Now Paper 1 is included in the subject (Chemical sciences, Physical sciences, Life sciences, Earth Sciences, Engineering Sciences and Mathematical Sciences) question papers starting 2013.

CSIR Paper 1 June 2011 Sample Questions Memory Based

  1. Which of the following particles has the largest range in a given medium if their initial energies are the same?

    1. alpha

    2. gamma

    3. positron

    4. electron

    Answer: b

  2. Exposing an organism to a certain chemical can change nucleotide bases in a gene, causing mutation. In one such mutated organism if a protein had only 70% of the primary amino acid sequence, which of the following is likely?

    1. Mutation broke the protein

    2. The organism could not make amino acids

    3. Mutation created a terminator codon

    4. The gene was not transcribed

    Answer: c

  3. Popular use of which of the following fertilizers increases the acidity of soil?

    1. Potassium Nitrate

    2. Ammonium sulphate

    3. Urea

    4. Superphosphate of lime

    Answer: b

  4. The cumulative profits of a company since its inception are shown in the diagram. If the net worth of the company at the end of 4th year is 99 crores, the principal it had started with was

    1. 9.09 crores

    2. 91 crores

    3. 90 crores

    4. 9 crores

    Answer: c

  5. A reference material is required to be prepared with 4 ppm calcium. The amount of CaCO3 (molecular weight = 100) required to prepare 1000 g of such a reference material is

    1. 10 μg

    2. 4 μg

    3. 4 mg

    4. 10 mg

    Answer: d

  6. If the atmospheric concentration of carbon dioxide is doubled and there are favourable conditions of water, nutrients, light and temperature, what would happen to water requirement of plants?

    1. It decrease initially for a short time and then returns to the original value

    2. It increases

    3. It decreases

    4. It increases initially for a short time and then returns to the original value

    Answer: b

  7. A physiolocial disorder X always leads to the disorder Y. However, disorder Y may occur by itself. A population shows 4% incidence of disorder Y. Which of the following inferences is valid?

    1. 4% of the population suffers from both X & Y

    2. Less than 4% of the population suffers from X.

    3. At least 4% of the population suffers from X

    4. There is no incidence of X in the given population

    Answer: b

  8. How many s bonds are present in the following molecule? HC CCH = CHCH3

    1. 4

    2. 10

    3. 6

    4. 13

    Answer: b

  9. The normal boiling point of a solvent (whose vapour pressure curve is shown in the figure) on a planet whose normal atmospheric pressure is 3 bar, is about

    1. 400 K

    2. 273 K

    3. 100 K

    4. 500 K

    Answer: a

  10. Diabetic patients are advised a low glycaemic index diet. The reason for this is

    1. They require less carbohydrate than healthy individuals

    2. They cannot assimilate ordinary carbohydrates

    3. They need to have slow but sustained release of glucose in their blood stream

    4. They can tolerate lower, but not higher than normal blood sugar levels.

    Answer: c

  11. Glucose molecules diffuse across a cell of diameter d in time t. If the cell diameter is tripled, the diffusion time would

    1. increase to 9 t

    2. decrease to t/3

    3. increase to 3 t

    4. decrease to t/9

    Answer: d

  12. The reason for the hardness of diamond is

    1. extended covalent bonding

    2. layered structure

    3. formation of cage structures

    4. formation of tubular structures

    Answer: a

  13. Standing on a polished stone floor one feels colder than on a rough floor of the same stone. This is because

    1. Thermal conductivity of the stone depends on the surface smoothness

    2. Specific heat of the stone changes by polishing it

    3. The temperature of the polished floor is lower than that of the rough floor

    4. There is greater heat loss from the soles of the feet when in contact with the polished floor than with the rough floor.

    Answer: d

  14. The acidity of normal rain water is due to

    1. SO2

    2. CO2

    3. NO2

    4. NO

    Answer: b