Percent and ratios: Practice Questions GMAT

  1. If a discount of 20% off the retail price of a table saves Mark $45, how much did he pay for the table?

    1. $145

    2. $160

    3. $180

    4. $210

    5. $215

    Answer: c

  2. A customer pays $1, 100 in state taxes on a newly purchased racing car. What is the value of the racing car if state taxes are 8.9% of the value?

    1. $9.765. 45

    2. $10, 876.90

    3. $12, 359.55

    4. $14, 345.48

    5. $15, 745.45

    Answer: c

  3. How many years does Ben need to invest his $3, 000 at 7% to earn $210 in simple interest?

    1. 1 year

    2. 2 years

    3. 3 years

    4. 4 years

    5. 5 years

    Answer: a

  4. Sina's boss state that she will increase Sabrina's salary from $12, 000 to $14, 000 per year if she enrolls in business courses at a local community college. What percent increase in salary will result from Sina taking the business courses?

    1. 15%

    2. 16.7%

    3. 17.2%

    4. 85%

    5. 117%

    Answer: b

  5. 35% of what number is 70?

    1. 100

    2. 110

    3. 150

    4. 175

    5. 200

    Answer: e

  6. What number is 5% of 2000?

    1. 50

    2. 100

    3. 150

    4. 200

    5. 250

    Answer: b

  7. What percent of 90 is 27?

    1. 15%

    2. 20%

    3. 30%

    4. 33%

    5. 41%

    Answer: c

  8. Jack works for $15.50 per hour for a health care facility. He is supposed to get a 75 cent per hour raise at one year of service. What will his percent increase in hourly pay be?

    1. 2.7%

    2. 3.3%

    3. 133%

    4. 4.8%

    5. 105%

    Answer: d

  9. If 45 is 120% of a number, what is 80% of the same number?

    1. 30

    2. 32

    3. 36

    4. 38

    5. 41

    Answer: a

  10. How long will Lily have to wait before for her $2, 500 invested at 6% earns $600 in simple interest?

    1. 2 years

    2. 3 years

    3. 4 years

    4. 5 years

    5. 6 years

    Answer: c

Discussions & Questions