Competitive Exams: Curent Affairs Questions (Part 8 of 17)

  1. Who was the Prime Minister of Britain when India got Independence?

    1. Harold Wilson

    2. Lloyd George

    3. Chamberlain

    4. Clement Atlee

    Answer: d

  2. The Acharya who established matths in all the four corners of India

    1. Ramanuja

    2. Sankara

    3. Madhava

    4. Vallabha

    Answer: b

  3. Sir CV Raman was the first Nobel Laureate in Physics from the Indian Sub-continent. Who was the second?

    1. Dr. APJ Abdul Kalam

    2. Dr. SS Bhatnagar

    3. Dr. Hargovind Khorana

    4. Prof. Abdus Salam of Pakistan

    Answer: d

  4. Free India's First Education Minister was

    1. MC Chagla

    2. Maulana Kalam Azad

    3. Rafi Ahmed Kidwai

    4. NG Ayyangar

    Answer: b

  5. Who was the first Viceroy of India?

    1. Lord Clive

    2. Lord Warren Hastings

    3. Lord Canning

    4. Lord Cornwallis

    Answer: c

  6. The servants of India society was founded by

    1. Blavatsky & Olcott, 1866

    2. Gopalkrishna Gokhale, 1905

    3. MG Ranade, 1867

    4. Sir SA Khan, 1920

    Answer: b

  7. Under whose Vice Royalty was Tipu Sultan Defeated

    1. Lord Cornwallis

    2. Lord Wellesley

    3. Lord Hastings

    4. Lord Canning

    Answer: b

  8. The famous? Al-Berauni? is associated in Indian history with

    1. Mohd. Tughlaq

    2. Mohd. Ghori

    3. Mahmood of Ghazni

    4. Allau-ud-din Khilji.

    Answer: c

  9. Battle of Buxar was fought in the year

    1. 1757

    2. 1764

    3. 1576

    4. 1565

    Answer: b

  10. Kalidas was the court poet of

    1. Chandragupta-II

    2. Chandragupta Maurya

    3. Harshavardhan

    4. Kharavela

    Answer: a