Decision Making and Ethics Questions for IAS CSAT Prelims Paper II Set 3

1. Which of the following word(s)/phrase(s) is/are used to address President of India?

1. His/her Excellency

2. Mahamahim

Mark the correct choices

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

2. “Not everything that is faced can be changed. But nothing can be changed until it is faced” James Baldwin. It also meant:

(a) Change it and face it

(b) Face it and change it

(c) If you don’t want to change don’t face it

(d) If you don’t want to face don’t change it

Answer: b

3. Which of the following statement is most correct?

(a) If anyone is not wide-open for corruption then one has honesty

(b) Honest person should not be corrupted

(c) All the person who doesn’t have corruption cases is honest

(d) If person is honesty today than he/she will never be corrupt in future

Answer: b

4. “Whoever is careless with the truth in small matters cannot be trusted with the important matters” by Albert Einstein. What this statement shows:

(a) Truth always Win

(b) Honesty is very difficult to build in a person

(c) Person on whom we cannot put trust for little things cannot be trusted for big things

(d) Person on whom we cannot put trust for big things cannot be trusted for small things

Answer: c

5. Which may be the most likely significance of recent telephone tapping disagreement lies to promote and the related Court case by some Courts seeking direction to put away the Government from dripping them or putting them into public domain and then carrying of related Committee chaired by the Cabinet Secretary to look into the matter and references made by it?

(a) Telephones demand will be reduce by the people

(b) In place of private telecom service provider’s people may prefer State telecom service providers

(c) In place of State telecom service provider’s people may prefer private telecom service providers

(d) In matters of telephone tapping, more checks and balances or some confine on taxation authorities demanded

Answer: d

6. “Never mistake knowledge for understanding. One helps you make living; and other helps you make a life” Sandra Carey, what does it means:

(a) Knowledge helps in making life and sense only when it understudied properly

(b) Knowledge and wisdom are completely different

(c) Knowledge helps in living and understanding makes life

(d) Understanding makes living and knowledge makes life

Answer: c

7. To make gender neutral which amongst the word(s) should be preferred to address the head of a Commission brought in any State set-up?

(a) Chairman

(b) Chairwoman

(c) Chairperson

(d) Chairman/Chairwoman

Answer: c

8. What is reason to justify the emerging demand that the Constitution and laws and various countries should make use of simplified language?

1. To reduce hearing for legal interpretation

2. To make the legal system more comprehendible by people

3. To make government more powerful and authoritarian in future

Select the correct choice:

(a) 2 Only

(b) 1 and 2 Only

(c) 2 and 3 Only

(d) 1, 2 and 3

Answer: b

9. Which kinds of intra-personal communications exist in the human body?

1. Communication between the organs

2. Communication between the organic systems

Mark the correct choices

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: c

10. What Groupware means?

(a) For agricultural modernization groups which are working together

(b) In the research and development, Groups which are connected together for matters of space probe

(c) For urban development and upliftment of urban poor, modern groups which are working together

(d) Specifically designed Computer soft wares which enable the groups to work together

Answer: d

11. Which of the following is/are correctly matched for our country?

1. National flower: Rose

2. National tree: Fig tree

3. National aquatic animal: River Dolphin

4. National fruit: Mango

Mark the correct choices

(a) 1, 2 and 3 Only

(b) 1, 3 and 4 Only

(c) 2, 3 and 4 Only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: c

12. The Government of India has adopted symbol of Indian Rupee on:

(a) 30th June 2010

(b) 15th July 2010

(c) 25th July 2010

(d) 5th August 2010

Answer: b

13. The Separate national flag of a country communicate…

(a) Country is democratic

(b) Country is free

(c) Supremacy of the Constitution

(d) Supremacy of elected Parliament

Answer: b

14. In the educational institutions why national flag should be raised?

(a) For making people aware about the national flag

(b) For developing communicational abilities what a free nation needs

(c) For reminding people that we are the largest democracy

(d) For developing the respect for the national flag

Answer: d

15. Our national flag indicates

1. Top band (saffron colour): strength and courage of the country

2. White middle band with Dharma Chakra: Peace and truth

3. Last band (Green colour): Fertility, growth and auspiciousness

Mark the correct choices

(a) 2 Only

(b) 1 and 2 Only

(c) 2 and 3 Only

(d) 1, 2 and 3

Answer: d

16. In communication and expression, mention statements you will prefer?

(a) Example should be stated and great statesman should be eluded

(b) Great statesman should be mentioned and example should be eluded

(c) Great statesman and example both should be mentioned

(d) Great statesman and example both should be eluded

Answer: b

17. Which of the following statement is figurative thinking?

(a) Comparison between two things are made as both the things are same

(b) Comparison between two things are made as one thing was the other

(c) Usefulness of one thing is pictured in the absence of the other thing

(d) Substitutions are though totally again

Answer: b

18. Syntality is

(a) Group’s personality

(b) Group’s goals

(c) Individual’s preferences

(d) Individual’s habits

Answer: a

19. Mental connection between the data to a conclusion made by us is called:

(a) Illustrating

(b) Elucidating

(c) Inferring

(d) Illuminating

Answer: c

20. If we want to logical and critical thinking based on the input and feedback given by others then which of the following should be considered?

(a) Interactive questioning

(b) Conformity

(c) Co-orientation

(d) Monitoring

Answer: a