Communication and Interpersonal Skills Questions for IAS CSAT Prelims Paper II Set 1

1. Which persons are gate keepers in the mass communication?

(a) Who control the information that reaches to the public

(b) Active persons in the communication

(c) The persons keeping watch on the people who are trying to get the information

(d) The persons with less capability in the communication in any Government or industry

Answer: a

2. Which Media in the activities of the Disaster Management is used according to the Requirements State?

1. State media

2. Media which has public – private partnerships

3. Private Media

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 1 and 2 Only

(c) 1, 2 and 3

(d) There is no relevant law to guide such use of Media by the State

Answer: c

3. For the relative contents in the online newspaper and the printed newspapers (for the same newspaper) which of the following statement is true?

(a) In both forms content is accurately same

(b) The printed newspaper content is available in online newspaper also with additional content

(c) The online newspaper may have more content compared to printed newspaper however some of the printed newspaper content may not be exists online

(d) Initially Online newspaper has smaller content then printed newspaper but as the day passes content of Online Newspaper is increase gradually.

Answer: c

4. The controlled circulation of the magazines and other related publications is indicated as…

(a) The persons who grow the copy pay for it

(b) For eligibility to do the copies some criteria is applied

(c) Such publications are denied for some people

(d) None of above

Answer: b

5. Which statement is not true about the iPad and iPod comparison?

(a) iPad and iPod have different size

(b) Same operating system is use by both of them

(c) iPad and iPod are mobile phones

(d) iPad and iPod are touch screen devices

Answer: c

6. For the Paralanguage which of the following statement(s) is/are correct?

1. It offers beyond the verbal communication

2. It is used as a non-verbal communication mode

3. Tone and variations accompanying language both are related with it

4. Paralanguage and kinesics are one both are taken as a non-verbal communication

Select the correct Code:

(a) 2 Only

(b) 2 and 3 Only

(c) 1, 2 and 3 Only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: b

7. Which statements are true of rumour?

1. Rumour and gossip are equal

2. Rumour is part of gossip which is unproven and usually incorrect

3. Rumour is result of attention and uncertainty in the condition

4. Rumour is more reputed to be unwanted

5. Generally rumors are result of people’s choose details which fit in their own requirements

Select the correct Code:

(a) 1, 2, 3, 4 and 5

(b) 2, 3, 4, and 5

(c) 2, 3, and 5

(d) 2 only

Answer: b

8. Which agency is liable to providing people’s reactions which they reflected in the media as the feedback to the Government of India?

(a) Press Trust of India (PTI)

(b) National Informatics Centres (NIC)

(c) Press Information Bureau (PIB)

(d) None of these

Answer: c

9. Assertion (A): National Press Day is observing on 16th November in India.

Reason (R): On 16th November Press Council of India has started their working.

Answer: a

10. For the T-Chart which of the following statement is true?

(a) It connects the database with the geographical locations

(b) The informal gathered during interaction with the people is compered by it

(c) It communicating information after comparing it whether it is true or false

(d) It is used to compare merits of an idea with pros and cons

Answer: d

11. Dharma Chakra of over National Flag shows…

(a) India accept all the religions

(b) India believes in peaceful world

(c) The change in the society because time keep changes

(d) The movement is life and the inactivity cause death

Answer: d

12. ____________ guided by a moderator and audience take part as well as express and promote ideas, opinions, ask questions, and seek information.

(a) Forum

(b) Symposium

(c) Panel

(d) Colloquy

Answer: a

13. Which shows correct relationships between the team and the group?

(a) Probably team perform better compared to the group

(b) Group is likely perform better than the team

(c) Team and group are equal

(d) None of these

Answer: a

14. Which of the following statement(s) is/are correct?

1. DD Direct Plus is a Pay-TV Service

2. Mini-dish system has been used by direct broadcast satellite (DBS)

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

15. International Channel of Doordarshan is known as:

(a) DD1

(b) Gyan Darshan

(c) DD India

(d) DD World

Answer: c

16. Which among following has set up Main Press Centre for Media for Commonwealth Games 2010, in the Pragati Maidan in New Delhi?

(a) Press Trust of India (PTI)

(b) United News of India (UNI)

(c) Press Information Bureau (PIB)

(d) Press Council of India (PCI)

Answer: c

17. The problem of the emotional intelligence management in the interpersonal relations has _______________ after modern modes of the communication like e-mail at the place of snail mail is introduced:

(a) Increased

(b) Decreased

(c) Is not affected

(d) No observation can be made

Answer: a

18. Direct-to-Home becomes an alternative for the rural area where cable Television is not available.

(a) Yes

(b) No

(c) Can’t be said

(d) Currently it’s not become but there is chance that it will become in future

Answer: a

19. For Information, Education and Communication program which of the following is being targeted by the Government?

1. Sensitizing the target groups

2. Getting support of opinion makers

3. Sensitizing the urban elites on rural development issues

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 1 and 2 Only

(c) 2 and 3 Only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d

20. When non-verbal signs and verbal message have ___________ then communication becomes more effective

(a) Symmetry

(b) No-relation

(c) Contradiction

(d) The verbal message totally replaced by the Non-verbal cues

Answer: a