Competitive Exams: Curent Affairs Questions (Part 17 of 17)

  1. Name the son of the late Andhra chief minister YS Rajasekhara Reddy who resigned form the Kadapa Lok Sabha constituency and Congress recently.

    1. K Rossiah

    2. YS Jaganmohan

    3. Kiran Reddy

    4. Gopal Rao

    5. None of these

    Answer: b

  2. What is Wikileaks?

    1. A spy agency

    2. A terrorist organization

    3. A whistle-blowing website

    4. A hackers, group

    5. None of these

    Answer: c

  3. Which of the following is not correctly matched?

      • IDBI Bank
      • RBI
      • ULIP
      • SEBI
      • Pension
      • PFRDA
      • Insurance
      • IRDA
      • Mutual Fund
      • PFRDA

    Answer: b

  4. Which of the following is not an instrument of capital market?

    1. Share

    2. Bond

    3. Debenture

    4. Repo

    5. All the above

    Answer: d

  5. Lemuam rimmer David Rudisha and Croatian high jump star Blanka Vlasic were named male and female athletes of the year respectively by the

    1. IAAF

    2. World Athletic Organisation

    3. European Athletic Organisation

    4. World Athletic Federation

    5. None of these

    Answer: a

  6. Which of the following is the last book of VS Naipaul?

    1. A House for Mr Biswas

    2. The Masque of Africa

    3. India: A Wounded Civilization

    4. India: A Million Mutinies Now

    5. None of these

    Answer: b

  7. Who among the following is not an economist?

    1. Bhagwati Prasad

    2. Suresh Tendulkar

    3. Kaushik Basu

    4. Vandana Shiva

    5. All the above

    Answer: d

  8. Name the chief minister of Andhra Pradesh who resigned recently.

    1. YS Jaganmohan

    2. YV Reddy

    3. Janardhan Reddy

    4. K Rosaiah

    5. None of these

    Answer: d

  9. Nallari Kiran Kumar Reddy has been appointed as the Chief Minister of

    1. Karnataka

    2. Andhra Pradesh

    3. Kerala

    4. Tamil Nadu

    5. None of these

    Answer: b

  10. Who has been conferred Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2010?

    1. Luiz Inacio Lula da Silva

    2. Aung San Suu Kyi

    3. Nelson Mandela

    4. Bingu Wa Mutharika

    5. None of these

    Answer: a