Communication and Interpersonal Skills Questions for IAS CSAT Prelims Paper II Set 3

1. What will be the effect on the interpersonal communication if the non-verbal cues outstrip the verbal cues?

(a) Become more difficult

(b) More effective

(c) Remain unaffected

(d) No assumption can be drawn

Answer: a

2. More effective category of personas in the non-verbal communication will be…

(a) People-watchers

(b) Book-readers

(c) Radio-listeners

(d) Great-thinkers

Answer: a

3. Several speakers on characteristics of topic are presented where a moderator introduces the topic and speakers, each of them makes presentation. Then the moderator could open the opportunity either on-site or online for the audience to question the presenters and express their opinion. What is being talked about here?

(a) Debate

(b) Symposium

(c) Panel

(d) Colloquy

Answer: b

4. The collaboration of two separate groups and there audience may or may not be present and interaction focuses on specific topic, and one group has experts and the other makes non-experts, or the lay people then it is called…

(a) Debate

(b) Symposium

(c) Panel

(d) Colloquy

Answer: d

5. The session generally attended by all the confreres and parallel other meetings of the same body are avoided, and the topics of general interest or importance are discussed then this is called…

(a) Breakout session

(b) Plenary session

(c) Special session

(d) None of these

Answer: b

6. The large number of audience divided in the small groups and different questions are given to those groups and they could work for long time that is called…

(a) Buzz groups

(b) Role playing

(c) Workshops

(d) Colloquies

Answer: a

7. The more rehearsal time to perform activities is taken by______

(a) Actor acting in a movie or drama

(b) Anchor presiding over a programme

(c) News reader reading the news

(d) Spaceperson making announcement

Answer: a

8. The listener which involves the speaker mentally and also gives the non-verbal feedback, does not verbally frequently interrupt, silently analyses and puts only relevant and genuine questions without unduly interrupting the speaker that are called _____________.

(a) Active listening

(b) Passive listening

(c) Group think

(d) None of these

Answer: a

9. If you visit an office and there are three chairs opposite to the executive sitting there and you have Important Matter to discuss which will take long time and the executive’s chair is at the centre so at that time which one chair opposite to the executive should you prefer?

(a) Left

(b) Right

(c) Centre

(d) It makes no difference could be any

Answer: c

10. Which of the following correct to bring out the break out session?

(a) In fact these are meetings of the small groups who meet concurrently during a workshop or a conference

(b) Let’s take the tea breaks so that the members can refresh themselves and after that they participate more effectively

(c) Sorry it’s a breakdown during the session or else conference due to heated arguments or behavioral problems of the members

(d) Sorry it’s a breakdowns during the session due to some unexpected problems say the power cuts or other infrastructural problems

Answer: a

11. In the interpersonal communication which of the following is called code switching?

(a) The modern modes of communication can be used because of it is conversions of sound waves into the digital signals

(b) From the verbal mode of communication to the nonverbal one switching so that in less time more communication takes place

(c) For better professionalism and standardization in the communication use of technical jargons and technical language

(d) It could be more receptive for that listener who is used to the change in the style of communication.

Answer: d

12. An investment broker tells an investor, “There are investment occasions for both in public and private but still investment I privet sector is better choices because of it is more profit oriented so chances of rise in share price is probably more so we should think about invest N company of the privet sector.”

Reply from investor, “It is like, now some of the private sector companies are very well managed so I think we can invest in any of them”.

Who draws the deductive reasoning?

1. Investment broker

2. Investor

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: a

13. A Farmer ABC tells another Farmer XYZ, “My son went to my farm in the afternoon and it was too hot and he is fallen ill, so I think he is affected due to loo, as generally happens due to loo”.

Reply from Farmer XYZ, “Recently in our village son of Framer PQY has also fallen ill and he has health problems due to water contamination. So it might be possible that same problem appears for your son’s case and other recent cases of such types in the village are due to water contamination”.

Which statement is correct?

1. Farmer ABC goes for inductive reasoning

2. Farmer XYZ goes for deductive reasoning

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: d

14. If the Finance Minister is guided by the Finance Secretary to solve the problem connecting to the inflation based on some general principles then he is offering this solution based on:

(a) Inductive reasoning

(b) Deductive reasoning

(c) Case studies

(d) None of these

Answer: b

15. A Collector of a naxalite pretentious District feels, “To listen to people’s problems and carry out other activities concerning socio-economic change if I take police force with me then it possible that people may not be conformable in interacting with them”.

Then Naxalite thinks, “ but if I don’t take security with me, there is big risk involved and it is possible that my life should be in danger or there are other grave threats involved”. Then, the collector is facing:

(a) Deviance

(b) Dialectical tension

(c) Midpoint crisis

(d) None of these

Answer: b

16. Once Pope left, “Nature and Nature’s laws lay hid in night: God said, Let Newton be and all was light”

Which statement is correct?

1. We show every day that the sun raises in the east thus the law is sun always rises in the east.

2. All the doors in this office are of thus next door this office purchase will be of mirror.

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

17. “Skoll the wolf who shall share the moon, Till he flies the Wood-of-Woe, Hati the woolf, Hrivitner’s kin, Who shall pursue the sun” What this statement means?

(a) A mythological saying

(b) A philosophical view

(c) A scientific research

(d) An analytical view

Answer: a

18. The diagram used normally for problem analysis is better carries out and cause-effect relationships are better identified. It is called…

(a) Fish bone diagram

(b) Flow chart

(c) Decision matrix

(d) None of these

Answer: a

19. “Membership of the Rajya Sabha is an honour and a distinction. It also carries with it responsibilities and obligations. If you do not carry out the latter, you damage your honour and distinction” Dr. Sarvepalli Radhakrishnan. What they meant?

(a) Rajya Sabha is more prestigious house

(b) Rajya Sabha is upper house

(c) Rajya Sabha requires high ethics and morals

(d) Rajya Sabha is permanent and more effective

Answer: c

20. Normally which of the following word is more frequently used to address the Excellency of the nation or state?

1. President

2. Governor

3. Prime Minister

4. Chief Minister

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 1 and 2 Only

(c) 1, 2 and 3 Only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: b