General Studies 2003 Solved Paper (Part 1 of 17)

  • Previous
  1. The Basque people who are frequently in the news for their separatist activity live in:

    1. France

    2. Italy

    3. Portugal

    4. Spain

    Answer: d

  2. Match List-I (High Officials) with List-II (Organisation) and select the correct answer using the codes given below the lists:

    List-I (High Officials) List-II (Organisation)
    1. C P Jain

    2. S Ramadoral

    3. Sunil Arora

    4. Vivek Paul

    1. Indian Airlines

    2. NTPC

    3. TCS

    4. Wipro Technologis

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 4
      • 1
      • 3
      • 2
      • 4
      • 3
      • 1
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4
      • 2
      • 1
      • 3
      • 4

    Answer: c

  3. Which one of the following statements if correct?

    1. Liquid Sodium is employed as a coolant in nuclear reactors

    2. Calcium carbonate is an ingredient of tooth paste

    3. Bordeaux mixture consists of Sodium sulphate and lime

    4. Zinc amalgams are used as a dental filling

    Answer: a

  4. Consider the following statements:

    1. The Cholas defeated Pandya and Chera rulers and established their domination over peninsular India in the early medieval times.

    2. The Cholas sent an expedition against Sailendra empire of South East Asia and conquered some of the areas.

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: b

  5. Diffusion of light in the atmosphere takes place due to:

    1. Carbon dioxide

    2. Dust particles

    3. Helium

    4. Water vapours

    Answer: b

  6. In India, the fist bank of limited liability managed by Indians and founded in 1881 was:

    1. Hindustan Commercial Bank

    2. Oudh Commercial Bank

    3. Punjab National Bank

    4. Punjab and Sind Bank

    Answer: b

  7. Which one of the following statements is NOT correct?

    1. The Press Council of India is an autonomous quasijudicial body established under an Act of Parliament

    2. The Press Information Bureau provides accreditation to media persons so as to have easy access to information from government sources

    3. Among all the States of India, Maharashtra publishes the largest number of newspapers

    4. Press Trust of India is the largest news agency in the country.

    Answer: c

  8. The government holding in BPCL is:

    1. more than 70%

    2. between 60% and 70%

    3. between 50% and 60%

    4. less than 50%

    Answer: b

  9. Consider the following statements regarding the relations between India and Pakistan:

    1. During Shimla Agreement, Indira Gandhi and Zulfikar Bhutto agreed tomaintain the sanctity of LOC.

    2. Lahore Summit took place in the year 1997.

    3. Islamabad Summit was held between Rajiv Gandhi and Nawaz Sharif.

    Which of these statements is/are correct?

    1. 1, 2 and 3

    2. 1 and 3

    3. Only 2

    4. Only 1

    Answer: d

  10. During the year 2000 − 01, which one of the following industries recorded highest growth rate in India?

    1. Cement

    2. Coal

    3. Electricity

    4. Steel

    Answer: d