Competitive Exams: Curent Affairs Questions (Part 9 of 17)

  1. Battle of _______ is associated with Prithviraj & Mohammad Ghori

    1. Haldighati

    2. Talikota

    3. Kanwa

    4. Tarain

    Answer: d

  2. Second Battle of Panipat was fought in the year _________, headed by_________

    1. 1526, Babur

    2. 1556, Humayun

    3. 1556, Akbar

    4. 1605, Jehangir.

    Answer: c

  3. The first round table conference was held under the vice royalty of Lord

    1. Reading

    2. Irwin

    3. Wellingdon

    4. Mountbatten

    Answer: b

  4. Who was the last famous Hindu King?

    1. Harshavardhan

    2. Samudragupta

    3. Chandragupta-II

    4. Ashoka

    Answer: a

  5. Who is known as the Indian Napolean?

    1. Chandragupta I

    2. Samudragupta

    3. Chandragupta II

    4. Skandagupta

    Answer: b

  6. The author of historical epithet Rajtarangini was

    1. Kalhana

    2. Kalidas

    3. Chanakya

    4. Banabhatta

    Answer: a

  7. The Kailashnath Temple at Ellora was built by the

    1. Rashtrakutas

    2. Chalukyas

    3. Cholas

    4. Pallavas

    Answer: a

  8. Alexander defeated Porus at the bank of river Jhelum. This battle is famous as the battle of

    1. Wandiwash

    2. Hydapses

    3. Chausa

    4. Khanwa

    Answer: b

  9. Which governor General abolished the practice of sati?

    1. Lord Dalhousie

    2. William Bentick

    3. Lord Cornwallis

    4. Lord Hastings

    Answer: b

  10. Lord Curzon is associated with which of the following events?

    1. Hunter commission

    2. Doctrine of Lapse

    3. Partition of Bengal

    4. Jallianwala Bagh Tragedy

    Answer: c