Decision Making and Ethics Questions for IAS CSAT Prelims Paper II Set 5

1. Why region’s judge prefers local radio broadcast?

(a) Because it is most effective mode of communication

(b) Because of it is optional by the Police Superintendent of the District

(c) More time will be taken by the other communications modes

(d) Naxalite are hiding and distributed in a bog forests of the related area

Answer: d

2. What will be the response of the Police Superintendent for the District Magistrate which is in place of police action some alternative mode should be tried?

1. Rejection

2. Apprehension

3. Opposition

4. Questioning of authority

Select the correct Code:

(a) 1 and 2 Only

(b) 2 and 4 Only

(c) 2 Only

(d) 2, 3 and 4

Answer: c

3. The relationships between the District Magistrate and the Police Superintendent is

(a) Cordial nature

(b) Misunderstanding

(c) Tense

(d) Suspicion

Answer: a

4. Assertion (A): In Public international relations, Ministry of External Affairs is gradually making use of the social networking sites or else other IT based modes of communication.

Reason (R): In public international relations, the Government affects the people in various countries in the world so that they become loyal to its policies.

Select the correct Code:

(a) Assertion (A) and Reason (R) are correct, and Assertion (A) correctly explains the Reason (R)

(b) Assertion (A) and Reason (R) are correct, but Reason (R) does not correctly explain the Assertion (A)

(c) Assertion (A) is correct but Reason (R) is wrong

(d) Assertion (A) is wrong but Reason (R) is correct

Answer: a

5. For several characteristics of the service delivery which States has introduce SMS alerts service?

(a) Goa

(b) Madhya Pradesh

(c) Himachal Pradesh

(d) Punjab

Answer: a

6. Weekly Democracy of people is the part of which political parties?

(a) CPI

(b) CPM

(c) DMK

(d) AIDMK

Answer: b

7. About the Local Exchange in the telecommunication system which of the following is correct statement?

(a) It constantly connects the local calls through the main exchange

(b) It joins the local calls through the repeater and the network exchange

(c) It connect local calls through towers

(d) It connect local calls directly

Answer: d

8. Which of the following language(s) don’t has/have their own script?

1. Manipuri

2. Mizo

Select the correct Code:

(a) 1 Only

(b) 2 Only

(c) 1 and 2 Both

(d) Neither 1 nor 2

Answer: b

9. In the words of King Ranjit Singh, who changed Punjab from Madam Kada to Bagh-Bahist explains

(a) From residence of sorrow to garden of paradise

(b) From agricultural to industrial State

(c) From the State with unusual culture to the State with the collective culture

(d) From the land of sacrifice to land of the luxury

Answer: a

10. Which may be a more desirable balanced step, if there is a possibility of the breach of the public order due to threat of any issue of launching an agitation through the country?

(a) Ban on any kind of the text message

(b) Ban on the video conferencing

(c) Ban on the mass messages

(d) Ban on the print and electronic media

Answer: c

11. Which of the following is fall in horizontal communication category?

1. Communication between a Cabinet Minister and a Minister State in the same Minister

2. Communication between Secretary and head of subordinate organization in the same Ministry

3. Communication between a Cabinet Minister and other Cabinet Minister in two different Ministries

4. Communication between bureaucracy and media

Select the correct Code:

(a) 3 Only

(b) 3 and 4 Only

(c) 1, 3 and 4 Only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: b

12. Mr. A went out for a walk and After outside walk Mr. ABC come and tells his friend Mr. XYZ, “Today, outside climate was enjoyable, there was some around 25o C temperature just like the room temperature, moderate sun light, sensible air breeze, yet clear sky, and there is moderate humidity. Thus there is a good inland climate today and I am so happy and enjoyed it”. So for which world Mr. ABC needs to be corrected?

(a) Climate

(b) Room Temperature

(c) Continental

(d) None of these

Answer: a

13. A mechanic tells a mechanical engineer, “I was working with the red hot iron objects in a room, and cool iron plate on which these iron objects were put got heated due to convection, while temperature of room air increased through radiation, and when I put these iron objects for cooling in the cold water it heated throughout the pot due to convection”. So what the mechanic have to correct in substance of heating of:

(a) Room air

(b) Iron plate

(c) Water

(d) None of these

Answer: b

14. What more frequent WikiLeaks experience of late basically means?

(a) Internet content is more reliable than print media

(b) Adaptable internet is more difficult than print media

(c) People has more faith in internet content than print media

(d) None of these statements is sure to conclude

Answer: b

15. What may be the Course on the part of the Government in light of contacts of WikiLeaks in matters of corruption cases?

(a) To accept contacts as evidence and place before the Courts of Law

(b) Do not pay attention to such communication

(c) Let the matter should properly investigated

(d) Let the internet facts cross checked with the print media

Answer: c

16. About the relationship between the grapevine and rumor which of the following statement is seems to be correct?

(a) Gossip and rumor is the equal

(b) Rumor is that part of incorrect gossip

(c) Gossip could be at any level but the rumors come at lower levels

(d) Gossip is informal and rumors are formal communication

Answer: c

17 Most important factor to increase the communication in the Government higher than the private administration is…

(a) Legality

(b) Hierarchy

(c) Accountability

(d) Political control

18. Purpose of India Perspective Magazine is?

(a) Environment promotion

(b) Glimpse of rural India

(c) Public diplomacy

(d) Cultural preservation

Answer: c

19. Which modes of the communication would be more preferable when the adversative weather condition and cloudy and rainy atmosphere so that without hampering it is better carried out?

(a) Digital phones

(b) Mobile phones

(c) Fax machine

(d) Ordinary phones

Answer: b