Earth Science MCQs (Part 9 of 21)

  1. Most ofthe permanent ice of the world is located at

    1. Himalayas

    2. Nagaland

    3. Alaska

    4. Antarctica

    Answer: d

  2. The transparent crystalline variety of silica is

    1. Mica

    2. Feldspar

    3. Quartz

    4. All of the above

    Answer: c

  3. Which is the main reason of earthquakes in India?

    1. faulting

    2. folding

    3. both A & B

    4. none of the above

    Answer: d

  4. The seismic waves travel generally through

    1. bed rock

    2. loess soil

    3. both A & B

    4. none of the above

    Answer: a

  5. Tonalite is an igneous rock of

    1. dionite class

    2. gabbro class

    3. both A & B

    4. none of the above

    Answer: a

  6. Red soils are generally found in

    1. Nothern states

    2. Southern states

    3. Eastern states

    4. Western states

    Answer: b

  7. Koyna dam is located in

    1. Gujarat

    2. Kamataka

    3. Madhya Pradesh

    4. Maharashtra

    Answer: d

  8. Avalanches are

    1. turbulent winds

    2. large sand stornlS

    3. valleys created by large scale erosion of mountains

    4. large snow falls flowing along steep slopes

    Answer: d

  9. Swamps generally result from:

    1. impeded percolation

    2. checked evaporation

    3. poor arecage

    4. all of the above

    Answer: d

  10. The rate of evaporation of water from a lake will be least in

    1. humid climate

    2. dry climate

    3. variable temperature climate

    4. all of tile above

    Answer: a