General Studies 2003 Solved Paper (Part 2 of 17)

  1. An oil tanker is partially filled with oil and moves forward on a level road with uniform acceleration. The free surface of oil then:

    1. remains horizontal

    2. is inclined to the horizontal with smaller depth at the rear end.

    3. Is inclined to the horizontal with larger depth at the rear end

    4. Assumes parabolic curve

    Answer: a

  2. In which one of the following countries is Rupee its currency?

    1. Bhutan

    2. Malaysia

    3. Maldives

    4. Seychelles

    Answer: d

  3. Which one of the following countries is land locked?

    1. Bolivia

    2. Peru

    3. Suriname

    4. Uruguay

    Answer: a

  4. Which one of the following countries does NOT border the Caspian Sea?

    1. Armenia

    2. Peru

    3. Kazakhstan

    4. Turkmenistan

    Answer: a

  5. The sportsperson Soma Biswas is associated with:

    1. Sailing

    2. Hockey

    3. Golf

    4. Athletic

    Answer: d

  6. Which one of the following is produced during the formation of photochemical smog?

    1. Hydrocarbons

    2. Nitrogen Oxides

    3. Ozone

    4. Methane

    Answer: b

  7. Consider the following statements:

    1. Kitab-I-Nauras, a collection of songs in praise of Hindu deities and Muslim saints, was written by Ibrahim Adil Shah II.

    2. Amir Khusrau was the originator in India of the early form of the musical style known as Qawali.

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: c

  8. Three bells toll at intervals of 9, 12 and 15 minutes respectively. All the three begin to toil at 8 a. m. At what time will they first toll together again?

    1. 8.45 a. m.

    2. 10.30 a. m.

    3. 11.00 a. m.

    4. 1.30 p. m.

    Answer: c

  9. Match List-I (Distinguished Lady) with List-II (Organisation/Industry) and select the correct answer using the codes given below the Lists:

    List-I (Distinguished Lady) List-II (Organisation/Industry)
    1. Amrita Patel

    2. Anu Aga

    3. Mallika Srinivasan

    4. Priya Paul

    1. National Dairy Development Board

    2. Park Hotels

    3. Pfizer Limited

    4. Thermax Limited

    • A
    • B
    • C
    • D
      • 1
      • 2
      • 3
      • 4
      • 2
      • 4
      • 1
      • 3
      • 1
      • 3
      • 4
      • 2
      • 2
      • 3
      • 1
      • 4

    Answer: a

  10. Consider the following statements: In the Electoral College for Presidential Election in India

    1. the value of the vote of an elected Member of Legislative Assembly equals State Population/Number of elected MLAs of the State x 100

    2. the value of the vote of an elected Member of Parliament equals Total value of the votes of all elected MLAs/Total number of elected MPs

    3. there were more than 5000 members in the latest election.

    Which of these statements is/are correct?

    1. 1 and 2

    2. Only 2

    3. 1 and 3

    4. Only 3

    Answer: b