Earth Science MCQs (Part 3 of 21)

  1. What causes winds In the Northern Hemisphere to be deflected to the right?

    1. the equatorial calius

    2. the earth's rotation

    3. the earth's revolution

    4. high and low pressure belts

    Answer: b

  2. It the air temperature were 20° C which saturation temperature would indicate the highest moisture content

    1. 15°

    2. 16°

    3. 18°

    Answer: d

  3. Organic matter useful to planets is usually found most abundantly in

    1. chiy

    2. top soil

    3. sand

    4. silt

    Answer: c

  4. The change from daylight to darkness is caused by the

    1. revolution of the earth

    2. rotation of the earth

    3. inclination of the earth's axis

    4. none of the above

    Answer: b

  5. The centre of our solar system is

    1. the Milky way

    2. the North star

    3. the sun

    4. The Earth

    Answer: c

  6. Young rivers usually have

    1. flood plains

    2. many trilftitaries

    3. natural leaves

    4. V-shaped valleys

    Answer: d

  7. Sand-Stone is a sedimentary rock because it is

    1. formed by heat

    2. fomled under water

    3. made in desert areas

    4. made of sand

    Answer: b

  8. Plant and animal remains preserved in rocks are called

    1. fossils

    2. stalactites

    3. humus

    4. minerals

    Answer: a

  9. Moonlight is caused by

    1. buming gases on the moon

    2. reflected sunlight

    3. evaporation ofwatcr on the moon

    4. the moon's hot surface

    Answer: b

  10. Astronomy best explains the cause of

    1. a hurricane

    2. an epidemic

    3. an eclipse

    4. an earthquake

    Answer: c