Now Paper 1 is included in the subject (Chemical sciences, Physical sciences, Life sciences, Earth Sciences, Engineering Sciences and Mathematical Sciences) question papers starting 2013.

CSIR Paper 1 New Pattern Solved Questions

  1. Flowering in some plants is induced by the photo period. A farmer was growing 2 species of plants, A and B near a sea coast where a light house was located. He had a keen observation that species A flowered profusely while species B did not. Which of the following is correct?

    1. Species A requires long duration of day while species B needs a shorter day.

    2. Species B requires longer duration of day while species A needs a shorter duration.

    3. Both species require short duration of day.

    4. Both species require long duration of day.

    Answer: a

  2. Pneumatophores are modified roots in some plants like Rhizophora growing in swampy areas that come out of the ground and grow vertically upwards. The main function of such roots is to-

    1. help obtain oxygen for respiration.

    2. Give support.

    3. adsorb and conduct water and minerals.

    4. Store food.

    Answer: a

  3. Which of the following 1 molar (aqueous) solution has the highest no. Density of ions?

    1. Glucose.

    2. CaCl2.

    3. NaNO3.

    4. KCl.

    Answer: d

  4. A pond is deepest at its centre and becomes shallow uniformly towards the edge. If the depth of water at the centre in May is half its value in August, the water contained in the pond-

    1. in May is greater than half that in August.

    2. In August is equal to twice that in May.

    3. in May is less than half that in August.

    4. In August is less than twice that in May.

    Answer: b

  5. A cube of side 1 cm is painted by putting a lacquer of thickness d, negligible compared to the side of the cube. The volume of the painted cube is approximately-

    1. 1 + d cm cu.

    2. 1 + d3 cm cu.

    3. 1 + 6 d cm cu.

    4. 1 + 3 d cm cu.

    Answer: c

  6. Which of the following vitamins will not be synthesized in a person confined to a dark cell for a long time?

    1. A

    2. B

    3. C

    4. D

    Answer: d

  7. Mercury is closer to the Sun than Venus, Yet Venus is hotter because it has-

    1. A dominant CO2 atmosphere.

    2. A dominant methane atmosphere.

    3. Sulphuric acid clouds.

    4. An atmosphere devoid of oxygen.

    Answer: a

  8. ‘Parsec’ is a unit of-

    1. weight

    2. time

    3. speed

    4. distance

    Answer: d

  9. Knot is unit of speed of which of the following?

    1. Ship

    2. Aeroplane

    3. Light rays

    4. Sound waves

    Answer: a

  10. Assume that-A denotes narrow wheel, A wider wheel. B denotes small free wheel, B larger free wheel. C denotes small gear wheel. C larger gear wheel. in a rural area where there are sandy tracts, it will be advisable to use a bicycle with:

    1. A, B, C

    2. A, B, C

    3. A, B, C

    4. A, B, C

    Answer: b

  11. A wheel that has 6 cogs is meshed with a larger wheel of 14 cogs. When the smaller wheel has made 21 revolutions, the no. Of revolutions made by the larger wheel is:

    1. 12

    2. 49

    3. 9

    4. 4

    Answer: c