General Studies 2003 Solved Paper (Part 14 of 17)

  1. Mrichchhakatika an ancient Indian book written by Shudraka deals with:

    1. the love affair of a rich merchant with the daughter of a courtesan

    2. the victory of Chandragupta II over the Shaka Kshatrapas of western India

    3. the military expeditions and exploits of Samudragupta

    4. the love affair between a Gupta King and a princess of Kamarupa

    Answer: a

  2. Consider the following statements:

    1. Vardhamana Mahaviras mother was the daughter of Lichchavi chief Chetaka.

    2. Gautama Buddhas mother was a princess from the Koshalan dynasty.

    3. parshvanatha, the twenty-third Tirthankara, belonged to Banaras.

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. 2 and 3

    4. 1, 2 and 3

    Answer: c

  3. A car travels the first one-third of a certain distance with a speed of 10km/hr, the next one-third distance with a speed of 20 km/hr and the last one-third distance with a speed of 60 km/hr. The average speed of the car for the whole journey is:

    1. 18 km/hr

    2. 24 km/hr

    3. 30 km/hr

    4. 36 km/hr

    Answer: c

  4. Consider the following statements: The purpose of adding sodium sulphate and sodium silicate to the detergent in a washing powder is:

    1. to keep the washing powder dry.

    2. to maintain the alkalinity of the powder

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: d

  5. Debenture holders of a company are its:

    1. Shareholders

    2. Creditrso

    3. Debtors

    4. Directors

    Answer: b

  6. Which one of the following statements if NOT correct?

    1. The National Song Vande Mataram was composed by Bankimchandra Chatterji originally in Bengali

    2. The National Calendar of India based on Saka era has its 1st Chaitra on 22nd March normally and 21st March in a leap year

    3. The design of the National Flag of India was adopted by the Constituent Assembly on 22nd July, 1947

    4. The song Jana-gana-mana, composed originally in Bengali by Rabindranath Tagore was adopted in its Hindi version by the Constituent Assembly on 24th January, 1950 as the national Anthem of India

    Answer: a

  7. Which one of the following Articles of the Indian Constitution provides that It shall be the duty of the Union to protect every State against external aggression and internal disturbance?

    1. Article 215

    2. Article 275

    3. Article 325

    4. Article 355

    Answer: d

  8. A walks around a circular field at the rate of one round per hour while B runs around it at the rate of six rounds per hour. They start in the same direction from the same point at 7.30 a. m. They shall first cross each other at:

    1. 8.30 a. m.

    2. 8.10 a. m.

    3. 7.48 a. m.

    4. 7.42 a. m.

    Answer: d

  9. Consider the following statements: In India, stamp duties on financial transactions are:

    1. levied and collected by the State Government.

    2. appropriated by the Union Government.

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: d

  10. Which one of the following statements is correct?

    1. East Timor was a British colony for four centuries

    2. The European colonial rulers handed over East Timor to Indonesia in 1975

    3. The United Nations took over East Timor in 1999 to prepare it for independence

    4. East Timor finally declared its independence in December 2001

    Answer: c