General Studies 2003 Solved Paper (Part 3 of 17)

  1. Which one of the following statements is NOT correct?

    1. Ali Mardan Khan introduced the system of revenue farming in Bengal

    2. Maharaja Ranjit Singh set up modern foundries to manufacture cannons at Lahore

    3. Sawai Jai Singh of Amber had Euclids Elements of Geometry translated into Sanskrit

    4. Sultan Tipu of Mysore gave money for the construction of the idol of Goddess Sarda in the

    Shringeri temple

    Answer: a

  2. Which of the following Constitutional Amendments are related to raising the number of Members of Lok Sabha to be elected from the States?

    1. 6th and 22nd

    2. 13th and 38th

    3. 7th and 31st

    4. 11th and 42nd

    Answer: c

  3. How did Sultan Qutb-ud-din Aibak die?

    1. He was treacherously stabbed to death by one of his ambitious nobles

    2. He was killed in a battle with Taj-u-din Yildiz, the ruler of Ghazni who entered into a contest with him over the capture of Punjab

    3. He sustained injuries while besieging the fortress of Kalinjar in Bundelkhand and succumbed to them later

    4. He died after a fall from his horse while playing Chaugan

    Answer: d

  4. Among the following which planet takes maximum time for one revolution around the Sun?

    1. Earth

    2. Jupiter

    3. Japanese

    4. Portuguese

    Answer: b

  5. Who was the author of Mudra Rakshas?

    1. Panini

    2. Vishakhadatta

    3. Sudrak

    4. Kalidasa

    Answer: b

  6. Which one of the following provisions was NOT made in the Charter Act of 1833?

    1. The trading activities of the East India Company were to be abolished

    2. The designation of the supreme authority was to be changed as the Governor-General of India in Council

    3. All law-making powers to be conferred on Governor-General in Council

    4. An Indian was to be appointed as a Law Member in the Governor-Generals Council

    Answer: d

  7. With reference to normal human beings, consider the following statements:

    1. In response to the presence of HCL, secretin is produced from the duodenum.

    2. Enterogastrone is produced in the small intestine in response to the presence of fatty acids.

    Which of these statements is/are correct?

    1. Only 1

    2. Only 2

    3. Both 1 and 2

    4. Neither 1 nor 2

    Answer: c

  8. Survey of India is under the Ministry of:

    1. Defence

    2. Environment and Forests

    3. Home Affairs

    4. Science and Technology

    Answer: d

  9. Which among the following countries was the earliest to give women the right to vote?

    1. Iceland

    2. India

    3. New Zealand

    4. USA

    Answer: c

  10. Total time taken by a person in going to a place by walking and returning on cycle is 5 hours 45minutes. He would have gained 2 hours by cycling both ways. The time taken by him to walk both ways is:

    1. 6 hours 45 minutes

    2. 7 hours 45 minutes

    3. 8 hours 15 minutes

    4. 8 hours 30 minutes

    Answer: b