Competitive Exams: Curent Affairs Questions (Part 11 of 17)

  1. The last Mughal Emperor was

    1. Bahadur Shah II

    2. Shah Alam II

    3. Akbar II

    4. Alamgir II

    Answer: a

  2. Sir Thomas Roe was the ambassador of James I to the court of

    1. Akbar

    2. Jahangir

    3. Shah Jahan

    4. Auranzeb

    Answer: b

  3. Vasco da Gama was a famous ______ traveler.

    1. Danish

    2. French

    3. Portugese

    4. Dutch

    Answer: c

  4. When was American Independence declared?

    1. 1776

    2. 1756

    3. 1736

    4. 1746

    Answer: a

  5. When did Hitler become Chancellor of Germany?

    1. 1939

    2. 1936

    3. 1933

    4. 1930

    Answer: c

  6. The Industrial Revolution was to begin first in

    1. USA

    2. Japan

    3. England

    4. (erstwhile) USSR

    Answer: c

  7. Who wrote Buddha Charita?

    1. Bana Bhatta

    2. Ashva Ghosa

    3. Kalidasa

    4. Tulsidas

    Answer: b

  8. Where was the first factory by the Britishers set up in India in 1612?

    1. Pondicherry

    2. Surat

    3. Cochin

    4. Calcutta

    Answer: b

  9. The principal language of the Dravidians was

    1. Kannada

    2. Telugu

    3. Tamil

    4. Malayalam

    Answer: b

  10. In which year Ashoka fought the Kalinga War?

    1. 58 BC

    2. 78 BC

    3. 599 BC

    4. 261 BC

    Answer: d

  11. When was the Berlin Wall built?

    1. 1917

    2. 1961

    3. 1921

    4. 1963

    Answer: b