New Delhi on

    1. 11th January 2012

    2. 1st April 2012

    3. 29th March 2012

    4. 28th February 2012

    Answer: c

  3. An indigenous nuclear submarine still under construction has been named as

    1. Chakra

    2. Sudarshan

    3. Arihant

    4. Ghaatak

    Answer: c

  4. Government of India has launched a publicity campaign for census 2011 in association with which of the following UN organization?

    1. United Nations Development Programme (UNDP)

    2. World Health Organization (WHO)

    3. United Nations Children's Fund (UNICEF)

    4. United Nations Population Fund (UNPF)

    Answer: c

  5. Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) completed how many years of operation in 2011?

    1. 3 years

    2. 4 years

    3. 5 years

    4. 6 years

    Answer: d

  6. The first ever formula one race in India was held in

    1. Greater Noida

    2. New Delhi

    3. Faridabad

    4. Pune

    Answer: a

  7. Name the actor who has been honoured with the Dadasaheb Phalke Award in 2012.

    1. Naseerudin Shah

    2. Kamal Hasan

    3. Soumitra Chatterjee

    4. Amol Paleker

    Answer: c

  8. In which city was the Arab Summit held in the last week of March 2012?

    1. Bagdad

    2. Cairo

    3. Beirut

    4. Riyadh

    Answer: a

  9. The two Supreme Court Judges who delivered the famous 2 − G judgment in February 2012 were

    1. Justice GS Singhvi and Justice Gyan Sudha Mishra

    2. Justice GS Singhvi and Justice AK Ganguly

    3. Justice SH Kapadia and Justice AK Ganguly

    4. Justice Chandramauli Kumar Prasad and Justice H. L. Gokhale

    Answer: b

  10. Who presides over the joint sitting of both houses of Parliament?

    1. Speaker of Lok Sabha

    2. President

    3. Chairman of Rajya Sabha

    4. Prime Minister

    Answer: a

  11. Christian Lagarde heads the

    1. World Bank

    2. UNICEF (C) International Monetary Fund (D) WHO

    Answer: c

  12. The seat of International Criminal Court is at

    1. The Hague

    2. Geneva

    3. Washington

    4. Tokyo

    Answer: a

  13. First Indian to ski to North Pole is

    1. Arun Nayyar

    2. Ajeet Bajaj

    3. Sq. Ldr. Sanjay Thapar

    4. Neal Paramjeet

    Answer: b

  14. First woman Director General of Police in India was

    1. Kanchan Choudhary

    2. Kavitha Choudhary

    3. Kiran Bedi

    4. Aswathy Tonge

    Answer: a

  15. Which countries co-hosted the One-day cricket World Cup in 2011?

    1. India, Bangladesh and Sri Lanka

    2. India, Bangladesh and Pakistan

    3. India, Sri Lanka and Pakistan

    4. India, Sri Lanka, Bangladesh and Pakistan

    Answer: a