Earth Science MCQs (Part 5 of 21)

  1. The number of days between one full moon and the next full moon is about

    1. 14

    2. 28

    3. 30

    4. 31

    Answer: b

  2. A ‘shooting star’ that flashes across the night sky is really a

    1. meteor

    2. comet

    3. falling planet

    4. falling star

    Answer: a

  3. Which rock results directly from the cementing together of rock particle?

    1. shale

    2. granite

    3. slate

    4. sand stone

    Answer: d

  4. Organic matter useful to plants is usually found most abundantaly in

    1. top soil

    2. sub-soil

    3. sand

    4. clay

    Answer: a

  5. What method of energy transfer requires no medium for transfer?

    1. conduction

    2. convention

    3. radiation

    4. advenction

    Answer: d

  6. The best proof that dinosaurs once lived on the earth can be found from a study of

    1. living animals

    2. scientific book

    3. plants

    4. fossils

    Answer: d

  7. Some planets appear brighter than stars because the planets are

    1. nearer to the earth

    2. are hotter

    3. are colder

    4. are large in size

    Answer: a

  8. If the distances from earth to the sun were doubled, the gravitational attraction between the sun and earth would become

    1. twice

    2. one-half

    3. one-third

    4. one-fourth

    Answer: d

  9. If the air temperature were 20° C which saturation temperature would indicate the highest moisture content

    1. 18°

    2. 20°

    Answer: c

  10. Which kind of the soil would water pass through most slowly?

    1. fine clay

    2. fine sand

    3. peat

    4. silt

    Answer: a