Communication and Interpersonal Skills Questions for IAS CSAT Prelims Paper II Set 2

1. Yellow journalism is

(a) More constructive

(b) Publishing in yellow paper

(c) Twisted and abused news for commercial gains

(d) News which is published for only use for the solar energy for printing

Answer: c

2. Which statement is correct?

(a) Additional machine assisted communication is used by Mass communication

(b) Less uses machine assisted communication

(c) No connection between the mass communication and machine assisted communication

(d) The mass communication and machine assisted communication are totally different so no observation can be made on relations between them

Answer: a

3. In which case Supreme Court has banned media during investigation and trial of a criminal case?

(a) Naina Sahni murder case

(b) Aarushi murder case

(c) Priyadarshini Mattoo murder case

(d) Jessica Lal Murder Case

Answer: b

4. Statement 1: the power relationship and dominance both requires Hegemony.

Statement 2: Tactile communication is the message of dominance.

In light of these two statements, select the correct answer from the codes given below.

(a) Hegemony and tactile communication are equal

(b) Tactile communication is about maintaining and propagating hegemony

(c) Hegemony is the pre state for the tactile communication

(d) None of these

Answer: d

5. Which Cable Television Network is more affective medium to convey awareness about problems usually done by children’s?

1. Metropolitan District

2. Any rural district whose headquarters which is near to roads in the rural areas

3. Any rural district whose district headquarters are not nearer to roads in the rural areas

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 1 and 2 Only

(c) 1, 2 and 3

(d) None of these

Answer: d

6. The first live entertainment media which provides entertainment at home is ________

(a) Television

(b) News Papers

(c) Radio

(d) Mobile

Answer: c

7. When Police Administrator of a District faces a problem of scarcity of police personnel in District but there is a serious risk to the Archaeological Sites in the District so in this situation which of the following steps should he/she have to take?

1. for some sites only digital surveillance and for some sites only manual security

2. opposite use of digital surveillance and manual security

3. Mobilizing community support and community watch

4. Partnership with private security agencies depending on authorization

Select the correct Code:

(a) 2 Only

(b) 2 and 4 Only

(c) 2, 3 and 4 Only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: d

8. Why the opinion polls/exit polls publishing are restricted until the voting process for the elections is not complete?

(a) It carriers the independence of election functionaries

(b) It influences the voters

(c) It impacts the candidates in campaigning

(d) It makes the public order problems

Answer: b

9. In which kind of case judge are advised to avoid speaking to the Press?

(a) Criminal Procedure Code

(b) Indian Penal Code

(c) Constitution of India

(d) Values of Restatement of Judicial Life

Answer: d

10. Which of the following are encoded in the series of o-and-off pulses in the digital technology?

1. Sound

2. Data

3. Graphics

4. Video

Select the correct Code:

(a) 2 Only

(b) 2 and 3 Only

(c) 2, 3 and 4 Only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: d

11. Which of the following is the category of political press?

1. Saamna

2. Kamal Sandesh Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

12. Which of the following is name of mouth piece of Congress?

(a) Aam Aadmi ka Press

(b) Congress Sandesh

(c) Lok Sandesh

(d) Voice of Congress

Answer: b

13. Which of the following statement(s) is/are correct about the blog?

1. Blog and web site are one and the same

2. Blog is also recognized as dynamic web site

3. Blog is also related to web log

Select the correct Code:

(a) 2 Only

(c) 3 Only

(c) 2 and 3 Only

(d) 1, 2 and 3

Answer: c

14. For whom main practice of veil has adverse suggestions on face-to-face communication in the rural India?

(a) Married women

(b) Unmarried girl child

(c) Unmarried girl child performing religious duties

(d) None of these

Answer: a

15. Which of the followings are advantages of the online newspapers compared to printed newspapers?

1. Printed newspapers are more limited by the news-hole rather than the online newspapers

2. Printed newspaper’s updation has more limitation compared to online papers

3. Printed newspapers are not so interactive compared to Online Newspapers

Select the correct Code:

(a) 2 Only

(b) 2 and 3 Only

(c) 1 and 2 Only

(c) 1, 2 and 3

Answer: c

16. For the Grameen Bharat which of the following statement is incorrect?

(a) It is a monthly newsletter

(b) It is taken by the Ministry of Rural Development

(c) Its editor-in-chief is Chairperson of the Central Rural Employment Guarantee Council

(d) It is carried in English and Hindi

Answer: c

17. Which remedy is used to overcome the adverse impact of the filtering in the communication?

(a) Kinesics

(b) Para-language

(c) Short-circuiting

(d) Tactile Communication

Answer: c

18. About Devil’s Advocates which of the statements are/is true?

1. They challenge others to clarify the logic of their preferences

2. They recognize problems with logic given by others

Select the correct Code:

(a) 1only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

19. For Empathy which of the following statements is/are true?

1. Empathy and Sympathy both is the equal

2. The ability of person to understand and be sensitive to the feelings, thoughts, and situations of others is called Empathy

Select the correct Code:

(a) 1only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

20. The Indian Prime Minister addressed the Nation on Launch of some Specific Program or Scheme, through live telecast for the first time ever and that scheme was:

(a) Rural Employment Guarantee Scheme

(b) Right to Education

(c) Nuclear Civil Deal

(d) Food Security

Answer: b