Competitive Exams: Curent Affairs Questions (Part 13 of 17)

  1. Which country will introduce entrepreneur visa to encourage foreign nationals from India and elsewhere to catalyze the country's economic recovery?

    1. US

    2. Britain

    3. France

    4. Denmark

    5. None of these

    Answer: b

  2. Name the state whose chief minister has said that the Armed Forces Special Powers Act can be withdrawn from some areas with a rider that the Army can step in again if the situation so warrants.

    1. Jammu and Kashmir

    2. Manipur

    3. Assam

    4. Mizoram

    5. None of these

    Answer: a

  3. Who among the following has won the Durand Cup held in New Delhi recently?

    1. JCT

    2. Chirag United

    3. East Bengal

    4. Mohun Bagan

    5. None of these

    Answer: b

  4. Name the Spanish world champion who won the Valencia Grand Prix in the final round of the world championship.

    1. Jorge Lorenzo

    2. Malcolm Campbell

    3. Enzo Ferrari

    4. Louis Chiron

    5. None of these

    Answer: a

  5. Which of the following is not correctly matched?

      • Swiss Indoors
      • Roger Federer
      • ATP Valencia Open
      • David Ferrer
      • WTA tournament Champion
      • Ana Ivanovic
      • Questnet Open ITF Women's
      • Nicha Lertpitak
      • US Open 2010
      • Roger Federer

    Answer: e

  6. Who is the author of the book World of All Human Rights?

    1. Harish Salve

    2. Santosh Hegde

    3. Arundhati Roy

    4. Soli J Sorabjee

    5. None of these

    Answer: d

  7. Name the Ethiopian legend who announced his retirement after dropping out of the New york City Marathon with a knee injury.

    1. Haile Gebreslassie

    2. Duncan Kibet

    3. James Kwambai

    4. Patrick Makau

    5. None of these

    Answer: a

  8. Name the deputy governor of RBI who retired recently after spending nearly 38 years there in various capacities during which she has had a stint in virtually every area of central banking.

    1. Mohan Rakesh

    2. Subir Gokarn

    3. Usha Thorat

    4. Shyamala Gopinath

    5. None of these

    Answer: c

  9. Name the person who has been honoured with the prestigious 2010 Intel Environment Award for his efforts to solve global safe drinking water and sanitation crises.

    1. Subir Bhomick

    2. Rajesh Shah

    3. Sundarlal Bahuguna

    4. Chandi Prasad

    5. None of these

    Answer: b

  10. The three-day India Economic Summit, organized by the Geneva-based World Economic Forum (WEF), November 14 − 17 was held in

    1. New Delhi

    2. Geneva

    3. Washington

    4. Brussels

    5. None of these

    Answer: a