Communication and Interpersonal Skills Questions for IAS CSAT Prelims Paper II Set 5

1. Compared to rural area which factor(s) is/are responsible for relatively faster or prompt communication of culture in urban areas?

1. Better educational standards

2. More use of electronic media/multimedia

3. More work-load and stress

4. Less physical labour

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 1 and 2 Only

(c) 1, 2 and 3 Only

(d) 1, 2 and 4 Only

Answer: b

2. If you want to be determined and have long lasting relations, then adjust your behaviour and relationships with others based on:

(a) Viewing others

(b) Watching others

(c) Entertaining others

(d) Reading others

Answer: d

3. Suppose there are two teams with ten members in each and Team A is asked to travel by a ship and Team B by airplane. Both of them have to reach to the same country which is much distant, and have to start journey at the same time from the same city. They take one day each in performing the work and move back through their respective modes. What will happen?

(a) Team A is most likely to be more informal than Team B

(b) Team B is most likely to be more informal than Team A

(c) This situation will not make impact on degree of formal or informal relationships of these teams

(d) No conclusion can be drawn from this situation

Answer: a

4. Which of the following is/are correctly matched?

1. DD1: National Channel

2. DD Bharati: Enrichment Channel

3. DD Rajya Sabha: Parliament Channel

4. Gyan Darshan: Educational Channel

Select the correct Code:

(a) 3 Only

(b) 2 and 3 Only

(c) 2, 3 and 4 Only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: d

5. If the Supreme Court concerning to local police machinery to check the ragging in the educational institutions then which of following should be preferred for better publicity and preventive steps?

(a) DD National broadcasts

(b) All India Radio Broadcasts

(c) Conference method

(d) Campus publicity

Answer: d

6. Bharat Meri Pahchan a nationwide telecast campaign was carried to strengthen idea of:

(a) National integration

(b) Social modernization

(c) Expediting the development

(d) Right to Education

Answer: a

7. Which statement(s) is/are correct?

1. DTH (Direct-to-Home) television is also referred to as Direct Broadcast Satellite

2. Tata Sky is Direct-to-Home Television Service

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

8. For the benefits of modern modes of communication to the rural masses we have to use?

(a) Village Knowledge centres

(b) Subsidized mobile phone distribution

(c) Rural cinema

(d) English education

Answer: a

9. The relationship between the assumption and the imagery is…

(a) Imagery and assumption are one and equal

(b) Compare to the assumption Imagery is more creative

(c) Compare to imagery Assumption is more creative

(d) Assumption is not done without imagery

Answer: b

10. If the Government of India sent delegation to United Nations for some purpose and there is satisfactory authorization which could take the decision based on requirement of the issue and circumstances then this communication is ___

(a) Telling communication

(b) Selling communication

(c) Participating communication

(d) Delegating communication

Answer: d

11. Which of the following is fascicle machine?

1. iPad

2. iPod

3. Fax Machine

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) 2 and 3 Only

(d) 3 Only

Answer: d

12. If a player of cricket was having some behavior of cautious poor performance for losing a match then it should be…

(a) Betting

(b) Match fixing

(c) Gambling

(d) None of these

Answer: b

13. Which of the following point to the Mum Effect?

(a) Lack of sensitivity in the communication

(b) Disinclination of people to communicate bad news

(c) Predisposition of people to communicate through silence

(d) Predisposition of people to more use non-verbal mode of communication

Answer: b

14. Which of the following book(s) can contain sound track and video clips?

1. e-Book

2. Paper-and-Ink Book

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: a

15. Communication illness is

(a) Information over-load producing fatigue

(b) Information under-load stingy of learning occasions

(c) Trust deficit in the organizational officials distorting the communication

(d) The lack of heart felt communication in human relationships leading to aloneness and social isolation

Answer: d

16. URL stands for what in the field of communication and information technology.

(a) Uniform Resource Locator

(b) Universal Resource Locator

(c) Universal – Regional Linkage

(d) Universal – Regional Locator

Answer: a

17. Which of the following is preferable if you want to reduce the adverse impact of noise in the telephone lines?

(a) Thicker metallic cables

(b) Thinner metallic cables

(c) A combination of fibre optic cables and metallic cables

(d) Fibre optic cables

Answer: d

18. What is mosquito in the mobile communication?

(a) Small mobile instrument

(b) High speed internet connection

(c) Cell phone virus

(d) Tiny hearing device

Answer: c

19. Which of the followings are/is non-verbal communication examples?

1. Blushing

2. Crying

3. Kinesics

4. Laugher

Select the correct Code:

(a) 3 Only

(b) 1, 2 and 4 Only

(c) 2 and 4 Only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: d

20. A glossary is defined as:

1. Idioticon

2. Calves

3. Vocabulary

Select the correct Code:

(a) 3 Only

(b) 1 and 2 Only

(c) 2 and 3 Only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d