IAS: Curent Affairs Questions (Part 1 of 17)

  • Previous
  1. The tennis player who announced retirement recently is:

    1. Roger Federer

    2. Justine Henin

    3. Rafael Nadal

    4. Mahesh Bhupati

    5. None of these

    Answer: b

  2. Entero virus 71 (EV 71) is responsible for:

    1. Japanese encephalitis

    2. The new form of bird flue

    3. Skin infection

    4. Hand-foot-mouth disease

    5. None of these

    Answer: d

  3. According to a latest report, since 1990, India has cut its overall child mortality rate by:

    1. 34%

    2. 30%

    3. 32%

    4. 36%

    5. None of these

    Answer: a

  4. India test-fired Nuclear Capable Agni III on May 7, 2008 for:

    1. Fourth time

    2. Second time

    3. Third time

    4. Fifth time

    5. None of these

    Answer: c

  5. Tenth century coins have been found from the city of:

    1. Guwahati

    2. Bareily

    3. Khandwa

    4. Ranchi

    5. None of these

    Answer: c

  6. The cyclone which struck Myanmar in May 2008 was:

    1. Willy-willy

    2. Nargis

    3. Fanoos

    4. Nasim

    5. None of these

    Answer: b

  7. The number of children, who are deprived of basic healthcare in India, as per the report-state of the World's Mother's brought out by global humanitarian organization ‘save the children’ is:

    1. 60 million

    2. 50 million

    3. 67 million

    4. 55 million

    5. None of these

    Answer: c

  8. The country where the system of two Supreme Courts has been proposed is:

    1. Pakistan

    2. Nepal

    3. Sri Lanka

    4. Bhutan

    5. None of these

    Answer: a

  9. Which of the following is not a member of the NATO?

    1. Austria

    2. Poland

    3. Hungary

    4. Spain

    5. None of these

    Answer: a

  10. Who became Britain's first Asian woman Lord Mayor?

    1. Rekha Rani

    2. Anjula Sood

    3. Reshma Shah

    4. Kavita Sahni

    5. None of these

    Answer: b

Discussions & Questions