Competitive Exams: Curent Affairs Questions (Part 3 of 17)

  1. Raghuram Rajan Committee is related to:

    1. Austerity in government expenditure

    2. Study of causes of rising prices

    3. Financial sector reforms

    4. Export-import balance

    5. None of these

    Answer: c

  2. The International Monetary Fund has estimated India's contribution to World Gross Domestic Product in Purchasing Power Parity (PPP) terms for 2007 to:

    1. 4.6%

    2. 6.4%

    3. 7.1%

    4. 3.9%

    5. None of these

    Answer: a

  3. According to data released by the Ministry of Finance, currently the per capita debt on each of the roughly 110 crore Indians stands at:

    1. Rs. 71502

    2. Rs. 7218

    3. Rs. 10550

    4. Rs. 6103

    5. None of these

    Answer: b

  4. Which one of the three single cross improved hybrids of maize has not been developed and recommended for an All India level use by Chaudhry Charan Singh Haryana Agriculture University?

    1. HPM-6

    2. HM-8

    3. HM-10

    4. HQPM-7

    5. None of these

    Answer: a

  5. US has decided to remove ____ from its list of states sponsoring terrorism.

    1. Cuba

    2. Iraq

    3. North Korea

    4. Libya

    5. None of these

    Answer: c

  6. In the year 2006 − 07 India received Foreign Direct Investment Worth:

    1. $25 billion

    2. $24.5 billion

    3. $26.25 billion

    4. 20.5 billion

    5. None of these

    Answer: b

  7. For the first time, the T. V. Cameras and print cameramen were allowed to record proceedings of the Lok Adalats dispensing justice on:

    1. May 3, 2008

    2. May 5, 2008

    3. May 7, 2008

    4. May 4, 2008

    5. None of these

    Answer: a

  8. As a part of the partial solution to the world's energy crisis, the scientists of which of the following countries are building a nuclear fusion laboratory designed to recreate the temperatures and pressure of an exploding star?

    1. UK

    2. USA

    3. Australia

    4. France

    5. None of these

    Answer: a

  9. Recently, a fatal disease broke out in China infecting thousands of children and causing death of some of them. The disease was:

    1. Bird flu

    2. Filariasis

    3. Hand, mouth and foot disease

    4. Chicken pox

    5. None of these

    Answer: c

  10. Two Indian doctors from Kolhapur have achieved a path breaking success in the research of:

    1. Genetics

    2. Stem cell

    3. New protein structure

    4. Habit pattern of different people

    5. None of these

    Answer: b