Competitive Exams: Curent Affairs Questions (Part 14 of 17)

  1. Name Myanmar's celebrated pro-democracy leader and a political prisoner of global stature who was set free from house arrest in Yangon.

    1. Ne Win

    2. San Yu

    3. Maung Maung

    4. Than Shwe

    5. None of these

    Answer: e

  2. The 10th Russia-India-China (RIC) meeting was held in

    1. Guilin (China)

    2. Beijing (China)

    3. Bangalore (India)

    4. Wuhan (China)

    5. None of these

    Answer: d

  3. Which of the following has been removed from the United Nations list of unresolved disputes, in a setback to Pakistan which has been asking the world body to intervene on the issue?

    1. Siachin

    2. Sir Creek

    3. Baglihar dam

    4. Jammu and Kashmir

    5. None of these

    Answer: d

  4. Which of the following has not been conferred Maharatna status by the Central government?

    1. ONGC

    2. IOC

    3. NTPC

    4. SAIL

    5. Railways

    Answer: e

  5. Who has been re-appointed as the prime minister of France?

    1. Dominique de Villepin

    2. Jean-Perre Raffarin

    3. Francois Fillon

    4. Lionel Jospin

    5. None of these

    Answer: c

  6. Who among the following became the first enlisted Sikh soldier in the US Army in more than two decades to complete basis training after getting a rare religious exemption for his turban and beard because the military requires his language skills?

    1. Kamaljeet Singh Kalsi

    2. Tejdeep Singh Rattan

    3. Bob Singh Dhillon

    4. Simran Preet Singh Lamba

    5. None of these

    Answer: d

  7. Ending weeks of opposition to a European Union bailout, heavily-indebted-has agreed finally with the EU and the International Monetary Fund (IMF) on a multi-billion euro rescue package to avert bankruptcy. It will be the first country to receive financial support from the euro 750-billion (nearly trillion dollars) financial safety net, spread by the EU and the IMF six months ago, to help euro zone nations facing liquidity crisis.

    1. Ireland

    2. Spain

    3. Argentina

    4. Denmark

    5. None of these

    Answer: a

  8. Sonal Mansingh is associated with

    1. Painting

    2. Theatre

    3. Dance

    4. Sports

    5. None of these

    Answer: c

  9. Who has won the Indian Open golf title recently?

    1. Baek Seuk-Hyun

    2. Rikard Karlberg

    3. Manar Jaini

    4. Shiv Kapur

    5. None of these

    Answer: b

  10. Serbia has won the Davis Cup title by defeating

    1. France

    2. US

    3. Switzerland

    4. Sweden

    5. None of these

    Answer: a